Vuoden ravintola 2024 on valittu: Marjon ja Nikon "uudenlaista elämystä" Porvoossa ylistetään
5:14KATSO MYÖS: Ravintola Vår sai ensimmäisen Michelin-tähtensä kesäkuussa 2023. Ravintoloitsijat kertoivat tuolloin tunnelmistaan MTV Uutisille.
Julkaistu 20.03.2024 12:00
Petra Tuominen
petra.tuominen@mtv.fi
Suomen Gastronomien Seura kruunasi tällä kertaa Vuoden ravintolaksi porvoolaisen menestyjän.
Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vuoden ravintolaksi 2024 porvoolaisen Vårin. Viime kesänä ensimmäisen Michelin-tähtensä saanut Vår sijaitsee Porvoossa yli 140 vuotta vanhassa, Villa Borg -nimisessä rakennuksessa. Vår avasi ovensa vuonna 2021.
Ravintola Vår Porvoossa Papinkadulla.Lehtikuva
Suomen Gastronomien Seura painottaa, että sen huomionosoitus ei ole sattuma, vaan pitkän valintaprosessin tulos. Se käynnistyy aina yli puoli vuotta ennen julkistusta.
Ravintola Vårin Niko Lehto kilpailee tänä vuonna myös Vuoden kokki -kisoissa.Vår
Gastronomien mukaan Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja Itä-Uudenmaan pientuottajaverkostoissa.
Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Vår on 36. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.
– Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen, gastronomit perustelevat valintaansa.
Vår-ravintolaa pyörittävät Marjo Lindberg, 33, ja Niko Lehto, 36. Lehto on tänä vuonna mukana myös Vuoden kokki -kilpailuissa.
– Olemme erittäin otettuja siitä, että Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vårin Vuoden ravintolaksi. Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme, Lindberg ja Lehto toteavat kunnianosoituksesta.
Gastronomien mukaan "kaikki käytetään kalansaaliista" -periaate toimii esimerkillisesti Vårin keittiön arjessa. Seuran tekemän valinnan ratkaisi lopulta kokonaisuus, jossa otettiin huomioon asiakkaiden kohtaaminen ja heidän saamansa aistinautinto.
Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset
Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.
Vuonna 2021 Vuoden ravintolaa ei valittu, koska seura halusi osaltaan tukea koko suomalaista ravintolatoimialaa koronakriisin pitkittämässä selviytymistaistelussa