Virheet lautasella voivat aiheuttaa päänsärkyä ja migreeniä – saavatko nämä ruoka-aineet sinunkin pääsi jyskyttämään?

7:41

The Journal of Head and Face Pain -julkaisussa esitelty tutkimus näyttää todeksi monen arkikokemuksen: ruoka voi laukaista syöjässään migreeni- tai päänsärkykohtauksen.

Miltä tuntuu elää pitkään kipujen kanssa? Katso Rakel Lignellin haastattelu yllä olevalta videolta.

Kivuliaan kohtauksen aiheuttajat vaihtelevat toki ihmisestä toiseen, mutta tietyt ruoka-aineet nostavat migreenin tai päänsäryn riskiä muita enemmän. Omia säryn laukaisijoitaan voi tarkastella esimerkiksi pitämällä ruokapäiväkirjaa.

Bright Sight -sivusto listasi seitsemän yleisintä riskiruokaa, joita jomotusta pelkäävien kannattaa vältellä.

Pitkään kypsytetyt juustot

Pitkään kypsytetyt juustot sisältävät tyramiini-nimistä aminohappoa, joka voi laukaista migreeni- tai päänsärkykohtauksen. Riskijuustoja ovat esimerkiksi cheddar, feta, homejuustot sekä gouda.

Edellä mainitut juustolaadut voi migreenistä tai päänsärystä kärsivän olla hyvä vaihtaa rae-, kerma- tai ricotta-juustoon.

Sitrushedelmät

Sitrushedelmien tyramiini ja histamiini voivat laukaista migreenin.

Eräässä tutkimuksessa jopa 11 prosenttia migreenikohtauksista selittyi sitrushedelmien syömisellä. Sitrushedelmien kipua aiheuttava vaikutus selittyy niistä löytyvillä tyramiini- ja histamiini-aineilla. Toisaalta osa ihmisistä kokee sitrushedelmien syömisen myös helpottavan särkyä. Omia tuntemuksiaan kannattaa siis kuunnella. 

Kylmät ruoat

Nopea kylmien ruokien tai juomien nauttiminen saa pään kirjaimellisesti jäähän – erityisesti kuumalla säällä tai rankan urheilusuorituksen jälkeen. Niin sanottu jäätelöpäänsärky kestää tyypillisesti muutamasta kymmenestä sekunnista pariin minuuttiin.

Gluteiini

Tutkimusten mukaan gluteiini saattaa laukaista keliaakikoilla migreenikohtauksen. Keliaakikkojen kannattaa siis tästäkin syystä vältellä vehnää, ohraa ja ruista sisältäviä tuotteita.

Lisäaineet

Makkaroiden, leikkeleiden ja pekonin kaltaisista prosessoiduista lihatuotteista usein löytyvät nitriitit laajentavat verisuonia, mihin liittyy monella päänsärkyä.

Kevytlimuista, sokerittomista tuotteista ja pureskeltavista vitamiinilisistä löytyvät makeutusaineet, kuten aspartaami ja sukraloosi, saattavat osaltaan aiheuttaa migreenikohtauksen tai päänsärkyä.

Myös keinotekoisesti keltaiseksi tai punaiseksi värjätyn ruoan syöminen on myös yhdistetty migreenikohtauksiin.

Kofeiini

Kaikista ruoan sisältämistä aineista kofeiinilla on todettu olevan vahvin yhteys migreenikohtauksen syttymiseen. Runsaasti kofeiinia sisältäviä tuotteita, kuten kahvia, ei pitäisikään juoda ylen määrin – pari kolme kuppia päivässä riittää.

Muista, että kofeiinia löytyy kahvin ja energiajuomien lisäksi myös esimerkiksi suklaasta, kaakaosta, teestä ja Coca-Colasta.

Alkoholi

Alkoholi voi laukaista migreenin pieninäkin annoksina. Migreenipotilaat tietävät vältellä esimerkiksi punaviiniä, mutta myös muut alkoholijuomat – kuten oluet, kuohuviinit ja väkevät viinat – voivat laukaista migreenikohtauksen.

American Migraine Foundation -säätiön mukaan migreenipotilaat ovatkin ennalta viisaita ja juovat muita vähemmän alkoholia.

Ruokailutavat vaikuttavat

Migreenistä tai päänsärystä kärsivien on hyvä muistaa kivun välttääkseen myös riittävä nesteytys, säännöllinen ruokarytmi sekä monipuolinen, kasvikunnan tuotteita runsaasti sisältävä ruokavalio.

***

10:19

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja