Muovinen vai puinen leikkuulauta? Tässä on keittiöalan ammattilaisten mukaan ylivoimaisesti paras vaihtoehto
Mistä tunnistaa hyvän leikkuulaudan? Monen kotikokin keittiöstä löytyy joko puinen tai muovinen leikkuulauta, mutta alan ammattilaiset suosittelevat nyt harkitsemaan jotain aivan muuta.
Hyvä leikkuulauta suojelee työtasoa, toimii alustana kuumalle pannulle, on helposti puhdistetava ja tarjoaa vahingoittumattoman leikkuualustan laadukkaalle veitselle. Hyvä leikkuulauta ei myöskään tarjoa kasvualustaa haitallisille bakteereille.
Millainen leikkuulauta sitten kannattaa valita? Ravintola-alan sivusto Fine Dining Lovers kertoo asiantuntijoiden näkemyksen parhaan leikkuulaudan valintaan.
Kumpi on parempi, puinen vai muovinen?
Keittiöammattilaisten mukaan puiset leikkulaudat ovat kauniita, mutta vaativat säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa. Muoviset leikkuulaudat ovat sen sijaan helppohoitoisia ja halpoja, mutta vahingoittuvat helposti ja ovat näin ollen myös alttiita bakteereille. Muovinen leikkuulauta tylsisyttää myös helpommin veitsiä.
Suomen Ruokaviraston mukaan ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa. Muovilaudat on kätevä pestä puhtaiksi tiskikoneessa, missä lämpötila tehostaa puhdistumista.
– Puinen leikkuulauta soveltuu parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esimerkiksi leivälle ja muille leipomotuotteille. Yleensä puumateriaali on niin huokoista, että se voi imeä itseensä likaa, vettä ja pesuaineita sekä jäädä pitkäksi aikaa kosteaksi. Elintarviketeollisuudessa käytetään lähes yksinomaan muovisia leikkuualustoja helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsiteltäessä, Ruokaviraston sivuilla todetaan.
Ammattilaiset suosittelevat nyt kumista leikkuulautaa
Puiselle ja muoviselle leikkuulaudalle on kuitenkin olemassa kenties parempi vaihtoehto. Keittiöammattilaiset suosittelevat nyt nimittäin kumista leikkuulautaa.
Kumisia leikkuulautoja oli ennen tarjolla lähinnä ravintolakäyttöön, mutta nyt ne ovat yleistyneet ja saatavilla myös kotikäyttöön. Suomalaisista kaupoista kumista leikkuulautaa voi tosin olla haastavaa vielä löytää ja ne ovat melko hintavia. Miksi kuminen leikkuulauta sitten on hyvä?
Kumi on ei-huokoista, joten bakteerit eivät pysty kasvamaan sen pinnalla. Kumi ei myöskään halkeile, kuten esimerki puu. Kumisen leikkuulaudan pinta pysyy naarmuttomana pidempään ja sen pehmeys sopii veitsille. Leikkuulauta on melko painava, mikä voi jonkun mielestä olla sen huono puoli. Toisaalta painonsa ansiosta leikkuulauta ei myöskään liu’u pöydällä. Kumista leikkuulautaa ei voi pestä tiskikoneessa, mutta se puhdistuu helposti vedellä ja käsitiskiaineella.
Lähde: Fine Dining Lovers, Ruokavirasto
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti