Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Kultakimpale", joka jokaisen kotikokin kannattaisi hankkia – hyvän ruisleivän salaisuus!

Julkaistu 21.01.2017 09:33

HANNA-LEENA HUHTALA

Ruisleivän tekemiseen ei tarvita vuosisatoja vanhaa juurta - vaikka se saattaa monen hyvän makuisen leivän salaisuus ollakin, Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin muistuttaa.

Ennen kuin aloitat leivän leipomisen, kysy naapureilta, tuttavilta, kotitalousharrastajilta tai lähiruokaan keskittyneistä kaupoista valmista juurta. Hyvä juuri voi olla kymmeniä, jopa satoja vuosia vanha. Oikein säilytettynä se ei mene huonoksi vaan pikemminkin paranee ajan kanssa.

Ennen vanhaan ruisleipää leivottiin viikoittain. Silloin kuivatettu juuri säilyi hyvin jopa huoneenlämmössä. Pölyyntyminenkään ei uhkaa, kun juuren peittää huolellisesti.

Harvemmin ruisleipää leipovan on järkevintä säilyttää juurta pakastimessa. Jääkaapissa juuri säilyy pari viikkoa pilaantumatta.

Elvytä juuri ennen kuin ryhdyt hommiin

Velin muistelee legendaarisen Jaakko Kolmosen kehottaneen herättelemään pakkasesta otettua tai kuivattu juurta jopa kahden viikon ajan. Velin kannustaa vähintään 3-4 päivän elvytykseen.

– Elvyttäminen tarkoittaa sitä, että aamuin illoin juureen sekoitetaan tilkka lämmintä vettä ja hieman ruisjauhoja, selittää Velin.

Juurta kannattaa tässä vaiheessa säilyttää 25-30 asteen lämmössä vedolta suojattuna. Muutamassa päivässä juuri alkaa kuplia.

Jos valmista juurta ei löydy, voi sen tehdä Velinin helpolla ohjeella itsekin. Siihen tarvitsee vain pienen palan pehmeää ruisleipää murennettuna, vettä ja ruisjauhoja. Aineet sekoitetaan astiassa, jota kannattaa säilyttää korkeamman lämpitilan takaamiseksi lattialämmitteisessä kylpyhuoneessa. Aamuin illoin lisätään vettä ja ruisjauhoja ja odotetaan, että juuri alkaa kuplia.

Velin muistuttaa, että leivästä ei uutta juurta käytettäessa tule aromikkainta. Juurta kannattaa säästää aina desilitran verran seuraavaa kertaa varten. Ajan kanssa se paranee, ja hyvässä lykyssä kokeilustasi saattaa tulla investointi, joka säilyy sukupolvelta toiselle.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt ylitse muiden Suomessakin: Rapea kuori, pehmeä sisus ja voittamaton maku – ja näin sen leipominen onnistuu sinultakin Ammattilaisen vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Näin leivot ruisleivän itse juurestaEi enää koskaan kuivaa leipää! Tällä niksillä pidät leivän tuoreen makuisena jopa kuukausia – ja säästät rahaaHiivaton leipä, joka syntyy vaikka kiireiden keskellä – onko tässä seuraava leipätrendi?Uusi leipätrendi valtaamassa Suomen: "Maku on ihan erilainen kuin teollisessa leivässä"Näillä vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Leivo itse ruisleipää!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"