Yhä nopeammin muuttuvien ravintolatrendien maailmassa ainakin yksi maanosa näyttää pitävän pintansa vuodesta toiseen.
Näin ravintolatrendit ovat muuttuneet eri vuosikymmenillä
– 1880-luku: ensimmäiset fine dining -ravintolat (Hotelli Kämp 1887)
– 1950-luku: ensimmäinen grillibaari (Kalastajatorppa) ja etniset keittiökonseptit (Hotelli Torni)
– 1960-luku: teemaravintolat, ensimmäiset discot, ensimmäiset pitseriat (Hamina, Lappeenranta)
– 1970-luku: lounasravintolat (lounasseteli 1974), keskiolutravintolat, hotelliketjujen ruokaravintolat ja yökerhot, motellit, espanjalaiset pihvipaikat, tavernat
– 1980-luku: tasokkaat, pienet ruokaravintolat, ensimmäiset kebab- ja vietnamilaisravintolat, ensimmäinen Michelin-tähtiravintola (Palace 1987)
– 1990-luku: seurusteluravintoloiden monipuolistuminen, ravintolakonseptien lisääntyminen EU-jäsenyyden seurauksena, kauppakeskusten ruokapihat (Food Court), pohjoismaisen ja suomalaisen keittiön nousu, viiniosaamisen kasvu
– 2000-luku: ravintolaruoan ja keittotaidon vahva kasvu kansainväliselle tasolle, ravintola-asiakaspaikkojen voimakas lisääntyminen, ABC-tienvarsiravintolat (ensimmäinen ABC Utissa 1998)
– 2010-luku: katu- ja tapahtumaravintolat, ravintolapäivä, uudet etniset keittiöt, ruokahävikin pienentäminen
– 2020-luku: hyperpaikallisuus, ekoruoka
Lähde: Vesa Heikkinen, Haaga-Helia
– Aasia kestää edelleen. Tämä perustuu siihen, että sieltä löytyy yhä uusia keittiöitä, kertoo yliopettaja ja ruoka-asiantuntija Vesa Heikkinen Haaga-Helia-ammattikorkeakoulusta.
Heikkisen mukaan Vietnam tekee uutta tulemista ja myös korealainen keittiö on vahvassa nousussa. Sushin asemakin pysynee Suomessa vakaana.




