Emmentaleille rokkia ja hiphoppia – Sveitsissä testataan, voiko musiikki parantaa juustojen makua

juusto juustotehdas
Sveitsiläinen juustonvalmistaja kokeilee, voiko musiikki parantaa juustojen makua. Shutterstock

Sveitsissä on käynnissä paraikaa kokeilu, jossa testataan musiikin mahdollisia vaikutuksia juuston maulle ja rakenteelle. 

Kun puhutaan juuston makuun vaikuttavista tekijöistä, harvalla tulee ensimmäisenä mieleen kysyä, millaista musiikkia juustoille on kypsytysvaiheessa soitettu.

Vaikka musiikin vaikutus juuston makuun saattaa kuulostaa vitsiltä, sveitsiläinen juustonvalmistaja on päättänyt selvitää yhteistyössä yliopison kanssa, voiko musiikilla todella olla vaikutusta juuston makuun.

Valmistaja toivoo menestystä hip hop -juustolle

Syyskuusta lähtien Emmentalin alueella sijaitseva juustonvalmistaja Beat Wampfler on soittanut juustoille musiikkiklassikoita, kuten Led Zeppeliniä. Wampfler uskoo vahvasti siihen, että lämpötila ja ravintoaineet eivät ole ainoita asioita, jotka vaikuttavat juuston makuun.

Musiikin vaikutus juuston makuun ei ole aivan tuulesta temmattu väite, sillä tiede on jo vuosikymmenten ajan tutkinut musiikin vaikutuksia eliöihin ja kasveihin.

Tiesitkö, että suomalaisjuusto on maailmalla arvostettu herkku. Artikkeli jatkuu videon alla.

Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa 0:35

– Äänillä, ultraäänillä ja musiikilla voi myös olla fyysisiä vaikutuksia, mies väittää.

Eri musiikkityylien vaikutuksia juustojen makuun on vaikea ennustaa, mutta juustontekijällä on oma selkeä suosikkinsa.

– Toivon, että hip hop -juusto on paras, Wampfler toteaa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä​​​​​​​

Bernin yliopiston opiskelijat osallistuvat tutkimukseen osana viime vuonna lanseerattua hanketta, jonka tarkoituksena on tuoda eri yhteisöt, tässä tapauksessa taide ja maatalous, yhteen. Juustoasiantuntijat kokoontuvat maistelemaan kokeilun tuloksia ensi vuoden maaliskuussa.

Lähde: Phys.org

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat