Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihajohtaja Mikko nimeää kolme tärkeintä sääntöä grillaukseen: "Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa"

8:01Pärjääkö pallogrillillä? Sami Garamin grillausvikit juhannukseen
Julkaistu 20.06.2020 18:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Grillaamisessa onnistuu, kunhan muistaa varata siihen riittävästi aikaa, eikä unohda tärkeitä asioita ennen grillaamista ja sen jälkeen, muistutetaan lihatalo HKScanilta.

Videolla Sami Garamin vinkit pallogrillaukseen.

Täydellisestikin grillatun fileepalan voi pilata, jos unohtaa lihan vetäytymisvaiheen. HKScan listasi yleisohjeita grillaukseen ja muistuttaa sudenkuopista, jotka voivat pilata ruokaelämyksen. Vinkit antio HK:n lihajohtaja Mikko Järvinen. 

1. Muista odottaa, että grilli on valmis

Lihojen grillaus aloitetaan ottamalla lihat pois jääkaapista huoneenlämpöön. Näin taataan lihojen tasaisempi kypsyminen grillissä. Seuraavaksi lämmitetään grilli. Tilastojen mukaan yli puolet grillaa Suomessa kaasugrillillä. Toiseksi suosituin grilli on hiiligrilli. Kaasugrilli on grillausvalmis noin kymmenessä minuutissa, hiiligrillin valmistuminen grillauskuntoon kestää jopa puoli tuntia.

– Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa, kun ei malteta odottaa, että kaikki hiilet hehkuvat kunnolla. Usein hiiligrilli on parhaimmillaan vasta silloin, kun kaikki ruuat on jo syöty. Maltti on siis valttia, HKScanin Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen muistuttaa.

Myös kokki Sami Garam on samoilla linjoilla. Garam kertoi torstaina MTV:n Uutisaamussa vinkkejä pallogrillillä grillaamiseen.

– Se mikä täytyy muistaa, kun grillataan pallogrillillä on, että usein siinä vaiheessa kun ruoka on jo syöty, niin pallogrilli alkaa olla vasta valmis grillaukseen. Malttia siis, Garam vinkkasi.

2. Lihan täytyy antaa vetäytyä

Jos malttia tarvitaan grillauksen aloittamisessa, niin se on tarpeen myös grillauksen jälkeen. Täydellisesti grillatun lihan voi nimittäin HK:n mukaan pilata unohtamalla lihan vetäytymisvaiheen. Vetäytyminen takaa mehukkaan lopputuloksen, kun lihan nesteet tasaantuvat ja pysyvät lihan sisällä.

– Laita lihat vetäytymään folioon käärittynä. Pihvien vetäytymisaika grillauksen jälkeen on 5–10 minuuttia. Tämä koskee myös itse tehtyjä jauhelihapihvejä. Isompien lihapalojen, kuten kokonaisten fileiden voi antaa rauhassa vetäytyä jopa puoli tuntia, muistuttaa Järvinen.

3. Pahin moka on painella pihviä lastalla

Pihvien grillaamisessa onnistuu, kun muistaa muutamat nyrkkisäännöt. HK:n Järvinen muistuttaa, että pihviä ei tule kännellä montaa kertaa tai painella lastalla. 

– Silloin kaikki nesteet valuvat lihasta pois ja lopputulos on taatusti kuiva. Grillaamisessa onnistuu, kun kääntää pihvin vain kerran, silloin kun pinta pisaroi. Grillaa toiselta puolelta vielä muutamia minuutteja pihvin paksuudesta riippuen ja pihvi on vetäytymistä vaille valmis. Pihvien kypsyyden arvioinnissa voi käyttää lihalämpömittaria, opastaa Järvinen.

Lue myös: Sami Garam kertoo, miten valmistuu kelpo kanaburgeri vaikka "15 euron huoltisgrillillä" – marinadista tärkeä sääntö: "Varsinkin, jos käyttää sitä oranssia marinadia..."

Lähde: HK

Lisää aiheesta:

Grilliruokaa edullisesti: Viisi vinkkiä, joilla säästät rahaa grillatessaLihajohtaja Mikon kolme tärkeintä grillausohjetta – älä ainakaan tee lihalle näin: "Lopputulos on taatusti kuiva"Ethän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaSami Garam kertoo, miten valmistuu kelpo kanaburgeri vaikka "15 euron huoltisgrillillä" – marinadista tärkeä sääntö: "Varsinkin, jos käyttää sitä oranssia marinadia..."Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"
RuokaGrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen