Kommentti: Kokin heitto jäi ärsyttämään – enkö olekaan herrasmies, jos en maksa treffeillä?

maksaminen
Treffeillä miehet tarjoutuvat usein maksamaan laskun. Colourbox

Treffien iänikuinen ongelma: kuka maksaa laskun. Vanhan sanonnan mukaan herrasmies maksaa, mutta päteekö tällainen sääntö vieläkin?

Kävimme äskettäin helsinkiläisessä ravintolassa illallisella avovaimoni kanssa, joka tarjoutui maksamaan laskun. Ihmetys oli suuri, kun ravintolan kokki kommentoi maksamistamme. Hän ihmetteli, miksi nainen maksaa laskun – käydessään ravintolassa vaimonsa kanssa maksaa hän aina laskun.

Miehen kommentti sai meidät molemmat hämillemme. Oli kyseessä sitten vitsi tai totinen huomautus, minulla oli aluksi lytätty olo. Tarkemmin asiaa ajateltuani en kuitenkaan keksinyt, mikä naisen ravintolalaskun maksamisessa on niin outoa. Mietin, paljonko kulttuuri ja sukupolvien välinen ero vaikuttaa asiaan. Useinhan sanotaan, että herrasmies maksaa laskun.

Oletuksena on, että mies maksaa

Treffeillä käyminen voi asettaa monet epämieluisaan asemaan – kumpi maksaa laskun? Asiasta ei välttämättä edes keskustella, vaan mies kaivaa kukkaronsa esiin. Onko tällainen toiminta kohteliasta, vai ainoastaan syvälle juurtunut tapa? Kumpaa se sitten onkin, voi maksaminen olla molemmille osapuolille hankala tilanne.

Tavoitin tapakouluttaja Kaarina Suonperän kommentoimaan asiaa.

– Ravintoloissa lasku tuodaan automaattisesti aina miehelle. Jos tilanteeseen tulee poikkeuksia, voi saada osakseen katseita, Suonperä kertoo.

– Olisin hyvin hämmentynyt, jos mies ehdottaisi ravintolaan menoa ja ojentaisi laskun minulle. Asiassa on monesti vedottu tasa-arvoon, mutta on edelleen hyvin hurmaavaa, jos mies ei edes ota esille, kumpi maksaa. Silloin on kyseessä hyvin käyttäytyvä herrasmies, hän jatkaa. 

Voiko asian ottaa esille?

Asiasta on tehty myös tutkimuksia, joissa on selvitetty miesten ja naisten suhtautumista asiaan. Mielenkiintoista on, että lähes puolet naisista ei oleta miehen maksavan ostoksia.

Monet, joiden kanssa olen asiasta keskustellut kertovat, että mies maksaa lähtökohtaisesti aina laskun. Naiset ovat joissakin tilanteissa tarjoutuneet maksamaan, mutta usein mies kieltäytyy tällaisesta tarjouksesta.

– Jos miehellä on taloudellisia ongelmia, ne kannattaa ottaa esille jo paikkaa valitessa. Tällöin vältytään kiusallisilta tilanteilta. Laskun maksamisesta ei kannata tehdä numeroa.

Parisuhteessa asiat hoidetaan toisella tavalla

Tilanne on vakinaisessa suhteessa erilainen. Kulut jaetaan yleensä puoliksi, eikä esimerkiksi ravintolailtojen kustannuksia puida tarkkaan. Kuitenkin raha-asioiden hoitaminen on mielestäni jokaisen talouden oma asia, eikä siihen tulisi puuttua.

– Jos pariskunta menee yhdessä syömään, on maksaminen perheen sisäinen asia. Maksamisesta voidaan sopia vaikka jo kotona, Suonperä kommentoi.

Vaikka en häpeäkään sitä, että avovaimoni maksoi laskun, hyvistä tavoista kannattaisi kuitenkin Suonperän mielestä pitää kiinni naista syömään pyydettäessä.

– Toivoisin, että pidettäisiin vielä niistä hyvistä vanhoista tavoista kiinni, jotka ovat vielä kiinnipidettävissä. Tämä on yksi sellainen, Suonperä toteaa.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.