Kokki kiirehti piiraan kanssa – traagiset seuraukset: "Vähättelisin, jos sanoisin katuvani"

shutterstock_754264093
Lammaspaimenen piiras eli shepherd’s pie on englantilaiseen keittiöön kuuluva ruokalaji. Kuvituskuva. Copyright (c) 2017 istetiana/Shutterstock.

Raa’aksi jäänyt piiras aiheutti 31 ihmisen sairastumisen ja yhden henkilön kuoleman Englannissa. Vankeuteen tuomittu kokki kertoi syyksi kiireen, kertoo tuomiosta uutisoiva The Guardian.

Seurakuntalaisten illallinen Northamptonshiressä sijaitsevassa Crewe Arms -pubissa päättyi joukkion sairastumiseen ja yhden henkilön menehtymiseen, kun lammaspaimenen piirakan jauhelihatäyte jäi raa’aksi.

Kuollut oli 92-vuotias nainen, joka alkoi oksentaa piiraan syömisen jälkeen ja sai oksentelun seurauksena ruoansulatuskanavan verenvuodon. Myös muut 31 piirasta syönyttä ihmistä saivat ruokamyrkytyksen. Seurueen kolme muuta jäsentä säästyivät sairastumiselta, koska he olivat kasvissyöjiä.

Piiraan valmistanut kokki John Croucher, 40, tuomittiin oikeudessa neljäksi kuukaudeksi vankilaan.

Kokki vetosi kiireeseen

Lammaspaimenen piiras eli shepherd’s pie on englantilaiseen keittiöön kuuluva ruokalaji: jauhelihatäytteinen piiras, jossa on perunasoseesta tehty kuori.

Oikeuden mukaan 20 vuotta keittiöissä työskennellyt Croucher ei ollut lämmittänyt jauhelihaa kunnolla, minkä jälkeen hän oli pitänyt sitä yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä kokki oli lämmittänyt lihan uudelleen ja lisännyt sen päälle lämmintä perunasosetta. Mies ei ollut mitannut piiraan lämpötilaa ennen tarjoilua.

Syyksi kokki kertoi kiireen.

– Vähättelisin, jos sanoisin katuvani. En tule koskaan unohtamaan tätä. Sen ansiosta olen parempi kokki, mutta on sääli, mikä sen hinta oli, Croucher sanoi oikeudessa The Guardianin mukaan.

Crewe Arms -ravintolan taso oli tarkistajien mukaan laskenut jo ennen lokakuuta 2018, jolloin kuolemaan johtanut illallinen tapahtui. Myös paikan tuolloinen omistaja Neil Billingham ja hänen yrityksensä tuomittiin sakkorangaistukseen elintarvikemääräysten rikkomisesta.

Ei raakaa eikä kuivaa! Katso videolta, miten paistat jauhelihasta täydellistä.

1:25

Lähde: The Guardian

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää jälleen suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Kolmen päivän vierailun aikana kokeillaan rohkeasti uusia raaka-aineita, opitaan maistamaan erilaisia makuja ja haastetaan vanhoja tottumuksia. Kyytiä saavat niin pakastepizzat, sokerikoukut kuin ruokahävikkiongelmat ja tilalle tulevat monipuoliset, värikkäät annokset sekä suunnitelmallisuus. Luvassa on iloista yhdessä tekemistä ja tärkeitä oivalluksia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja