Muovinen vai puinen leikkuulauta? Tässä on keittiöalan ammattilaisten mukaan ylivoimaisesti paras vaihtoehto

tomaatti leikkuulauta pilkkominen
Muovinen vai puinen leikkuulauta? Ammattilaiset suosivat nyt näiden sijaan kumisia alustoja. Shutterstock

Mistä tunnistaa hyvän leikkuulaudan? Monen kotikokin keittiöstä löytyy joko puinen tai muovinen leikkuulauta, mutta alan ammattilaiset suosittelevat nyt harkitsemaan jotain aivan muuta.

Hyvä leikkuulauta suojelee työtasoa, toimii alustana kuumalle pannulle, on helposti puhdistetava ja tarjoaa vahingoittumattoman leikkuualustan laadukkaalle veitselle. Hyvä leikkuulauta ei myöskään tarjoa kasvualustaa haitallisille bakteereille.  

Millainen leikkuulauta sitten kannattaa valita? Ravintola-alan sivusto Fine Dining Lovers kertoo asiantuntijoiden näkemyksen parhaan leikkuulaudan valintaan.

Kumpi on parempi, puinen vai muovinen?

Keittiöammattilaisten mukaan puiset leikkulaudat ovat kauniita, mutta vaativat säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa. Muoviset leikkuulaudat ovat sen sijaan helppohoitoisia ja halpoja, mutta vahingoittuvat helposti ja ovat näin ollen myös alttiita bakteereille. Muovinen leikkuulauta tylsisyttää myös helpommin veitsiä.

Suomen Ruokaviraston mukaan ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa. Muovilaudat on kätevä pestä puhtaiksi tiskikoneessa, missä lämpötila tehostaa puhdistumista. 

– Puinen leikkuulauta soveltuu parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esimerkiksi leivälle ja muille leipomotuotteille. Yleensä puumateriaali on niin huokoista, että se voi imeä itseensä likaa, vettä ja pesuaineita sekä jäädä pitkäksi aikaa kosteaksi. Elintarviketeollisuudessa käytetään lähes yksinomaan muovisia leikkuualustoja helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsiteltäessä, Ruokaviraston sivuilla todetaan.

Ammattilaiset suosittelevat nyt kumista leikkuulautaa

Puiselle ja muoviselle leikkuulaudalle on kuitenkin olemassa kenties parempi vaihtoehto. Keittiöammattilaiset suosittelevat nyt nimittäin kumista leikkuulautaa.

Kumisia leikkuulautoja oli ennen tarjolla lähinnä ravintolakäyttöön, mutta nyt ne ovat yleistyneet ja saatavilla myös kotikäyttöön. Suomalaisista kaupoista kumista leikkuulautaa voi tosin olla haastavaa vielä löytää ja ne ovat melko hintavia. Miksi kuminen leikkuulauta sitten on hyvä?

Kumi on ei-huokoista, joten bakteerit eivät pysty kasvamaan sen pinnalla. Kumi ei myöskään halkeile, kuten esimerki puu. Kumisen leikkuulaudan pinta pysyy naarmuttomana pidempään ja sen pehmeys sopii veitsille. Leikkuulauta on melko painava, mikä voi jonkun mielestä olla sen huono puoli. Toisaalta painonsa ansiosta leikkuulauta ei myöskään liu’u pöydällä. Kumista leikkuulautaa ei voi pestä tiskikoneessa, mutta se puhdistuu helposti vedellä ja käsitiskiaineella.

Lähde: Fine Dining Lovers, Ruokavirasto

***

Arkiruokaan iloa ja makua - Henri Alén 7:41

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.