Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Proteiinipitoinen terveyspommi, joka on kasvattanut huimasti suosiotaan myös Suomessa: "Syö ja ole onnellisempi"

Chablis-viini ja osteri ovat klassikkoyhdistelmä.
Chablis-viini ja osteri ovat klassikkoyhdistelmä. Shutterstock
Julkaistu 17.11.2017 17:32
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Maailmalla jo pitkään valloillaan ollut trendi on vihdoin vakiinnuttamassa paikkaansa myös pohjoismaalaisten ruokapöydissä. 

Ostereita näkee nykyisin kaikkialla; kaupan kalatiskeillä, ravintoloissa ja juhlissa. Yli viisitoistavuotisen uran ostereiden parissa tehneen keittiömestarin Anti Lepikin mukaan viimeisen viiden aikana ostereiden suosio on kääntynyt jyrkkään nousuun. Ja nyt ei puhuta mistään pienen piirin trendistä, vaan todellisesta ruokailmiöstä.

– Pohjoismaissa kaikki tykkäävät nyt äyriäisistä. Jos aikoinaan syötiin lähinnä paistettua makkaraa, viiden vuoden aikana kaikki on muuttunut. Asiakkaat matkustelevat ja tietävät mitä haluavat, Lepik toteaa.

Ostereiden kasvanutta suosiota selittää myös se, että ennen ruokaa tehtiin hyvin paljon kotioloissa, mutta nykyisin syödään yhä enemmän ulkona. Lepikin mukaan ihmiset haluavat kokea yhä enemmän uusia makuja ja uusia elämyksiä. Ostereita ei myöskään mielletä enää vain parempien tilaisuuksien kalliiksi tarjoiltavaksi, vaan kynnys ostereiden ostamiseen ja kokeiluun on laskenut.

Suurin osa ravintoloista tarjoaa tällä hetkellä vain yhdenlaisia ostereita, mutta Lepik kannustaa maistelemaan rohkeasti eri lajikkeita. Sillä toisin kuin moni luulee, niiden mauissa on huomattavia eroja.

osterin valmistus
Osterit ovat vallanneet myös kotikeittiöt.Shutterstock

– Tänä päivänä osteri on minulle kuin viini. Jos viinin maku tulee terroirista, maaperästä, osterin maku tulee merroirista, merestä tai lahdesta, missä se on elänyt, Lepik selittää.

Osteri suodattaa miehen mukaan minuutissa 10–15 litraa vettä, ja saa näin ollen makunsa vedestä. Osterin makua voidaankin Lepikin mukaan kuvailla merenneidon suudelmaksi.

Osterit tekevät hyvää syöjälle kuin syöjälle

Sen lisäksi, että osterit ovat herkullista syötävää, ne ovat myös äärettömän terveellisiä. Osterin kokonaisenergiasta lähes 80 prosenttia on proteiineja, eikä hiilihydraatteja ole lainkaan. Runsaan proteiinipitoisuuden lisäksi ostereissa on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ostereita sanotaan usein rakkausruoaksi niiden sisältämän sinkin vuoksi, sillä sinkki on ainesosa, joka laittaa mieskunnon toimimaan. Vaikka osterit ovat erityisen hyväksi miehille, niillä on positiivisia vaikutuksia aivan kaikille.  

– Osterit ovat luonnon yksi parhaimmista sinkin lähteistä, ja jos syöt ostereita, saat kaikki B-ryhmän vitamiinit yhdessä paketissa.

– Syö ostereita ja ole onnellisempi, mies lisää.

Ostereiden avaamisessa huolellisuus on valttia. Poimi Anti Lepikin vinkit ostereiden avaamiseen. 

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenPitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroVähäkalorinen ihmeruoka kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti – povataan yhtä suurta hittiä kuin naudanlihasta: "Et huomaa eroa"Ostereiden syömiseen liittyvä yksityiskohta on saanut ihmiset pois tolaltaan – "tekisi mieli itkeä"Mistä tietää, että osteri on varmasti tuore? Poimi vinkit onnistuneeseen osterielämykseenSuperterveellistä lemmenruokaa – miksi suomalaiset eivät syö tätä herkkua?
ÄyriäisetIlmiötVitamiinitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Äyriäiset
  • 10.05.201809:32
    Makuja

    Tiesitkö? Tästä syystä ravut muuttuvat punaisiksi keitettäessä

  • 17.11.201720:00
    Viinivinkit

    Mistä tietää, että osteri on varmasti tuore? Poimi vinkit onnistuneeseen osterielämykseen

  • 12.11.201714:02
    Makuja

    Ostereiden avaaminen oikeaoppisesti: Maailmanmestari näyttää mallia!

  • 11.11.201717:02
    Makuja

    Usko tai älä: Tässäkin herkullisessa lajissa kilpaillaan – katso kolminkertaisen maailmanmestarin suoritus

  • 10.04.201717:33
    Mitä ihmettä?

    Jätti jälkeensä yli 800 euron laskun – mies pakeni ravintolasta uimalla