Ehdottomasti tärkein valintakriteeri leivälle ruokakaupassa – tästä suomalaiset eivät tingi

Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…" 1:42 Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"
KATSO MYÖS VIDEO: Onko ruisleipä terveellistä ja mikä tieto leipäpaketin kyljestä kannattaa ehdottomasti aina tarkistaa? Asiantuntija vastaa.

Kuluttajatutkimuksessa selvitettiin suomalaisten leipävalintojen juurisyitä.

Leipätiedotus ry:n tekemän tuoreen kuluttajatutkimuksen ( Leipätiedotus ry & IRO Research Oy: Leivän valintakriteerit & täysjyvä, helmikuu 2024) perusteella kotimaisuus on suomalaisille entistä tärkeämpi valintakriteeri leipäostoksilla. Leipää syödään, koska se on hyvän makuista ja kotimaista.

Maku tärkein, kotimaisuus kakkosenas

Leipätiedotuksen leipomotuotteiden tilastointitiedoista vastaava Terhi Virtanen kertoo tiedotteessa suomalaisten syövän leipää reilut 40 kiloa vuodessa. Tämä tarkoittaa päivässä noin 3–4 tuoreleipäviipaletta tai noin 10–11 viipaletta näkkileipää tai hapankorppua. Kotimaista leipää tästä määrästä on reilu 80 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Leipätiedotus ry:n Leipomotuotteiden toimitustilastosta sekä Tullin Uljas-tilastotietokannasta.

Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksessa 77 prosenttia kuluttajista listasi maun viiden tärkeimmän leivän valintaan vaikuttavan ominaisuuden joukkoon. Vastaajista 59 prosenttia katsoi leivän kotimaisuuden olevan yksi viidestä merkittävimmistä ominaisuuksista. 

Leipätiedotuksen mukaan kuluttajat listasivat vuotta aikaisemmin tehdyssä tutkimuksessa kotimaisuuden vasta neljänneksi tärkeimmäksi ominaisuudeksi maun, terveellisyyden ja kuitupitoisuuden jälkeen.

Tarkkana suolapitoisuuden kanssa

Tuontileipää suomalaiset popsivat lähinnä paistopistetuotteina.

Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja ja elintarviketieteen maisteri Kaisa Mensonen muistutti MTV Uutisten haastattelussa helmikuussa tuontileipien suolapitoisuudesta.

Mensosen mukaan normaalisuolaisen leipätuotteen raja on 1,1 grammaa sataa grammaa kohden. Jos suolamäärä on tämän yli, tuotteessa on mainittava sen olevan voimakassuolainen. Kauppojen hyllyiltä löytyy myös tällaisia leipiä.

– Erityisesti ulkomailta tuotujen leipien joukossa, ikävä kyllä. Se (tieto) lukee siellä aika pienellä. Usein sanotaan, että "voi, se oli niin hyvän makuinen leipä" ja sitten paljastuu, että suolaa on 1,8 grammaa, Mensonen totesi ja summasi vielä:

– Siinä (suolapitoisuudessa) kannattaa olla tarkkana, jos on terveyshaasteita.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.