Maku ja ravinteikas koostumus ovat tehneet juurileivästä tämän hetken hittileivonnaisen.
Juurileipäinnostus on toden teolla valtaamassa suomalaiset kodit ja leipomot. Tästä kertoo muun muassa se, että yhä useampi leipomo on ottanut juurileivän valikoimiinsa, ja juurileipiin keskittyvät leivontakurssit täyttyvät hetkessä innokkaista kotileipureista.
Käsityöläisleipuri Jukka Kotkasen mukaan suurin syy juurileivän suosion kasvuun löytyy leivän mausta.
– Maku on ihan erilainen kuin teollisessa leivässä, joka valmistetaan niin nopeasti kuin mahdollista, Kotkanen kertoo.
Kotkasen mukaan juurileipää kannattaa leipoa monestakin eri syystä. Sen lisäksi, että juurileipä sisältää runsaasti ravinteita ja on edullista leivottavaa, välillä on yksinkertaisesti mukava upottaa kädet taikinaan. Alkuvehnään leivottu juurileipä sopii monesti myös henkilöille, jotka saavat vatsaoireita tavallisesta leivästä.
Juuri on villihiivojen ja bakteerien seos
Mutta mitä oikein on juurileipä? Kotkasen selityksen mukaan ennen teollista hiivaa leipä leivottiin juureen. Juuri syntyy, kun jauhettujen jyvien kuorikerrosten hiivat ja bakteerit pääsevät kosketuksiin lämpimän veden kanssa ja lähtevät käymään. Juuri on siis villihiivojen ja bakteerien seos.
– Siitä syntyy erilaisia happoja, jotka rikkovat proteiinirakenteita, tekevät siitä helpommin sulavampaa ja antavat siihen enemmän makuaineita, Kotkanen kertoo valmistusprosessista.



