Lähestulkoon jokaisen pihamaalta tai lähiympäristöstä löytyy paljon ilmaisia raaka-aineita. Luonnontuotekouluttaja Annikka Kujala kertoo Makuja.fi:lle paljon informaatiota muun muassa villiyrttien säilömiseen ja keräämiseen liittyen.
Suomalaiset pihamaat ovat pullollaan lukuisia villiyrttejä, joita voi lisätä lähestulkoon mihin tahansa ruokaan. Suomessa on kymmeniä syötäviä villiyrttejä, mutta mitkä ovat niitä yleisempiä?
– Se hieman riippuu siitä missä asuu. Lähes koko maassa yleisiä kuitenkin ovat muun muassa apilat, siankärsämö, voikukka, nokkonen, piharatamo, suolaheinä, koivu, kuusi, mustikka ja kanerva, luonnontuotekouluttaja Kujala kertoo.
Villiyrttejä on moneen makuun, joten niitä hyödyntäessä on vain taivas rajana. Samaa mieltä on myös luonnontuotekouluttaja Kujala.
– Niistä voi tehdä ihan mitä vaan! Esimerkiksi erilaisia alkupaloja, pääruokia, jälkiruokia, smoothieita, salaatteja ja yrttijuomia, Kujala luettelee innoissaan.
Villiyrteillä voi joko korvata jotain raaka-aineita tai niitä voi ottaa lisäksi tutumpien raaka-aineiden rinnalle. Kujalan mukaan esimerkiksi nokkosella voi korvata lähes kaikki reseptit, joissa vaaditaan pinaattia.
– Voikukan lehdet ovat melko voimakkaan makuisia, mutta niitä voi laittaa lisukkeeksi esimerkiksi salaattiin. Vuohenputki on taas niin miedonmakuinen, että sitä voi laittaa suuriakin määriä salaattiin, luonnontuotekouluttaja kertoo.
Villiyrttien avulla voi myös esimerkiksi korvata suolan tai muitakin mausteita.
