Ethän sorru tomaattimokaan? Valitettavan yleinen virhe: "Suurin kaltoinkohtelu, jonka tomaatille voi tehdä"

tomaatteja
Shutterstock

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa. Tomaatti on yksi Suomen suosituimmista vihanneksista, mutta moni pilaa makunautinnon säilyttämällä punaista palleroa väärin kotikeittiössään.

Onko sinullakin tällä hetkellä tomaatteja jääkaapissasi? Satokausikalenterin mukaan tomaatti on maailman suosituin vihannes ja Suomessa sitä syödään 11 kiloa vuodessa per henkilö. Makeat ja mehukkaat tomaatit siis todella lukeutuvat monen suomalaisen suosikkivihanneksiin, mutta jostain syystä niille on vakiintunut aivan väärä säilytyspaikka.

– Suurin kaltoinkohtelu, jonka tomaatille voi tehdä on säilyttää niitä jääkaapissa. Tämä on valitettavan yleinen virhe ja kuluttajatutkimuksista saadun tiedon mukaan jopa 62 prosenttia on toiminut kyseisellä tavalla, Närpiön vihanneksesta kerrotaan Satokausikalenterille.

Martat muistuttavat, että tomaatin ihanteellinen säilytyslämpötila on  noin +13 astetta. Lämpötilan olisi hyvä osua +11–14 asteen väliin. Jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä.

Mitä tomaatille tapahtuu liian kylmässä?

Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Kuten tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, kylmyys keskeyttää tomaatin aromien kehittymisen ja heikentää jo olemassaolevia makuja. Kun tomaatit säilötään kylmään, niiden maussa tapahtuu siis ei-toivottuja kemiallisia muutoksia.

Myös tomaattien rakenne kärsii jääkaapissa, sillä niille liian viileä lämpötila vaikuttaa tomaatin soluseinien rikkoutumiseen ja muuttaa siten rakennetta jauhoiseksi. Se, että kylmän tomaatin rakenne on rakeinen, johtuu nimenomaan liian viileästä säilytyslämpötilasta.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja