Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Halpaa, terveellistä ja rasvatonta: Suomalaisten vanha suosikkiruoka "tekee paluun" – syötkö sinä?

Missä muodossa sinä nautit mieluiten perunasi: keitettyinä, paistettuina, paahdettuina, friteerattuina vai kenties muusina?
Missä muodossa sinä nautit mieluiten perunasi: keitettyinä, paistettuina, paahdettuina, friteerattuina vai kenties muusina? Shutterstock
Julkaistu 08.01.2018 10:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tänä vuonna kaikkien huulilla on munan lisäksi peruna, lupaa ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäki.

Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea! Perunaa kun suuhun vie,sille alkaa pitkä tie, vatsassa sen paras paikka eikös lie!

Tämä hauska perunalaulu lienee monelle suomalaiselle tuttu menneiltä vuosikymmeniltä. Laulun sanat ja sävellys ovat Aimo Mustosen käsialaa. Kappale on levytetty ensimmäisen kerran jo 1960-luvulla, mutta aihe ei vanhene: vaikka perunoiden kulutus onkin vuosien saatossa vähentynyt, ravitseva herkku ei kuitenkaan ole katoamassa suomalaisten lautasilta.

Pastan, riisin ja nuudeleiden lisäksi peruna pysyy lisukesuosikkina – ja kenties kasvattaa suosiotaan entisestään.

Tiesitkö?

1950-luvulla suomalaiset söivät perunaa parhaimmillaan 188 kiloa asukasta kohden

1960-luvulla perunoiden kulutus oli noin 104 kiloa vuosittain henkeä kohden

Nykypäivänä perunaa kuluu vuosittain noin 52 kiloa henkeä kohden.

Lähde: Tilastokeskus

Perunan paluu suosikiksi

Suositun Muna-keittokirjan viime vuonna julkaissut ruokatoimittaja ja -kirjailija Sanna Mansikkamäki uskoo, että perinteisellä perunalla on potentiaalia nousta uuteen kukoistukseen. Mansikkamäki julkaisee syksyllä 2018 Muna-keittokirjan sisarkirjan, Peruna-kirjan. Luvassa on Muna-kirjan tyyliin herkullisia reseptejä sekä kattava tietopaketti perunasta.

Mansikkamäki listasi kuusi hyvää syytä syödä perunaa:

1. Halpa, kotimainen herkku

Peruna on lähiruokaa ja sitä on aina saatavilla, lisäksi se on halpaa ja lisäaineetonta. Jokaisessa kaupassa on tarjolla suomalaista perunaa.

2. Kevyttä ja rasvatonta

Peruna on kevyttä ja rasvatonta, siinä on vähemmän energiaa kuin bataatissa, pastassa tai riisissä.

3. Ekologista purtavaa

Perunalla on todella pieni hiilijalanjälki. Se on ekologista ja energiatehokasta ravintoa. Peruna on esimerkiksi yksi säästeliäimpiä ravintokasveja tuottamiseen tarvittavan veden suhteen.

4. Perunassa on paljon ravinteita

Perunassa on huomattavat määrät muun muassa kuitua, B-vitamiinia ja runsaasti C-vitamiinia. Kuorineen syödyssä perunassa on tupla määrä kuituja. Lisäksi peruna sisältää runsaasti kaliumia, enemmä kuin esimerkiksi korkeasta kaliumpitoisuudestaan tunnettu banaani.  Kalium auttaa muun muassa kontrolloimaan verenpainetta. Lisäksi perunassa on vaikka mitä muita ravintoaineita, kuten natriumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia, seleeniä, kuparia, foolihappoa, niasiinia, A-, E- ja K-vitamiineja.

5. Perunan syöminen on nautinto

Peruna on lohturuokaa, joka tekee hyvän olon. Sen syöminen lisää serotoniinin tuotantoa aivoissa.

6. Peruna taipuu monenlaisiin ruokiin

Perunasta voi tehdä ihania ruokia!

– Aina kun tarjoilen perunaa jossain muodossa, ihmiset huudahtavat, että ”onpa hyvää! Enpä ole muistanutkaan, kuinka hyvää peruna on”, Mansikkamäki summaa.

Korjaus 8.1.2018 klo 11.35: Korjattu tieto kaliumin määrästä perunassa verrattuna banaaniin. Kuorineen keitetyssä perunassa on kaliumia 425 milligrammaa sataa grammaa kohden. Kuoritussa banaanissa kaliumin määrä on 358 milligrammaa sataa grammaa kohden.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Muista tämä aina, kun ostat ja syöt perunaa – muuten menee pieleen: "Pilaa helposti koko ruokalajin"Muista tämä aina, kun ostat ja käytät perunaa – muuten voi mennä koko ruoka pilalle: "Kannattaa paneutua"Saako perunoita syödä joka päivä? Tutkimus paljastaa vastauksen: Tässä on terveellisin tapa syödä pottujaHalpaa, terveellistä ja rasvatonta: Sanna palautti vanhan suosikkiruoan suomalaisten huulille – pokkasi nyt arvostetun palkinnon Terveyspommi, joka tasaa verensokeria ja pitää nälän poissa pitkään – laihduttajan painajainen onkin todellista terveysruokaa! Kotimainen juures, jota himoitaan aina Hongkongia myöten – mutta suomalaiset itse eivät osaa arvostaa
PerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä