Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kerää pihaltasi ilmaista ruokaa ja ota ne päivittäiseen käyttöön

Villiyrtteihin lukeutuva nokkonen on erinomainen raaka-aine.
Villiyrtteihin lukeutuva nokkonen on erinomainen raaka-aine.Colourbox
Julkaistu 18.05.2014 16:15

Ira Juvonen

ira.juvonen@mtv.fi

Lähestulkoon jokaisen pihamaalta tai lähiympäristöstä löytyy paljon ilmaisia raaka-aineita. Luonnontuotekouluttaja Annikka Kujala kertoo Makuja.fi:lle paljon informaatiota muun muassa villiyrttien säilömiseen ja keräämiseen liittyen.

Suomalaiset pihamaat ovat pullollaan lukuisia villiyrttejä, joita voi lisätä lähestulkoon mihin tahansa ruokaan. Suomessa on kymmeniä syötäviä villiyrttejä, mutta mitkä ovat niitä yleisempiä?

– Se hieman riippuu siitä missä asuu. Lähes koko maassa yleisiä kuitenkin ovat muun muassa apilat, siankärsämö, voikukka, nokkonen, piharatamo, suolaheinä, koivu, kuusi, mustikka ja kanerva, luonnontuotekouluttaja Kujala kertoo.

Villiyrttejä on moneen makuun, joten niitä hyödyntäessä on vain taivas rajana. Samaa mieltä on myös luonnontuotekouluttaja Kujala.

– Niistä voi tehdä ihan mitä vaan! Esimerkiksi erilaisia alkupaloja, pääruokia, jälkiruokia, smoothieita, salaatteja ja yrttijuomia, Kujala luettelee innoissaan.

Villiyrteillä voi joko korvata jotain raaka-aineita tai niitä voi ottaa lisäksi tutumpien raaka-aineiden rinnalle. Kujalan mukaan esimerkiksi nokkosella voi korvata lähes kaikki reseptit, joissa vaaditaan pinaattia.

– Voikukan lehdet ovat melko voimakkaan makuisia, mutta niitä voi laittaa lisukkeeksi esimerkiksi salaattiin. Vuohenputki on taas niin miedonmakuinen, että sitä voi laittaa suuriakin määriä salaattiin, luonnontuotekouluttaja kertoo.

Villiyrttien avulla voi myös esimerkiksi korvata suolan tai muitakin mausteita.

– Katajanmarja, kuminansiemenet, mustaherukanlehdet ja siankärsämö sekä mesiangervon kukat toimivat ruoanlaitossa erinomaisesti korvaamaan mausteita. Myös ketunleipä ja suolaheinä antavat pirteää makua ruokiin, Kujala kertoo.

Kerääminen

Villiyrttejä voi hyödyntää useilla eri tavoilla, joten niitä voikin keräillä keväästä syksyyn eri tarkoitusta varten. Kujalan mukaan villiyrttien lehdet kannattaa kerätä ennen kukkimista eli alkukesästä. Villiyrttien kukat taas kerätään kukan vasta avauduttua. Siemenet kannattaa kerätä niiden kypsyttyä elo-syyskuussa ja juuret joko aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.

– Hyvä yleinen sääntö on, että kerääminen kannattaa aloittaa heti kun vihreää puskee maasta esiin, Kujala muistuttaa.

Säilöminen

Luonnontuotekouluttajan mukaan villiyrttien säilömiseen on kaksi erinomaista tapaa: kuivaaminen ja pakastaminen.

– Säilöntäkeinona kuivaaminen soveltuu lähes kaikille villiyrteille. Kuivatut yrtit säilyvät hyvin, vievät vähän tilaa ja ovat helppokäyttöisiä, Kujala muistuttaa.

– Ennen säilöntää kannattaa kuitenkin hyödyntää villiyrttejä tuoreena niin kauan kuin mahdollista. Tällöin niissä on nimittäin vielä kaikki hyvät ravintoaineet ja parhaat aromit tallella, luonnontuotekouluttaja kertoo. 

Kujala haluaa myös muistuttaa lukijoita siitä, että aina pitää olla tarkkana keräämiensä kasvien suhteen, että mukaan ei vahingossa lähde mitään myrkyllisiä kasveja. 

Lue myös:

Suomen ylivoimaisesti suosituin yrtti – toista suosikkia rakastetaan ja vihataan

Villiruoka tulee – kannattaako sitä käyttää?

Nokkosesta virtaa kasvimaalle!

Lisää aiheesta:

"Voit jättää basilikan kauppaan" – näin suosikkiyrtti kannattaa nyt korvataNyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinLöytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenVillivihanneksia ja yrttejä voi jo kerätä ruokapöytään Etelä-Suomessa – syötäviä kasveja on yli 200!Takapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • pe15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • pe11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!