Kahvin terveysvaikutuksista paljastui uutta tietoa

kahvi (1)
Kahvin terveysvaikutuksia tutkitaan ahkerasti. Shutterstock

Tuore ruotsalaistutkimus on mieluisaa kuultavaa kahvin ystäville.

Ruotsin Karoliinisessa instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan on saatu lisää todisteita siitä, ettei kahvi lisää riskiä saada sydämen yleisintä rytmihäiriötä.

TIESITKÖ? Kahvin terveysvaikutuksista ja -haitoista käydään jatkuvasti keskustelua, ja asiaa tutkitaan tieteellisesti. Tuore tutkimus osoittaa, että tämä keskustelu ei suinkaan ole tullut tiensä päähän. Tällä hetkellä yleinen kanta on se, ettei kahvi ole terveydelle erityisen hyödyllinen – muttei haitallinenkaan nautintoaine.

Kahvi ei altista yleiselle rytmihäiriölle

Tutkimuksessa selvisi, että kahvin juominen ei ole yhteydessä yleisimmän sydämen rytmihäiriön, eteisvärinän, syntyyn. Asiaa ryhdyttiin alunperin selvittämään siksi, että on saatu viitteitä siitä, että kahvi voisi jopa alentaa sydänkohtauksen riskiä.

– Emme löytäneet mitään todisteita siitä, että korkea kahvinkulutus nostaisi eteisvärinän riskiä, dosentti Susanna Larsson Karoliinisesta instituutista kertoo.

– Tämä on tärkeää, sillä tutkimus osoittaa, että ihmiset, jotka pitävät kahvista, voivat jatkaa sen kulutusta turvallisesti – kunhan sitä nautitaan kohtuullisesti – ilman, että he altistuisivat tälle riskille, Larsson jatkaa.

Tuoretta tutkimusta varten seurattiin peräti 42 000 miehen ja liki 35 000 naisen terveydentilaa. Tutkimukseen osallistuneet antoivat selvityksen ruokavaliostaan, ja tähän selvitykseen sisältyi myös tieto siitä, kuinka paljon kahvia tulee juotua päivän aikana.

Tutkijat eivät löytäneet minkäänlaista yhteyttä kahvin juomisen ja sydänkohtauksen todennäköisyyden kasvun välillä. Tutkimuksessa saatiin kuitenkin osviittaa siitä, että miehet saattavat olla alttiimpia kofeiinin vaikutuksille kuin naiset.

– Jotta voidaan todistaa, että miehet ovat herkempiä korkeille kahvi- ja kofeiinimäärille, täytyy kuitenkin tehdä lisätutkimuksia, tutkimusryhmä tarkentaa.

Tiesitkö, kuinka maito kannattaa kaataa kahviin? Katso video!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja