Mitä tilaat baaritiskillä? Selvitys paljasti, mitä IPA-oluen nauttiminen kertoo persoonastasi

0:42 Näin vehnäolut tarjoillaan oikein

Katkera maku ruoassa herättää epämiellyttäviä mielikuvia, mutta oluenystäviä se saattaakin innostaa.

Alkoiko suu napsata? Yllä oleva video näyttää, miten vehnäolut tarjoillaan oikeaoppisesti!

Mitä oluttilauksesi kertoo sinusta? Erikoisoluen tilaaminen perinteisen lagerin sijaan voi tarkoittaa, että olet seikkailunhaluinen ihminen!

Millaiset ihmiset pitävät katkerasta oluesta?

Amerikkalainen Penn Staten elintarviketutkimuksiin erikoistunut laitos selvitti, mitä olutvalinta kertoo ihmisestä, kertoo Fox News.

– Perinteisesti monet tutkijat ovat havainneet, että ihmiset, jotka kokevat katkeran maun intensiivisesti, välttelevät katkeria ruokia tai juomia, apulaisprofessori John Hayes kuvailee.

Oletuksena onkin ollut, että korostunut katkeruuden maku saa ihmisen kuluttamaan vähemmän katkeria tuotteita. Oluen suhteen tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.

– Havaitsimme, että ihmiset, jotka etsivät korostettuja aistihavaintoja ja ottavat enemmän riskejä, pitävät katkerasta oluesta, Hayes kuvaa.

Riskinottajat nauttivat esimerkiksi india pale alesta, mikäli he myös maistoivat karvauden muita  paremmin.

Testissä arvioitiin oluita ja kitkeriä nesteitä

Selvityksessä 109 oluen ystävää arvosteli sokkotestissä Budweiser-lageria, Founder's-panimon melko kitkeräksi määriteltyä All-Day IPA Session Alea sekä Tröeg's-panimon hyvin kitkeräksi määriteltyä Perpetual IPA Imperial Pale Alea. Näiden lisäksi osanottajat arvioivat kahden muun kitkerän nesteen intensiivisyyttä ja täyttivät myös muun muassa persoonallisuuskyselyn.

Osanottajat joivat oman ilmoituksensa mukaan olutta tavallisesti ainakin 2–3 kertaa kuukaudessa.

Voimakkaasti humaloidut IPA-oluet ovat kasvattaneet viime vuosina tasaisesti suosiotaan olutharrastajien keskuudessa. Jos IPA:t eivät kuitenkaan sinulle maistu, syy saattaa piillä geeneissäsi!

IPA-olut sopi seikkailullisille

Kitkerien pale alen ja IPA:nystävät ovat selvityksen mukaan suurempia riskinottajia. Testiä johtaneen Molly Higginsin mukaan tulos haastaa klassisen ajatuksen siitä, että katkeruus on negatiivinen kokemus, joka saa ihmisen välttämään katkeria tuotteita.

– Havaitsimme, ettei lisääntynyt katkeruus aina johda vähentyneeseen nautintoon ja kulutukseen, vaan sen sijaan se on joissakin tuotteissa ja joillekin kuluttajille positiivinen ominaisuus, Higgins sanoo.

Higginsin mukaan pale alen nautinnollisuus lisääntyi kitkeryyttä hyvin aistivilla ihmisillä, jotka myös hakivat uudenlaisia aistikokemuksia. Heitä voisi siis sanoa muita seikkailunhaluisemmiksi.

Tuloksista apua terveyden edistämisessä

Higginsin mukaan havainnoista voisi olla apua myös terveyden edistämisessä, sillä esimerkiksi monien kitkeräksi kokema greippi sisältää terveydelle suotuisia antioksidantteja.

Tutkijoiden mukaan selvityksen kompastuskivenä on esimerkiksi se, että osanottajille esiteltiin hyvin rajattu määrä oluita hyvin laajasta valikoimasta; vaikka osanottaja siis tavallisesti pitäisi pale alesta, hän ei välttämättä pidä juuri testiin valituista tuotteista.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja