Kokki kiirehti piiraan kanssa – traagiset seuraukset: "Vähättelisin, jos sanoisin katuvani"

shutterstock_754264093
Lammaspaimenen piiras eli shepherd’s pie on englantilaiseen keittiöön kuuluva ruokalaji. Kuvituskuva. Copyright (c) 2017 istetiana/Shutterstock.

Raa’aksi jäänyt piiras aiheutti 31 ihmisen sairastumisen ja yhden henkilön kuoleman Englannissa. Vankeuteen tuomittu kokki kertoi syyksi kiireen, kertoo tuomiosta uutisoiva The Guardian.

Seurakuntalaisten illallinen Northamptonshiressä sijaitsevassa Crewe Arms -pubissa päättyi joukkion sairastumiseen ja yhden henkilön menehtymiseen, kun lammaspaimenen piirakan jauhelihatäyte jäi raa’aksi.

Kuollut oli 92-vuotias nainen, joka alkoi oksentaa piiraan syömisen jälkeen ja sai oksentelun seurauksena ruoansulatuskanavan verenvuodon. Myös muut 31 piirasta syönyttä ihmistä saivat ruokamyrkytyksen. Seurueen kolme muuta jäsentä säästyivät sairastumiselta, koska he olivat kasvissyöjiä.

Piiraan valmistanut kokki John Croucher, 40, tuomittiin oikeudessa neljäksi kuukaudeksi vankilaan.

Kokki vetosi kiireeseen

Lammaspaimenen piiras eli shepherd’s pie on englantilaiseen keittiöön kuuluva ruokalaji: jauhelihatäytteinen piiras, jossa on perunasoseesta tehty kuori.

Oikeuden mukaan 20 vuotta keittiöissä työskennellyt Croucher ei ollut lämmittänyt jauhelihaa kunnolla, minkä jälkeen hän oli pitänyt sitä yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä kokki oli lämmittänyt lihan uudelleen ja lisännyt sen päälle lämmintä perunasosetta. Mies ei ollut mitannut piiraan lämpötilaa ennen tarjoilua.

Syyksi kokki kertoi kiireen.

– Vähättelisin, jos sanoisin katuvani. En tule koskaan unohtamaan tätä. Sen ansiosta olen parempi kokki, mutta on sääli, mikä sen hinta oli, Croucher sanoi oikeudessa The Guardianin mukaan.

Crewe Arms -ravintolan taso oli tarkistajien mukaan laskenut jo ennen lokakuuta 2018, jolloin kuolemaan johtanut illallinen tapahtui. Myös paikan tuolloinen omistaja Neil Billingham ja hänen yrityksensä tuomittiin sakkorangaistukseen elintarvikemääräysten rikkomisesta.

Ei raakaa eikä kuivaa! Katso videolta, miten paistat jauhelihasta täydellistä.

1:25

Lähde: The Guardian

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja