Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"

shutterstock_585117010
Shutterstock

Miten sinä käsittelet puista leikkuulautaasi? Ota huomioon pari tärkeää seikkaa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu erilaisten leikkuulautojen hyödyistä ja haitoista.

Hyvä leikkuulauta esimerkiksi suojelee työtasoa, toimii alustana kuumalle pannulle, on helposti puhdistettava ja tarjoaa vahingoittumattoman leikkuualustan laadukkaalle veitselle. Hyvä leikkuulauta ei myöskään tarjoa kasvualustaa haitallisille bakteereille.  

Vääntynyt ja huojuva leikkuulauta monelle tuttu juttu

The Kitchn -ruokasivustolla nostetaan nyt esiin tärkeitä seikkoja puisen leikkuulaudan käyttäjille. 

– Kukapa meistä ei olisi ottanut kaapista puista leikkuulautaa, joka on huojuva, hieman epätasapainossa ja vääntynyt? Tätä tapahtuu niin ammattilaisille kuin kotikokeillekin, kirjoittaa ruokatoimittaja Lish Steiling.

Lishin mukaan tällaisen leikkuulaudan saa toki pysymään hieman vakaampana, jos sen alle laittaa aina kostean keittiöliinan. Parasta kuitenkin olisi, jos puinen leikkuulauta ei pääsisi tällaiseen kuntoon lainkaan. Sen lisäksi, että puiset leikkuulaudat vaativat huoltoa öljyämisen muodossa, on myös tärkeää kiinnittää huomiota keittiövälineen käsittelyyn sitä pestessä.

– En tarkoita sitä, miten leikkuulauta pestään (älä missään nimessä laita sitä tiskikoneeseen). Mistä sitten puhun? Siitä, miten kuivaat leikkuulaudan.

"Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"

Lish muistuttaa, että puista leikkuulautaa ei koskaan tulisi jättää märkänä tasoa vasten. Tämä on Lishin mukaan "pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa".

– Kun olet pessyt käsin leikkuulaudan, sinun tulisi kuivata se mahdollisimman hyvin keittiöliinalla. Seuraavaksi jätä lauta kuivumaan niin, että sen reuna on tasoa vasten. 

Puun luonteeseen kuuluu, että se imee kosteutta itseensä. Imeytyvän kosteuden määrä riippuu esimerkiksi siitä, kuinka öljytty leikkuulauta on. Puu on hengittävää materiaalia, joka laajenee ja kutistuu kosteuspitoisuuden vaikutuksesta. Siksi on tärkeää kuivata leikkuulauta kunnolla. 

– Kun leikkuulauta laitetaan kuivumaan reuna vasten tasoa, lauta pääsee kuivumaan mahdollisimman nopeasti ja tasaisesti. Tämä estää toista puolta kuivumasta nopeammin kuin toista puolta, mikä mahdollistaisi kuivemman puolen puun kutistumisen tai kupruuntumisen.

Videolla: Osaatko kuoria ja leikata sipulin oikein? Keittiömestari Sampo Kantele paljastaa oikean taktiikan

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.