Tänä vuonna kaikkien huulilla on munan lisäksi peruna, lupaa ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäki.
Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea! Perunaa kun suuhun vie,sille alkaa pitkä tie, vatsassa sen paras paikka eikös lie!
Tämä hauska perunalaulu lienee monelle suomalaiselle tuttu menneiltä vuosikymmeniltä. Laulun sanat ja sävellys ovat Aimo Mustosen käsialaa. Kappale on levytetty ensimmäisen kerran jo 1960-luvulla, mutta aihe ei vanhene: vaikka perunoiden kulutus onkin vuosien saatossa vähentynyt, ravitseva herkku ei kuitenkaan ole katoamassa suomalaisten lautasilta.
Pastan, riisin ja nuudeleiden lisäksi peruna pysyy lisukesuosikkina – ja kenties kasvattaa suosiotaan entisestään.
Tiesitkö?
1950-luvulla suomalaiset söivät perunaa parhaimmillaan 188 kiloa asukasta kohden
1960-luvulla perunoiden kulutus oli noin 104 kiloa vuosittain henkeä kohden
Nykypäivänä perunaa kuluu vuosittain noin 52 kiloa henkeä kohden.
Lähde: Tilastokeskus
Perunan paluu suosikiksi
Suositun Muna-keittokirjan viime vuonna julkaissut ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäki uskoo, että perinteisellä perunalla on potentiaalia nousta uuteen kukoistukseen. Mansikkamäki julkaisee syksyllä 2018 Muna-keittokirjan sisarkirjan, Peruna-kirjan. Luvassa on Muna-kirjan tyyliin herkullisia reseptejä sekä kattava tietopaketti perunasta.
