Suhteellisesti enemmän kuitua kuin kulhollisessa kaurapuuroa. Enemmän rautaa kuin kulhollisessa pinaattia na enemmän kaliumia kuin kolmessa banaanissa. Vaikka terveysvaikutukset kuulostavat huikeilta, nyt ei kuitenkaan puhuta eksoottisesta superfoodista, vaan monen suomalaisen lautaselta kadonneesta juureksesta – perunasta.
Videolla huippukokki muistuttaa perunoiden keittämiseen liittyvästä säännöstä.
Yhä useampi suomalainen valitsee lautaselleen riisiä tai pastaa perunan sijaan. Vaikka peruna mielletään monesti hiilihydraattipommiksi, peruna on loppupeleissä todella kevyttä ja ravintorikasta syötävää.
Esimerkiksi rasvaa peruna ei sisällä juuri lainkaan, ja proteiinia siitä saa enemmän kuin mistään muusta juureksesta. Proteiinin lisäksi peruna sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja hivenaineita.
Peruna on hyvä valinta myös ympäristön kannalta. Perunakilon tuottamiseen tarvitaan 202 litraa vettä. Riisikilon tuottamiseen vastaava luku on 1112 litraa.
Jos perunaa verrataan riisiin ja pastaan, energiapitoisuuksiltaan peruna on näistä kevein vaihtoehto. Perunan palauttamista lautasille kannattaa siis toden teolla harkita.
– Peruna on voittaja. Kansainvälisesti tiedetään, että perunan kulutus kasvaa koko ajan, etenkin Kiinassa ja Intiassa, perunanviljelijä ja Luonnosta Oy:n toimitusjohtaja Antti Kuusisto kertoo.


