Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"

Shutterstock
Julkaistu 08.04.2022 16:58

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten sinä käsittelet puista leikkuulautaasi? Ota huomioon pari tärkeää seikkaa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu erilaisten leikkuulautojen hyödyistä ja haitoista.

Hyvä leikkuulauta esimerkiksi suojelee työtasoa, toimii alustana kuumalle pannulle, on helposti puhdistettava ja tarjoaa vahingoittumattoman leikkuualustan laadukkaalle veitselle. Hyvä leikkuulauta ei myöskään tarjoa kasvualustaa haitallisille bakteereille.  

Lue lisää: Muovinen vai puinen leikkuulauta? Tässä on keittiöalan ammattilaisten mukaan ylivoimaisesti paras vaihtoehto

Vääntynyt ja huojuva leikkuulauta monelle tuttu juttu

The Kitchn -ruokasivustolla nostetaan nyt esiin tärkeitä seikkoja puisen leikkuulaudan käyttäjille. 

– Kukapa meistä ei olisi ottanut kaapista puista leikkuulautaa, joka on huojuva, hieman epätasapainossa ja vääntynyt? Tätä tapahtuu niin ammattilaisille kuin kotikokeillekin, kirjoittaa ruokatoimittaja .

Lish Steiling

Lishin mukaan tällaisen leikkuulaudan saa toki pysymään hieman vakaampana, jos sen alle laittaa aina kostean keittiöliinan. Parasta kuitenkin olisi, jos puinen leikkuulauta ei pääsisi tällaiseen kuntoon lainkaan. Sen lisäksi, että puiset leikkuulaudat vaativat huoltoa öljyämisen muodossa, on myös tärkeää kiinnittää huomiota keittiövälineen käsittelyyn sitä pestessä.

– En tarkoita sitä, miten leikkuulauta pestään (älä missään nimessä laita sitä tiskikoneeseen). Mistä sitten puhun? Siitä, miten kuivaat leikkuulaudan.

"Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"

shutterstock_608609261Jätä leikkuulauta kuivumaan aina pystyssä.Shutterstock

Lish muistuttaa, että puista leikkuulautaa ei koskaan tulisi jättää märkänä tasoa vasten. Tämä on Lishin mukaan "pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa".

– Kun olet pessyt käsin leikkuulaudan, sinun tulisi kuivata se mahdollisimman hyvin keittiöliinalla. Seuraavaksi jätä lauta kuivumaan niin, että sen reuna on tasoa vasten. 

Puun luonteeseen kuuluu, että se imee kosteutta itseensä. Imeytyvän kosteuden määrä riippuu esimerkiksi siitä, kuinka öljytty leikkuulauta on. Puu on hengittävää materiaalia, joka laajenee ja kutistuu kosteuspitoisuuden vaikutuksesta. Siksi on tärkeää kuivata leikkuulauta kunnolla. 

– Kun leikkuulauta laitetaan kuivumaan reuna vasten tasoa, lauta pääsee kuivumaan mahdollisimman nopeasti ja tasaisesti. Tämä estää toista puolta kuivumasta nopeammin kuin toista puolta, mikä mahdollistaisi kuivemman puolen puun kutistumisen tai kupruuntumisen.

Lue myös: Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"

Videolla: Osaatko kuoria ja leikata sipulin oikein? Keittiömestari Sampo Kantele paljastaa oikean taktiikan

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Nämä kokkikoulussa opetettavat asiat jokaisen kotikokin pitäisi tietää: "Tulevat usein tarpeeseen"Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Kannattaako hankkia muovinen vai puinen leikkuulauta? Asiantuntijoiden vastaus yllättää: "Ylivoimaisesti paras valinta"Muovinen vai puinen leikkuulauta? Tässä on keittiöalan ammattilaisten mukaan ylivoimaisesti paras vaihtoehtoKuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi!
RuoanlaittoKeittiöRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta