Huippukokki Henri Alén muistutteli Huomenta Suomen lähetyksessä, kuinka edullinen ja hyvänmakuinen raaka-aine veri on.
Muun muassa Muru-ravintolaa luotsaava Henri Alén hehkutti lähetyksessä verta erilaisten ruokalajien raaka-aineena monesta eri syystä. Se sopii hyvin hintansa puolesta myös ruokabudjetistaan tiukkojen arki- tai pyhäruoaksi.
TIESITKÖ? Verta on yleensä saatavilla lihakaupoissa ja hyvinvarusteltujen ruokakauppojen lihatiskeillä.
– Ensinnäkin veri on mielestäni yksi parhaita raaka-aineita. Se on hemmetin helppo valmistaa, se on hyvänmakuista, se on huokeeta ja eläimestä käytetään kaikki mahdollinen, Alén listaa veren hyviä puolia raaka-aineena.
Huippukokki huomauttaa, että erilaiset veriruoat ovat nousseet trendikkääseen maineeseen maailmalla. Suomessa klassiset veriruoat ovat kuitenkin vielä toistaiseksi olleet unohduksissa suurelta yleisöltä.
– Siihen ei olla ihan Suomessa vielä herätty, Alén huomauttaa.
Henri Alénin ohjeella valmistuu unohdettu klassikkoruoka. Verilettujen kanssa maistuu puolukkasalsa.
Ainekset
Veriletut:
- 2,5 dl naudan verta
- 1,5 dl kivennäisvettä
- 1 kananmuna
- 2 dl ruisjauhoja
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- 1 rkl hienonnettua lipstikkaa tai fenkoliyrttiä
- voita paistamiseen
Puolukkasalsa:
- 1,5dl puolukoita
- 1 shalottisipuli
- 2tl sokeria
- 1rkl punaviinietikkaa
- ripaus suolaa
Valmistusohje
Sekoita veri ja kivennäisvesi keskenään. Lisää mukaan muna, ja ruisjauhot vähitellen kokoajan vispaten. Lisää loput aineet ja anna taikinan turvota 10 minuuttia peitettynä. Paista pannulla voissa rapeiksi ohukaisiksi.
Puolukkasalsa:
Sulata puolukat ja hienonna sipuli. Lisää joukkoon etikka ja sokeri sekä ripaus suolaa. Anna maustua hetki ja tarjoile veriohukaitten kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.