Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näillä vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Leivo itse ruisleipää!

Shutterstock
Julkaistu 22.01.2017 14:03

MTV LIFESTYLE

Uudenmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Tuula Kivialho antoi kultaisia neuvoja, joita noudattamalla ensikertalainenkin innostuu ruisleivän leipomisesta.

Eikä huolta, leipomiseen ei tarvita puu-uunia, vaikka se monen leipomon tuotteiden maistuvuuden salaisuus onkin.

1. Älä hätäile

Ruisleivän leipominen on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Jo pelkkä juuren herättely voi parhaimmillaan viedä viikkoja. Sen lisäksi taikinaa pitää kohottaa usean tunnin ajan ennen kuin pääset leipomaan, paistamaan tai maistamaan itse tehtyä leipää.

2. Anna kohota rauhassa 

Taikina vaatii kohotakseen ainakin kolme tuntia ennen kuin leivän leipomisen voi aloittaa. Taikina kohoaa parhaiten vähän lämpimässä: laita uunin valo päälle ja astia sinne. Hyvin kohonneen taikinan pinta halkeilee. Myös leivotun leivän pitää kohota ennen kuin sen voi laittaa uuniin. Tähänkin on hyvä varata muutama tunti aikaa. 

3. Jauhot kunniaan

Ruisjauhot käyttäytyvät eri tavalla kuin sämpylä- tai vehnäjauhot. Vältä lisäämästä liikaa jauhoja, sillä se tekee taikinasta tiukkaa (ja leivästä kivikovan). Pyörittele taikinaa hellästi ja kevyesti jauhoisilla käsillä ja nauti taikinaterapiasta. 

4. Kaveeraa uunisi kanssa

Sähköuunin käyttöä on turha epäillä, se paistaa vallan hyvää leipää. Mutta uuneissa on eroja, joten vain kokeilemalla opit tietämään oikeat lämpötilat ja paistoajat. Uunin todellinen lämpö voi poiketa asetetusta asteesta. Erillistä uunimittaria käyttämällä varmistat oikean lämpötilan.

–Metallisen uunimittarin saa kaupasta viidellä eurolla, sanoo Kivialho.

5. Ole oma itsesi

Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä ruisleipää, niin perinteistä ruokaa kuin se onkin. Toiset pitävät reikäleivästä, toiset vannovat kartion muotoisen limpun nimeen. Luota itseesi ja tee toiveidesi mukainen leipä. Yritä saada ensimmäisillä kerroilla kokeneempi leivänleipoja kaveriksi tai kysele alueesi Marttojen tai Maa- ja kotitalousnaisten järjestämistä leipäkursseista.

6. Voitele reilusti

Leivälle voi kasata leikkeleitä ja kasviksia seuraavana päivänä, mutta ammattilaiset ovat yksiäänisesti sitä mieltä, ettei uunituoreelle ruisleivälle tarvitse sipaista kuin voita tai kasvirasvalevitettä.

***Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Yksi leipä on nyt ylitse muiden Suomessakin: Rapea kuori, pehmeä sisus ja voittamaton maku – ja näin sen leipominen onnistuu sinultakin Ammattilaisen vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Näin leivot ruisleivän itse juurestaEi enää koskaan kuivaa leipää! Tällä niksillä pidät leivän tuoreen makuisena jopa kuukausia – ja säästät rahaaHiivaton leipä, joka syntyy vaikka kiireiden keskellä – onko tässä seuraava leipätrendi?Ethän sorru hätäratkaisuihin? Ammattileipurin 7 vinkkiä, joilla onnistut leivonnassa"Kultakimpale", joka jokaisen kotikokin kannattaisi hankkia – hyvän ruisleivän salaisuus!
leipominenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

leipominen
  • 15.11.201522:18
    kotipizza

    Pikainen, mutta hyvä pizzapohja

  • 29.09.201518:25
    graham

    Grahampatongit - ehtii vaikka arkena

  • 27.11.201421:21
    joulu

    Joululeipäkimara osa 3 - Ihan paras joululimppu

  • 20.11.201421:10
    arvonta

    Joululeipäkimara osa 2 - Vierrelimppu - ja KIRJA-ARVONTA

  • 17.11.201419:30
    joulu

    Joululeipäkimara osa 1 - Pähkinä-viikunaleipä