Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kotimainen juures, jota himoitaan aina Hongkongia myöten – mutta suomalaiset itse eivät osaa arvostaa

Shutterstock
Julkaistu 26.10.2018 10:42
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suhteellisesti enemmän kuitua kuin kulhollisessa kaurapuuroa. Enemmän rautaa kuin kulhollisessa pinaattia na enemmän kaliumia kuin kolmessa banaanissa. Vaikka terveysvaikutukset kuulostavat huikeilta, nyt ei kuitenkaan puhuta eksoottisesta superfoodista, vaan monen suomalaisen lautaselta kadonneesta juureksesta – perunasta.

Videolla huippukokki muistuttaa perunoiden keittämiseen liittyvästä säännöstä. 

Yhä useampi suomalainen valitsee lautaselleen riisiä tai pastaa perunan sijaan. Vaikka peruna mielletään monesti hiilihydraattipommiksi, peruna on loppupeleissä todella kevyttä ja ravintorikasta syötävää.

Esimerkiksi rasvaa peruna ei sisällä juuri lainkaan, ja proteiinia siitä saa enemmän kuin mistään muusta juureksesta. Proteiinin lisäksi peruna sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja hivenaineita.

Peruna on hyvä valinta myös ympäristön kannalta. Perunakilon tuottamiseen tarvitaan 202 litraa vettä. Riisikilon tuottamiseen vastaava luku on 1112 litraa.

Jos perunaa verrataan riisiin ja pastaan, energiapitoisuuksiltaan peruna on näistä kevein vaihtoehto. Perunan palauttamista lautasille kannattaa siis toden teolla harkita.

– Peruna on voittaja. Kansainvälisesti tiedetään, että perunan kulutus kasvaa koko ajan, etenkin Kiinassa ja Intiassa, perunanviljelijä ja Luonnosta Oy:n toimitusjohtaja Antti Kuusisto kertoo.


Perunan kulutus kasvaa maailmalla

Vaikka suomalaiset eivät välttämättä osaa itse arvostaa tämän juureksen erinomaisuutta, maailmalla osataan. 

– Suomalainen peruna on puhdasta ja sitä viedään maailmalle, jossa sitä myös arvostetaan. Sitä, miksi perunaa ei Suomessa arvosteta, olen vähän ihmetellyt. Se on Euroopan puhtainta ruokaa, Kuusisto ihmettelee. 

LUE MYÖS: Tuttu suomalaisjuusto on USA:ssa premium-tuote – myynnissä delimyymälöiden juustotiskeillä!

Suomesta perunaa viedään vuosittain 10–15 miljoonaa kiloa muun muassa Pohjoismaihin, Baltian maihin, Saksaan, Hollantiin, Unkariin ja Italiaan. Kuusiston mukaan suomalaisella perunalla on jossain maissa oma pussi ja brändi – kuluttajille kerrotaan selkeästi, että tuote on juuri Suomesta.

COLOURBOX4453059COLOURBOX

– Näin on esimerkiksi Norjassa, jonne viedään tiettyä punakuorista perunaljiketta, Asterixia. Siellä perunalla on oma pussi ja julkisesti kerrotaan, että tämä on Suomesta, Kuusisto kertoo. 

Vaikka Kiina on maailman suurin perunantuottaja, Aasiassa ollaan kiinnostuneita myös suomalaisesta perunasta. 

– Sain yhteydenoton, että Hongkongissa oltaisiin kiinnostuneita puikulaperunasta. Nyt on muutama viikko keskusteltu asiasta. Se olisi kyllä hieno juttu, Kuusisto kertoo.

Lisää aiheesta:

Muista tämä aina, kun ostat ja käytät perunaa – muuten voi mennä koko ruoka pilalle: "Kannattaa paneutua"Saako perunoita syödä joka päivä? Tutkimus paljastaa vastauksen: Tässä on terveellisin tapa syödä pottujaSuomalaiskauppoihin vyöryy nyt ennennäkemätön peruna, jota huippukokitkin ylistävät maailman parhaaksi: "Aivan huikea maku"Halpaa, terveellistä ja rasvatonta: Sanna palautti vanhan suosikkiruoan suomalaisten huulille – pokkasi nyt arvostetun palkinnon Terveyspommi, joka tasaa verensokeria ja pitää nälän poissa pitkään – laihduttajan painajainen onkin todellista terveysruokaa! Halpaa, terveellistä ja rasvatonta: Suomalaisten vanha suosikkiruoka "tekee paluun" – syötkö sinä?
PerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä