Sataprosenttisesti kauraa vai sittenkin vehnäleipä, jossa kauraa on vain murto-osa? Paljonko kuitua leivässä on? Kun opit lukemaan kaupan leipäpusseja oikein, todennäköisyys terveellisempiin valintoihin kasvaa.
Tällä viikolla vietetään kansallista hävikkiviikkoa ja leipäviikkoa. Suomalaiset rakastavat leipää ja se näkyy myös ruokakauppojen hyllyillä: valikoimat ovat valtavat ja leipää on tarjolla jokaiseen makuun, olit sitten perinteisen ruislimpun ystävä tai hiilihydraatteja välttelevä karppaaja.
Suomalaisten ikisuosikin, ruisleivän, rinnalle on noussut viimeisten vuosien aikana uusi hittituote, kauraleipä. MTV Uutisten Makuja.fi -ruokasivustolla uutisoitiin jo vuonna 2018 kauraleipien suosion huimasta kasvusta Suomessa. Kaurabuumille ei näy loppua ja uusia kauratuotteita lanseerataan jatkuvasti, myös leipäkategoriassa.
Leipäostoksilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja lukea leipäpussin kylki huolella. Mielikuva leivän terveellisyydestä saattaa nimittäin joskus mennä metsään.
Nämä asiat kannattaa lukea leipäpaketista
Leipätiedotus ry:n mukaan kaikilla kotimaisilla viljoilla on täysjyväisinä lähes samanlaiset ravintoarvot: niissä on paljon kuitua, kivennäisaineita, jonkin verran vitamiineja sekä antioksidantteja. Ne ovat hyviä hiilihydraatin lähteitä, mutta myös proteiinin lähteenä täysjyvävilja on erityisesti kasvisruokailijoille merkittävä. Rasvaa viljoissa on vähän, kaurassa eniten ja sekin kaikki hyvää kasvirasvaa.
