Mainos
Mainos

Näillä vinkeillä ensikertalainenkin onnistuu: Leivo itse ruisleipää!

Uudenmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Tuula Kivialho antoi kultaisia neuvoja, joita noudattamalla ensikertalainenkin innostuu ruisleivän leipomisesta.

Eikä huolta, leipomiseen ei tarvita puu-uunia, vaikka se monen leipomon tuotteiden maistuvuuden salaisuus onkin.

1. Älä hätäile

Ruisleivän leipominen on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Jo pelkkä juuren herättely voi parhaimmillaan viedä viikkoja. Sen lisäksi taikinaa pitää kohottaa usean tunnin ajan ennen kuin pääset leipomaan, paistamaan tai maistamaan itse tehtyä leipää.

2. Anna kohota rauhassa 

Taikina vaatii kohotakseen ainakin kolme tuntia ennen kuin leivän leipomisen voi aloittaa. Taikina kohoaa parhaiten vähän lämpimässä: laita uunin valo päälle ja astia sinne. Hyvin kohonneen taikinan pinta halkeilee. Myös leivotun leivän pitää kohota ennen kuin sen voi laittaa uuniin. Tähänkin on hyvä varata muutama tunti aikaa. 

3. Jauhot kunniaan

Ruisjauhot käyttäytyvät eri tavalla kuin sämpylä- tai vehnäjauhot. Vältä lisäämästä liikaa jauhoja, sillä se tekee taikinasta tiukkaa (ja leivästä kivikovan). Pyörittele taikinaa hellästi ja kevyesti jauhoisilla käsillä ja nauti taikinaterapiasta. 

4. Kaveeraa uunisi kanssa

Sähköuunin käyttöä on turha epäillä, se paistaa vallan hyvää leipää. Mutta uuneissa on eroja, joten vain kokeilemalla opit tietämään oikeat lämpötilat ja paistoajat. Uunin todellinen lämpö voi poiketa asetetusta asteesta. Erillistä uunimittaria käyttämällä varmistat oikean lämpötilan.

–Metallisen uunimittarin saa kaupasta viidellä eurolla, sanoo Kivialho.

5. Ole oma itsesi

Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä ruisleipää, niin perinteistä ruokaa kuin se onkin. Toiset pitävät reikäleivästä, toiset vannovat kartion muotoisen limpun nimeen. Luota itseesi ja tee toiveidesi mukainen leipä. Yritä saada ensimmäisillä kerroilla kokeneempi leivänleipoja kaveriksi tai kysele alueesi Marttojen tai Maa- ja kotitalousnaisten järjestämistä leipäkursseista.

6. Voitele reilusti

Leivälle voi kasata leikkeleitä ja kasviksia seuraavana päivänä, mutta ammattilaiset ovat yksiäänisesti sitä mieltä, ettei uunituoreelle ruisleivälle tarvitse sipaista kuin voita tai kasvirasvalevitettä.

***

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja