Proteiinipitoinen terveyspommi, joka on kasvattanut huimasti suosiotaan myös Suomessa: "Syö ja ole onnellisempi"

osteri viini
Chablis-viini ja osteri ovat klassikkoyhdistelmä. Shutterstock

Maailmalla jo pitkään valloillaan ollut trendi on vihdoin vakiinnuttamassa paikkaansa myös pohjoismaalaisten ruokapöydissä. 

Ostereita näkee nykyisin kaikkialla; kaupan kalatiskeillä, ravintoloissa ja juhlissa. Yli viisitoistavuotisen uran ostereiden parissa tehneen keittiömestarin Anti Lepikin mukaan viimeisen viiden aikana ostereiden suosio on kääntynyt jyrkkään nousuun. Ja nyt ei puhuta mistään pienen piirin trendistä, vaan todellisesta ruokailmiöstä.

– Pohjoismaissa kaikki tykkäävät nyt äyriäisistä. Jos aikoinaan syötiin lähinnä paistettua makkaraa, viiden vuoden aikana kaikki on muuttunut. Asiakkaat matkustelevat ja tietävät mitä haluavat, Lepik toteaa.

Ostereiden kasvanutta suosiota selittää myös se, että ennen ruokaa tehtiin hyvin paljon kotioloissa, mutta nykyisin syödään yhä enemmän ulkona. Lepikin mukaan ihmiset haluavat kokea yhä enemmän uusia makuja ja uusia elämyksiä. Ostereita ei myöskään mielletä enää vain parempien tilaisuuksien kalliiksi tarjoiltavaksi, vaan kynnys ostereiden ostamiseen ja kokeiluun on laskenut.

Suurin osa ravintoloista tarjoaa tällä hetkellä vain yhdenlaisia ostereita, mutta Lepik kannustaa maistelemaan rohkeasti eri lajikkeita. Sillä toisin kuin moni luulee, niiden mauissa on huomattavia eroja.

– Tänä päivänä osteri on minulle kuin viini. Jos viinin maku tulee terroirista, maaperästä, osterin maku tulee merroirista, merestä tai lahdesta, missä se on elänyt, Lepik selittää.

Osteri suodattaa miehen mukaan minuutissa 10–15 litraa vettä, ja saa näin ollen makunsa vedestä. Osterin makua voidaankin Lepikin mukaan kuvailla merenneidon suudelmaksi.

Osterit tekevät hyvää syöjälle kuin syöjälle

Sen lisäksi, että osterit ovat herkullista syötävää, ne ovat myös äärettömän terveellisiä. Osterin kokonaisenergiasta lähes 80 prosenttia on proteiineja, eikä hiilihydraatteja ole lainkaan. Runsaan proteiinipitoisuuden lisäksi ostereissa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ostereita sanotaan usein rakkausruoaksi niiden sisältämän sinkin vuoksi, sillä sinkki on ainesosa, joka laittaa mieskunnon toimimaan. Vaikka osterit ovat erityisen hyväksi miehille, niillä on positiivisia vaikutuksia aivan kaikille.  

– Osterit ovat luonnon yksi parhaimmista sinkin lähteistä, ja jos syöt ostereita, saat kaikki B-ryhmän vitamiinit yhdessä paketissa.

– Syö ostereita ja ole onnellisempi, mies lisää.

Ostereiden avaamisessa huolellisuus on valttia. Poimi Anti Lepikin vinkit ostereiden avaamiseen. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja