Kokit suosivat, asiakkaat karttavat – tämä raaka-aine parantaa ruoan makua ja koostumusta

kokki
Huippukokit tekevät töitä rikkoakseen ihmisten ennakkoluuloja. Shutterstock

Maailmalla tunnetut huippukokit ovat ottaneet käyttöönsä huonon maineen omaavan ainesosan, nimittäin veren. 

Viime vuosina jopa trendiksi noussut sisäelinten hyödyntäminen on laajentunut koskemaan myös verta. Amerikkalaiskokkien ajatuksesta lähtenyt idea haluaa korostaa maailmanlaajuista ruokakulttuuria ja nostaa veren mainetta herkullisena, perinteisenä raaka-aineena. Nyt sen pitäisi enää löytää tiensä asiakkaiden lautasille. 

Perinteinen raaka-aine ihmisten tietoisuuteen

Veren mainetta edistävien kokkien joukkoon kuuluva newyorkilainen huippukokki Alex Stupak tarjoilee omassa Empellon-ravintolassaan menua, jonka kaikki ruokalajit sisältävät verta. Stupakin ravintolan verimenu on noussut muutamassa kuukaudessa myydyimpien annosten joukkoon. Tästä voikin päätellä, että ihmisten suhtautuminen vereen on vähitellen muuttumassa. 

Verta on käytetty perinteisesti muun muassa Taiwanin, Korean, Kiinan, Irlannin ja Perun ruokakulttuurissa. Maailmalta löytyy paljon ruokakulttuurissaan verta hyödyntäviä maita, joissa veri on osa jokapäiväistä ruoanlaittoa.

Veri tunnetaan meillä lähinnä verimakkaroiden ja verilettujen raaka-aineena, mutta muualla maailmassa sitä käytetään paljon monipuolisemmin. Kokit ovat huomanneet, että veri on muun muassa oivallinen sakeuttamis- ja väriaine, sekä arominvahvenne.

Veri tuo annokseen makua ja väriä

Veren omalaatuinen ja vahva maku tekevät siitä ainutlaatuisen raaka-aineen. Eniten käytetään kevyttä, makean makuista sianverta. Sianveren miellyttävä maku sopii useampaan ruokaan, eikä peitä alleen muiden raaka-aineiden makua.  

Naudan veri on puolestaan maultaan hieman riistamainen ja koostumukseltaan sianverta hyytelömäisempi. Kanan verta käytetään harvemmin sen vähäisen saatavuuden vuoksi.

Olipa kyseessä minkä eläimen veri tahansa, sen syvä, tummanpunainen väri antaa kokille erinomaiset edellytykset esteettisen annoksen valmistukseen. Ja mikä parasta, veri antaa annokseen hyvää makua tekemättä annoksesta liian raskasta. Veri on myös erittäin terveellinen raaka-aine, sillä se on ylivoimainen imeytyvän hemiraudan lähde.

Kokit yrittävät rikkoa tabuja

Veri on hyvin perinteinen raaka-aine, mutta meillä sen käyttöön voi liittyä epämiellyttäviä mielikuvia. Kokkien haasteena onkin luoda verta sisältäviä ruokia, joita asiakkaat rakastavat.

Monet ovat innokkaita kokeilemaan verta sisältäviä ruokia, mutta monelle veren käyttö on muodostunut tabuksi. Olemme tottuneet näkemään lautasellamme pihvejä ja muita eläinten osia, mutta emme ruoan sekaan upotettua verta. Amerikkalaiskokit kertovat haasteeksi myös ruokien nimeämisen, sillä veri-sanan käyttö ruokalistassa ei houkuttele asiakkaita.

Alex Stupak uskoo ihmisten suhtautumisen vereen muuttuvan, vaikka vauhti on vielä hidasta. Vain aika näyttää, onnistuuko veri lopulta löytämään tiensä ihmisten lautasille. 

Lähde: Bonappetit.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat