Lihajohtaja Mikko nimeää kolme tärkeintä sääntöä grillaukseen: "Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa"

8:01 Pärjääkö pallogrillillä? Sami Garamin grillausvikit juhannukseen

Grillaamisessa onnistuu, kunhan muistaa varata siihen riittävästi aikaa, eikä unohda tärkeitä asioita ennen grillaamista ja sen jälkeen, muistutetaan lihatalo HKScanilta.

Videolla Sami Garamin vinkit pallogrillaukseen.

Täydellisestikin grillatun fileepalan voi pilata, jos unohtaa lihan vetäytymisvaiheen. HKScan listasi yleisohjeita grillaukseen ja muistuttaa sudenkuopista, jotka voivat pilata ruokaelämyksen. Vinkit antio HK:n lihajohtaja Mikko Järvinen. 

1. Muista odottaa, että grilli on valmis

Lihojen grillaus aloitetaan ottamalla lihat pois jääkaapista huoneenlämpöön. Näin taataan lihojen tasaisempi kypsyminen grillissä. Seuraavaksi lämmitetään grilli. Tilastojen mukaan yli puolet grillaa Suomessa kaasugrillillä. Toiseksi suosituin grilli on hiiligrilli. Kaasugrilli on grillausvalmis noin kymmenessä minuutissa, hiiligrillin valmistuminen grillauskuntoon kestää jopa puoli tuntia.

– Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa, kun ei malteta odottaa, että kaikki hiilet hehkuvat kunnolla. Usein hiiligrilli on parhaimmillaan vasta silloin, kun kaikki ruuat on jo syöty. Maltti on siis valttia, HKScanin Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen muistuttaa.

Myös kokki Sami Garam on samoilla linjoilla. Garam kertoi torstaina MTV:n Uutisaamussa vinkkejä pallogrillillä grillaamiseen.

– Se mikä täytyy muistaa, kun grillataan pallogrillillä on, että usein siinä vaiheessa kun ruoka on jo syöty, niin pallogrilli alkaa olla vasta valmis grillaukseen. Malttia siis, Garam vinkkasi.

2. Lihan täytyy antaa vetäytyä

Jos malttia tarvitaan grillauksen aloittamisessa, niin se on tarpeen myös grillauksen jälkeen. Täydellisesti grillatun lihan voi nimittäin HK:n mukaan pilata unohtamalla lihan vetäytymisvaiheen. Vetäytyminen takaa mehukkaan lopputuloksen, kun lihan nesteet tasaantuvat ja pysyvät lihan sisällä.

– Laita lihat vetäytymään folioon käärittynä. Pihvien vetäytymisaika grillauksen jälkeen on 5–10 minuuttia. Tämä koskee myös itse tehtyjä jauhelihapihvejä. Isompien lihapalojen, kuten kokonaisten fileiden voi antaa rauhassa vetäytyä jopa puoli tuntia, muistuttaa Järvinen.

3. Pahin moka on painella pihviä lastalla

Pihvien grillaamisessa onnistuu, kun muistaa muutamat nyrkkisäännöt. HK:n Järvinen muistuttaa, että pihviä ei tule kännellä montaa kertaa tai painella lastalla. 

– Silloin kaikki nesteet valuvat lihasta pois ja lopputulos on taatusti kuiva. Grillaamisessa onnistuu, kun kääntää pihvin vain kerran, silloin kun pinta pisaroi. Grillaa toiselta puolelta vielä muutamia minuutteja pihvin paksuudesta riippuen ja pihvi on vetäytymistä vaille valmis. Pihvien kypsyyden arvioinnissa voi käyttää lihalämpömittaria, opastaa Järvinen.

Lähde: HK

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja