Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ehdottomasti tärkein valintakriteeri leivälle ruokakaupassa – tästä suomalaiset eivät tingi

1:42Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"KATSO MYÖS VIDEO: Onko ruisleipä terveellistä ja mikä tieto leipäpaketin kyljestä kannattaa ehdottomasti aina tarkistaa? Asiantuntija vastaa.
Julkaistu 15.04.2024 10:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuluttajatutkimuksessa selvitettiin suomalaisten leipävalintojen juurisyitä.

Leipätiedotus ry:n tekemän tuoreen kuluttajatutkimuksen ( Leipätiedotus ry & IRO Research Oy: Leivän valintakriteerit & täysjyvä, helmikuu 2024) perusteella kotimaisuus on suomalaisille entistä tärkeämpi valintakriteeri leipäostoksilla. Leipää syödään, koska se on hyvän makuista ja kotimaista.

Lue myös: Onko ruisleipä terveellistä? Asiantuntija: "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"

Maku tärkein, kotimaisuus kakkosenas

Leipätiedotuksen leipomotuotteiden tilastointitiedoista vastaava Terhi Virtanen kertoo tiedotteessa suomalaisten syövän leipää reilut 40 kiloa vuodessa. Tämä tarkoittaa päivässä noin 3–4 tuoreleipäviipaletta tai noin 10–11 viipaletta näkkileipää tai hapankorppua. Kotimaista leipää tästä määrästä on reilu 80 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Leipätiedotus ry:n Leipomotuotteiden toimitustilastosta sekä Tullin Uljas-tilastotietokannasta.

Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksessa 77 prosenttia kuluttajista listasi maun viiden tärkeimmän leivän valintaan vaikuttavan ominaisuuden joukkoon. Vastaajista 59 prosenttia katsoi leivän kotimaisuuden olevan yksi viidestä merkittävimmistä ominaisuuksista. 

Leipätiedotuksen mukaan kuluttajat listasivat vuotta aikaisemmin tehdyssä tutkimuksessa kotimaisuuden vasta neljänneksi tärkeimmäksi ominaisuudeksi maun, terveellisyyden ja kuitupitoisuuden jälkeen.

Tarkkana suolapitoisuuden kanssa

Tuontileipää suomalaiset popsivat lähinnä paistopistetuotteina.

Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja ja elintarviketieteen maisteri Kaisa Mensonen muistutti MTV Uutisten haastattelussa helmikuussa tuontileipien suolapitoisuudesta.

Mensosen mukaan normaalisuolaisen leipätuotteen raja on 1,1 grammaa sataa grammaa kohden. Jos suolamäärä on tämän yli, tuotteessa on mainittava sen olevan voimakassuolainen. Kauppojen hyllyiltä löytyy myös tällaisia leipiä.

– Erityisesti ulkomailta tuotujen leipien joukossa, ikävä kyllä. Se (tieto) lukee siellä aika pienellä. Usein sanotaan, että "voi, se oli niin hyvän makuinen leipä" ja sitten paljastuu, että suolaa on 1,8 grammaa, Mensonen totesi ja summasi vielä:

– Siinä (suolapitoisuudessa) kannattaa olla tarkkana, jos on terveyshaasteita.

Lue myös: Leivän ainesosaluettelosta on syytä tarkistaa yksi raaka-aine: "Kannattaa olla tarkkana, jos on terveyshaasteita"
 

Lisää aiheesta:

Leipäpusseihin uusi merkintä – se kannattaa tarkistaaYksi leipä on nyt entistä suositumpaa Suomessa – ostatko sinäkin?Tärkein kriteeri leipäostoksilla! Näin suomalaiset toimivat ruokakaupassaYksi tieto kannattaa aina tarkistaa leipäpaketista – voi olla riskitekijä Leivän ainesosaluettelosta on syytä tarkistaa yksi raaka-aine: "Kannattaa olla tarkkana, jos on terveyshaasteita"Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedon
LeipäRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 21.10.08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä