Mainos

Klassinen kiista saa jatkoa – keksittiinkö kuudes perusmaku?

Australialainen ruokatutkimuksiin keskittyvä julkaisu Flavour kertoo, että tulevaisuudessa rasvan maku saatetaan tunnustaa kuudentena perusmakuna.

Neljän klassisen perusmaun joukkoon on luettu suolainen, hapan, makea ja karvas eli kitkerä. Sittemmin useat tahot ovat hyväksyneet myös viidennen perusmaun, umamin, mutta aiheesta on kiistelty pitkään. Australialaisen Deakinin yliopiston viimeisimpien tutkimusten mukaan myös rasvan maku saatetaan jatkossa tunnustaa perusmakuna.

Täyttyvätkö perusmaun kriteerit?

Perusmauilla on tunnetusti viitattu erilaisiin makuihin, joihin ihmisen makua aistivat aistinelimet reagoivat. Näiden makujen sekoituksina ajatellaan kaikkien ihmisen aistimien erilaisten makujen syntyvän.

Umamin kuulumisesta yleisesti tunnustettuje perusmakujen joukkoon on kiistelty ja nyt keskustelu näyttää laajenevan entisestään.

– Vaikka rasvan maun tunnistettavuudesta käydään yhä keskustelua, sitä ei pidetä epäselvänä, etteikö rasvan maku olisi eroavainen helposti tunnistettavista mauista kuten suolaisesta tai makeasta, tutkijat kertovat.

Seuraavaksi on tarkoitus selvittää, voiko rasvan addiktoivan maun ja lihavuuden väliltä löytyä yhteys.

Lähde: Flavour

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja