Kahvi voi laukaista tuskaisen migreenikohtauksen – tässä menee kuppiraja

shutterstock_540038569
Liiallinen kahvinjuonti voi laukaista migreenikohtauksen. Kuvituskuva. Shutterstock

Moni migreenistä kärsivä on huomannut liiallisen kahvinjuonnin laukaisevan päänsärkykohtauksen. Pitäisikö migreenistä kärsivän siis pidättäytyä kahvista kokonaan? Tuore yhdysvaltalaistutkimus selvitti, kuinka paljon kofeiinipitoisia juomia voi juoda ilman, että se lisää migreenikohtauksen todennäköisyyttä.

American Journal of Medicine -julkaisussa ilmestyneet tulokset vihjaavat, että yli kolme kuppia kahvia tai muuta kofeiinipitoista juomaa päivässä lisää migreenikohtauksen todennäköisyyttä episodisesta eli alle 15 kertaa kuussa iskevästä migreenistä kärsivillä ihmisillä. Kohtauksen todennäköisyys kasvoi sekä samana että seuraavana päivänä kolmen kahvikupillisen juomisesta. 

Yhdestä kahteen kuppia kahvia tai muuta kofeiinipitoista juomaa päivässä ei sen sijaan ollut yhteydessä kohonneeseen migreenikohtauksen todennäköisyyteen samana päivänä.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa kolmen Harvardin yliopiston alaisen opetussairaalan tutkijat tarkastelivat lähes sadan episodisesta migreenistä kärsivän aikuisen käyttämien kofeiinipitoisten tuotteiden määrää sekä päänsärkykohtauksia itseraportoinnin avulla. Lisäksi osallistujat kertoivat tutkijoille, mitkä tekijät tavallisesti laukaisevat heillä migreenin.

Kaiken kaikkiaan tutkijat eivät huomanneet yhden tai kahden kofeiinipitoisen juoman juomisen lisäävän riskiä päänsärkyyn samana päivänä.

Sen sijaan kolmen kofeiinipitoisen juoman nauttiminen päivässä oli yhteydessä lisääntyneeseen migreenikohtauksen riskiin sekä samana että seuraavana päivänä.

Kuitenkin ihmisillä, jotka joivat tavallisesti vain vähän kofeiinipitoisia juomia, jo kaksi annosta kofeiinipitoista juomaa lisäsi migreenikohtauksen todennäköisyyttä. Tutkijat huomauttavatkin, että kofeiinin vaikutus migreenin riippuu sekä annosmäärästä että saannin säännöllisyydestä.

Yhden kofeiiniannoksen saa esimerkiksi kupillisesta kahvia, 0,33 litrasta limonadia tai 0,5 desilitrasta energiajuomaa, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.

Yhteys kofeiinipitoisten juomien ja migreenin välillä huomattiin silloinkin, kun huomioon otettiin muut mahdollisesti migreenikohtauksen todennäköisyyteen vaikuttavat tekijät, kuten sukupuoli ja ikä.

***

0:43

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja