Professori Hyppönen kertoo, mikä on maksimimäärä kahvia päivässä: Selkeät merkit paljastavat, että olet ylittänyt kuppirajan

kahvi (1)
Kahvia saisi tuoreen tutkimuksen mukaan juoda maksimissaan kuusi kuppia päivässä. Shutterstock

Etelä-Australian yliopistossa toteutettu jättitutkimus ottaa kantaa siihen, kuinka paljon kahvia saisi maksimissaan päivässä juoda.

Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että kahvia tulisi juoda maksimissaan kuusi kuppia päivässä. Tutkimus toteutettiin Etelä-Australian yliopistossa ja siihen hyödynnettiin 347 077 aikuisen terveystietoja Iso-Britanniasta.

Aiemmissa tutkimuksissa on hehkutettu kahvin positiivisia vaikutuksia ja näyttäisi siltä, että kohtuus kannattaa myös kahvinjuonnissa. Etelä-Australian yliopiston tutkimukset nimittäin osoittivat, että kuuden tai useamman päivittäisen kahvikupillisen nauttiminen lisää riskiä sydänsairauteen 22 prosentilla.

"Kuusi kupillista on käännekohta"

Haittoja aiheuttaa kahvin sisältämä kofeiini. Liiallinen kofeiininkäyttö aiheuttaa muun muassa hermostuneisuutta, tärinää ja korkeaa verenpainetta. Nämä voivat puolestaan johtaa sydänsairauksien puhkeamiseen.

–  Useimmat ihmiset tietävät varmasti, että runsas kahvinjuonti aiheuttaa tärinää, ärtyneisyyttä tai ehkä jopa pahoinvointia. Se johtuu kofeiinista, joka auttaa kehoa toimimaan nopeammin ja paremmin. Se on kuitenkin myös merkki siitä, että olet ehkä saavuttanut tietyn rajan, yliopiston tutkija, professori Elina Hyppönen toteaa.

Hyppösen mukaan tutkimustuloksissa on selkeästi nähtävissä kuuden kupillisen haitallisuusraja.

–  Terveen sydämen ja verenpaineen ylläpitämiseksi ihmisten täytyy rajoittaa kahvinkäyttö alle kuuteen kupilliseen päivässä. Tutkimusdata osoittaa, että kuusi kupillista on käännekohta, jonka jälkeen kofeiini alkaa vaikuttaa negatiivisesti.

Tutkimustulokset julkaisi American Journal of Clinical Nutrition.

Katso alla olevalta videolta vinkit hyvän kahvin keittämiseen. 

2:24

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja