Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yksi leipä on nyt ylitse muiden Suomessakin: Rapea kuori, pehmeä sisus ja voittamaton maku – ja näin sen leipominen onnistuu sinultakin

6:24Leipää juuresta
Julkaistu 01.09.2019 18:03

Riika Tauriainen

riika.tauriainen@mtv.fi

Hapanjuurileipä on nyt hurjan suosittua niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Juureen leipominen voi olla työlästä, mutta muutamalla tärkeällä vinkillä pääsee jo pitkälle. 

Pääkuvan videolla Maa- ja kotitalousnaisten Helena Velin kertoo juurileivonnasta.

Suomalaisilla on rikas leipäkulttuuri, ja hapanjuurileipä on hiipinyt osaksi sitä. Hapanjuuritrendin taustalla on kuluttajien kiinnostus luonnollisuuteen ja aitouteen. Myös käsityön arvostus on hurjassa kasvussa, ja leipureiden itse tekemät artesaanileivät maistuvatkin monelle.

Hapanjuurileipää voi myös valmistaa itse. Prosessi voi olla hieman työläs ja internet on pullollaan ohjeita, mutta hyvillä raaka-aineilla sekä ripauksella malttia pääsee jo pitkälle. Leipurimestari Kari Hagelberg Fazerilta esittelee takuuvarmat vinkit herkullisen sekä onnistuneen hapanjuurileivän leivontaan.

1. Raaka-aineet on pidettävä selkeinä

Raaka-aineiksi tarvitset vain suolaa, jauhoja ja vettä. Samoilla raaka-aineilla saa paljon erityyppisiä leipiä: Hagelberg povaa tätä isoksi jutuksi leipomisen tulevaisuudessa.

Raaka-aineiksi käyvät loistavasti ihan kraanavesi ja tavalliset jauhot. Tärkeää on myös muistaa laittaa taikinaan jauhoja vähintään yhtä paljon kuin juurta! Kun ottaa emojuuresta tarpeeksi vahvan osuuden, välttää isoimmat makuvirheet.  

– Leipä on aina raaka-aineiden summa, tiivistää Hagelberg. 

Tärkeät vinkit:

1. Hiivaa ei kannata laittaa lämpimään veteen. Ideaali veden lämpötila on 10-15 astetta.

2. Lämpömittari kuntoon! Se on tärkeä työkalu.

3. Älä laita taikinaan liikaa rasvaa. Rasvalle tulee kontakti hiivan kanssa ja se toimii taikinassa ikään kuin ”jarruna”.

4. Piimällä tai muulla hapatteella ei pelasteta taikinaa, vaan on aina keskityttävä siihen missä alunperinkin mentiin pieleen.

5. Lisää aina mieluummin vettä kuin jauhoja. Jauhojen lisääminen iso virhe.

6. Hyvin vaivattua sekä kohotettua taikinaa on käsiteltävä sievästi, että rakenne ei rikkoudu. 

7. Älä maista heti lämpimänä. Leipä on parhaimmillaan, kun se on saanut hetken jäähtyä.

8. Tärkeää on stressitön leipominen!

2. Muista hyvä sitko

Sitkolla on iso merkitys hapanjuurileipään. Se tekee leivästä kimmoisan ja kuohkean.

– Hyvän sitkon tunnistamiseen toimii selkeä nyrkkisääntö: hyvin vaivatusta taikinasta saa venyttäessä ”läpikuultavan ikkunan”, Hagelberg sanoo. 

3. Vaivaaminen: saako leipää vaivata yhtä paljon kuin pullataikinaa?

– Leipää saa vaivata rohkeasti, mutta pitää ymmärtää missä vaiheessa se on menossa uuniin, Hagelberg kertoo. Esimerkiksi taikinan voi vaivata melko valmiiksi jos se menee uuniin jo kahden tunnin päästä.

4. Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Tärkeimmät asiat hapanjuurileivän leipomisessa ovat kosteus, lämpötila ja aika. Leivonnassa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja Hagelberg painottaa joka vaiheen merkitystä. 

Lopputuloksena pitäisi olla leipä, jossa on paksu rapea kuori, ilmataskuja ja sitkeä sisus. Maku ei saa olla hiivamainen tai jauhomainen.

Leivän pitäisi myös olla syötävää useamman päivän ajan. 

– Hapanjuurileivät vanhenevat arvokkaasti, Hagelberg muistuttaa.

Lue myös: Voi hiivatti! Leipurimestari Kari tyrmää yleisen harhaluulon, johon sinäkin olet uskonut

Lisää aiheesta:

Voi hiivatti! Leipurimestari Kari tyrmää yleisen harhaluulon, johon sinäkin olet uskonutAmmattilaisen vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Näin leivot ruisleivän itse juurestaHiivaton leipä, joka syntyy vaikka kiireiden keskellä – onko tässä seuraava leipätrendi?Ethän sorru hätäratkaisuihin? Ammattileipurin 7 vinkkiä, joilla onnistut leivonnassaUusi leipätrendi valtaamassa Suomen: "Maku on ihan erilainen kuin teollisessa leivässä"Näillä vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Leivo itse ruisleipää!
RuokaLeipäFazerMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat