Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kannattaako hankkia muovinen vai puinen leikkuulauta? Asiantuntijoiden vastaus yllättää: "Ylivoimaisesti paras valinta"

1:01Näin kuorit valkosipulin näppärästi ilman veistä!
Julkaistu 13.07.2020 17:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mistä tunnistaa hyvän leikkuulaudan? Onko muovinen vai puinen paras? Alan ammattilaiset suosittelevat yllättäen harkitsemaan jotain aivan muuta.

Hyvä leikkuulauta suojelee työtasoa, toimii alustana kuumalle pannulle, on helposti puhdistetava ja tarjoaa vahingoittumattoman leikkuualustan laadukkaalle veitselle. Hyvä leikkuulauta ei myöskään tarjoa kasvualustaa haitallisille bakteereille.  

Millainen leikkuulauta sitten kannattaa valita? Ravintola-alan sivusto Fine Dining Lovers kertoo asiantuntijoiden näkemyksen parhaan leikkuulaudan valintaan.

Kumpi on parempi, puinen vai muovinen?

Keittiöammattilaisten mukaan puiset leikkulaudat ovat kauniita, mutta vaativat säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa. Muoviset leikkuulaudat ovat sen sijaan helppohoitoisia ja halpoja, mutta vahingoittuvat helposti ja ovat näin ollen myös alttiita bakteereille. Muovinen leikkuulauta tylsisyttää myös helpommin veitsiä.

Suomen Ruokaviraston mukaan ruoanlaitossa on hyvä käyttää helposti puhtaana pidettäviä muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle on oma leikkuualustansa. Muovilaudat on kätevä pestä puhtaiksi tiskikoneessa, missä lämpötila tehostaa puhdistumista. 

– Puinen leikkuulauta soveltuu parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esimerkiksi leivälle ja muille leipomotuotteille. Yleensä puumateriaali on niin huokoista, että se voi imeä itseensä likaa, vettä ja pesuaineita sekä jäädä pitkäksi aikaa kosteaksi. Elintarviketeollisuudessa käytetään lähes yksinomaan muovisia leikkuualustoja helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsiteltäessä, Ruokaviraston sivuilla todetaan.

Ammattilaiset suosittelevat kumista leikkuulautaa

Puiselle ja muoviselle leikkuulaudalle on kuitenkin olemassa kenties parempi vaihtoehto. Keittiöammattilaiset suosittelevat nyt nimittäin kumista leikkuulautaa. Se on Fine Dining Lovers-sivuston mukaan "ylivoimaisesti paras valinta". 

Kumisia leikkuulautoja oli ennen tarjolla lähinnä ravintolakäyttöön, mutta nyt ne ovat yleistyneet ja saatavilla myös kotikäyttöön. Suomalaisista kaupoista kumista leikkuulautaa voi tosin olla haastavaa vielä löytää ja ne ovat melko hintavia. Miksi kuminen leikkuulauta sitten on hyvä?

Kumi on ei-huokoista, joten bakteerit eivät pysty kasvamaan sen pinnalla. Kumi ei myöskään halkeile, kuten esimerki puu. Kumisen leikkuulaudan pinta pysyy naarmuttomana pidempään ja sen pehmeys sopii veitsille. Leikkuulauta on melko painava, mikä voi jonkun mielestä olla sen huono puoli. Toisaalta painonsa ansiosta leikkuulauta ei myöskään liu’u pöydällä. Kumista leikkuulautaa ei voi pestä tiskikoneessa, mutta se puhdistuu helposti vedellä ja käsitiskiaineella.

Lue myös: Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon paistinpannuista: "Sellaista ei ole olemassakaan"

Kesäuusinta. Juttu on julkaistu alun perin helmikuussa 2020. 

Lähde: Fine Dining Lovers, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Muovinen vai puinen leikkuulauta? Tässä on keittiöalan ammattilaisten mukaan ylivoimaisesti paras vaihtoehtoSoveltuu vain lihalle: Keittiöväline, josta kannattaa hankkiutua eroon välittömästi – ethän käytä? 6 keittiövälinettä, jotka voivat olla terveydelle haitallisia – useimmat löytyvät lähes jokaisen kotoa
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!