Hapanjuurileipä on nyt hurjan suosittua niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Juureen leipominen voi olla työlästä, mutta muutamalla tärkeällä vinkillä pääsee jo pitkälle.
Pääkuvan videolla Maa- ja kotitalousnaisten Helena Velin kertoo juurileivonnasta.
Suomalaisilla on rikas leipäkulttuuri, ja hapanjuurileipä on hiipinyt osaksi sitä. Hapanjuuritrendin taustalla on kuluttajien kiinnostus luonnollisuuteen ja aitouteen. Myös käsityön arvostus on hurjassa kasvussa, ja leipureiden itse tekemät artesaanileivät maistuvatkin monelle.
Hapanjuurileipää voi myös valmistaa itse. Prosessi voi olla hieman työläs ja internet on pullollaan ohjeita, mutta hyvillä raaka-aineilla sekä ripauksella malttia pääsee jo pitkälle. Leipurimestari Kari Hagelberg Fazerilta esittelee takuuvarmat vinkit herkullisen sekä onnistuneen hapanjuurileivän leivontaan.
1. Raaka-aineet on pidettävä selkeinä
Raaka-aineiksi tarvitset vain suolaa, jauhoja ja vettä. Samoilla raaka-aineilla saa paljon erityyppisiä leipiä: Hagelberg povaa tätä isoksi jutuksi leipomisen tulevaisuudessa.
Raaka-aineiksi käyvät loistavasti ihan kraanavesi ja tavalliset jauhot. Tärkeää on myös muistaa laittaa taikinaan jauhoja vähintään yhtä paljon kuin juurta! Kun ottaa emojuuresta tarpeeksi vahvan osuuden, välttää isoimmat makuvirheet.
– Leipä on aina raaka-aineiden summa, tiivistää Hagelberg.