Maailmalla jo pitkään valloillaan ollut trendi on vihdoin vakiinnuttamassa paikkaansa myös pohjoismaalaisten ruokapöydissä.
Ostereita näkee nykyisin kaikkialla; kaupan kalatiskeillä, ravintoloissa ja juhlissa. Yli viisitoistavuotisen uran ostereiden parissa tehneen keittiömestarin Anti Lepikin mukaan viimeisen viiden aikana ostereiden suosio on kääntynyt jyrkkään nousuun. Ja nyt ei puhuta mistään pienen piirin trendistä, vaan todellisesta ruokailmiöstä.
– Pohjoismaissa kaikki tykkäävät nyt äyriäisistä. Jos aikoinaan syötiin lähinnä paistettua makkaraa, viiden vuoden aikana kaikki on muuttunut. Asiakkaat matkustelevat ja tietävät mitä haluavat, Lepik toteaa.
Ostereiden kasvanutta suosiota selittää myös se, että ennen ruokaa tehtiin hyvin paljon kotioloissa, mutta nykyisin syödään yhä enemmän ulkona. Lepikin mukaan ihmiset haluavat kokea yhä enemmän uusia makuja ja uusia elämyksiä. Ostereita ei myöskään mielletä enää vain parempien tilaisuuksien kalliiksi tarjoiltavaksi, vaan kynnys ostereiden ostamiseen ja kokeiluun on laskenut.
Suurin osa ravintoloista tarjoaa tällä hetkellä vain yhdenlaisia ostereita, mutta Lepik kannustaa maistelemaan rohkeasti eri lajikkeita. Sillä toisin kuin moni luulee, niiden mauissa on huomattavia eroja.


