Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sirkkoja, vegaaniburgereita ja käsintehtyä raakamakkaraa – nämä festariruoat ovat nyt ylitse muiden!

JJ's BBQ:n hot dogissa on panostettu laadukkaisiin raaka-aineisiin.
JJ's BBQ:n hot dogissa on panostettu laadukkaisiin raaka-aineisiin.MTV
Julkaistu 06.07.2018 16:58
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tänä päivänä festivaaleilla kiinnitetään musiikin lisäksi erityishuomiota myös ruokatarjontaan, ja monilla festareilla ruokailusta vastaavat kovat tekijät. Makuja.fi pääsi tutustumaan festariruokailun maailman ja selvittämään, mitkä ruoat ja juomat ovat tänä kesänä pinnalla. 

Kun puhutaan festariruoasta, esille eivät nouse enää mössöksi menneet makkaraperunat tai pakastevihannekset, vaan laadukkaat ja huolella valmistetut tuotteet. Tämä on suuntaus, jolla on selvästi kysyntää.

Useat isot festivaalit panostavat entistä enemmän ruokaan, ja esimerkiksi elokuussa Helsingin Suvilahdessa järjestettävillä Flow Festivaaleilla nähdään kovia nimiä, kuten tuore Michelin-tähden ravintola Grön ja huippukokki Matti Jämsénin Munchies.

Pikaruokaravintola Subwayn toteuttamassa kyselyssä festarikävijät nostivat Ruisrockin ylivoimaiseksi voittajaksi kysyttäessä, mistä tapahtumasta löytyy paras ruokatarjonta. Vaikka ruisrock oli äänestyksen selkeä suosikki, mutta sen jälkeen vastaajien äänet jakautuivat tasaisesti monien eri festareiden kesken. Tästä voidaankin päätellä, että ruokatarjonta on kohdillaan lukuisissa tapahtumissa, niin isoissa kuin pienissä. 

Nykypäivänä festarikävijät osaavat vaatia laatua

Makuja.fi pääsi tutustumaan Helsingin Suvilahdessa järjestettyjen Tuska-festivaalien ruoka- ja juomatarjontaan. Tarjolla oli jokaiselle jotakin; niin fine diningia, vegaanivaihtoehtoja kuin rehellistä grilliruokaakin.

Tuska-festivaaleilla laadukkaita liharuokia tarjoilleen JJ's BBQ:n omistaja mukaan nykypäivän festarikävijät haluavat kokeilla uusia juttuja.

Jari-Jukka Kallunkin

– Makkaraperunat eivät välttämättä enää kelpaa, vaan halutaan astetta eksoottisempaa ja parempaa ruokaa, Kallunki toteaa.

JJ’s BBQ vastaa tähän kysyntään paikan päällä savustettua härän raakamakkaraa sisältävällä hodarilla.

– Ihmiset arvostavat, että tehdään itse ja nähdään vaivaa sen eteen. Sitä osataan nykypäivänä myös vaatia. Kyllä Ihmiset huomaavat eron, käytetäänkö valmistuotteita vai tehdäänkö itse, Kallunki kertoo.

tuskaruoka1Jari-Jukka Kallunki esittelee yrityksensä hittituotetta; Texas Hot DogiaMTV

Kallunkin mukaan festariruoka näyttää hyvin erilaiselta nyt kuin muutama vuosi sitten, ja parempaan päin ollaan koko ajan menossa. Miehen mukaan muutokseen ollaan herätty hyvin myös järjestäjien taholta, mikä näkyy ruokatarjonnan monipuolisuutena.  

Kolmessa päivässä kymmennen kiloa sirkkoja

Flying Reindeer -ravintolan yrittäjä Jani Huitsi paljastaa tämän kesän hittiruoaksi perinteistä kaavaa rikkovat heinäsirkat. Hyvinkäällä järjestettävillä Rock Festeillä sirkkoja myytiin kahden päivän aikana kymmenen kiloa, ja Huitsi uskoo myös tälle festivaaleille varattujen sirkkojen tekevän hyvin kauppansa.

Heinäsirkat ovat uusi tuote, jota halutaan kokeilla, mutta nähtäväksi jää, kuinka suosituksi festariruoaksi sirkat tulevat loppupeleissä muodostumaan.  

– Saa nähdä. Sirkat ovat hankala tuote siinä mielessä, että on ällöttävää syödä pelkillä sirkoilla maha täyteen, mutta tätä on hauska testata. Voi viedä vielä vuosia ja vuosia, että ihmiset tottuvat niihin, Huitsi kertoo.

tuskaruoka2Sirkat maistuvat kokeilunhaluisille suomalaisille.MTV

Sirkkoja tullaan näkemään tänä kesänä ainakin myös Ruisrockissa. Turkulainen Entis-yritys tarjoilee festivaaleilla muun muassa hunajapaahdettuja sirkkoja ja sirkkasmoothieita.

Jos sirkat ovat suosittuja, niin on myös vegaaniruoka. Subwayn kyselyyn vastanneiden festarikävijöiden mukaan lähiruoka ja vegaanisten vaihtoehtojen lisääntyminen ovat asioita, joita festareille kaivataan entistä enemmän. 

Tuskassa vegaanisia ruokavaihtoehtoja tarjoavalla Be Vegan or Die Trying -kojulla kävi kova kuhina, eikä pitkiltä jonoilta vältytty. Avokadohampurilaiset ja nyhtöhernedönerit näyttävät maistuvan festarikävijöille laidasta laitaan.

tuskaruoka4Vegaaniset nyhtöhernedönerit tekivät Tuska-festivaaleilla hyvin kauppansa.MTV

– Vegaaniruoat ovat olleet todella kysyttyjä ja suosittuja, ja monet ovat rohkaistuneet maistamaan, vaikka eivät olisi ennen vegaanista ruokaa syöneetkään, kojusta kerrotaan.

Jokaiselle jotakin myös juomatarjonnan suhteen

Myös juomapuoli on muuttanut viime vuosina muotoaan haaleasta muovituoppioluesta drinkkeihin, erikoisoluisiin ja alkoholittomiin mocktaileihin. Yksi Tuska-festareiden uusi tuttavuus on Teerenpelin Pyy-gin-ginibaari. Panimotyöntekijä Jere Rapon mukaan gini on juoma, jonka suosio on edelleen vahvaa

tuskaruoka3Ruoan lisäksi myös juomatarjonta on laajentunut.MTV

– Gin & Tonic on aina varma ja tyylikäs valinta. Se on sellainen kitalaen puhdistaja, Rapo toteaa.

Rapon mukaan festareiden juomakulttuuri on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin, ja moni kävijä osaa jo kysellä erikoisoluita, ginejä ja drinkkejä.

tuskaruoka5Gini pitää pintansa suomalaisten suosikkijuomana.MTV

–  Se, että on tarjolla jokaiselle jotakin, on hyvä suuntaus, Rapo kiteyttää. 

Lisää aiheesta:

Helsingissä saa pian huippuravintoloiden annoksia pikkurahallaYksi juoma on vantaalaisfestareiden kiistaton hitti: "Menee aina, säästä riippumatta"Oletko maistanut? Burgeriguru Antti nimeää tämän hetken hittihampurilaisen Suomessa: "Myydään todella monessa paikassa"Huippuravintoloiden annoksia 5–7 eurolla: Hittitapahtuma porskuttaa koronakriisistä huolimatta – nyt ei tarvitse jonottaaFlow'ssa ei makkaraperunoita kaivata – jokaisen ruokakojun noudatettava tärkeää sääntöäUnohda makkaraperunat! Yksi festariruoka on nyt ylitse muiden – "hillitön hitti"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • Eilen19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"

  • Eilen15:34
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • Eilen12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"

  • Eilen09:37
    Alkoholi

    Rekkakuski huijasi kahdelta konjakkitalolta yli 12 000 pulloa Ranskassa – osan pulloista piti tulla Suomeen