Kozeen Shiwanin ravintolassa käsittämätöntä ruokaa: Kuningasperunaa ja syötävät kultahampaat

Michelin-tähtien poikkeukselliset uudet kantajat 10:02 Michelin-tähtien poikkeukselliset uudet kantajat
KATSO VIDEO: Kozeen Shiwan kertoo ravintolansa ruoasta. Haastattelussa myös Kuusamon Rukalla sijaitsevan Michelin-ravintola Tapion Connor Laybourne.

Vastikään Michelin-tähdellä palkittu kokki Kozeen Shiwan kertoi Huomenta Suomessa ruokafilosofiastaan. 

Kerroimme MTV Uutisten Makuja-sivuilla aiemmin ravintoloitsija Kozeen Shiwanin ajatuksista Michelin-tähden saavuttamisesta

Kyseessä on "Suomen nopein Michelin-tähti", sillä ravintola The Room on ehtinyt olla virallisesti auki vasta neljä ja puoli kuukautta. Irakin Kurdistanissa syntynyt Shiwan on samalla ensimmäinen maahanmuuttaajataustainen Michelin-tähtiravintoloitsija Suomessa.

Persoonallinen menu

Perjantaina Kozeen Shiwan vieraili Huomenta Suomessa kertomassa muun muassa ruokafilosofiastaan. Shiwan uskoo ravintolansa saaneen tähden muun muassa persoonallisen ja tarinallisen ruokansa johdosta. 

Ravintolan menu pohjaa Shiwaniin itseensä ja hänen kokemuksiinsa lapsuudesta nykypäivään saakka. 

– Menu alkaa kotimaastani, seuraavaksi mennään pakolaisina Turkkiin ja tullaan Suomeen. Sitten tulee kaunis mieliannos, joka on potretti itsestäni. Se tarjoillaan 350 euron astiasta, Shiwan kuvaili ja nauroi.

Kuuluisa Kuningasperuna

Yksi menun tähtiannoksista on Shiwanin kuuluisa Kuningasperuna. 

– Se on nimikkoannokseni.

Kuningasperuna syntyi alun perin vuonna 2017, kun Vuoden kokki -kilpailuun oli kehitettävä suomalaisia raaka-aineita arvostava annos. Monen mutkan ja ideoinnin kautta syntyi suolakuoressa kypsytetty ja suorastaan taiteellinen peruna.

Shiwan on tehnyt Kuningasperunastaan lukuisia eri versioita vuosien varrella. Vuonna 2023 annos nähtiin jälleen myös MasterChef Suomi -ohjelmassa. Kilpailijoiden oli toisinnettava näyttävä Kuningasperuna-annos Kozeenin ohjeiden mukaan.

"Ravintolaan tulee syötävät kultahampaat vieraille"

Taiteellisuus ei Kozeen Shiwanilla rajoitu pelkästään ruokaan, sillä kokki on myös kiinnostunut muodista ja muotisuunnittelusta. Yksi Shiwanin tavaramerkeistä on hänen suussaan komeilevat kultahampaat.

– Jotkut sanovat minua kultahampaiseksi kokiksi. Kerron vielä nopeasti, että ravintolaan tulee syötävät kultahampaat vieraille. Ne tehdään suklaasta.

Katso yllä olevalta videolta Kozeen Shiwanin koko haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!