Migreeniä sairastavien kannattaa tarkkailla ruokavaliotaan, koska ruoalla voi olla suurikin vaikutus migreenikohtauksien syntymiseen.
Health.com listasi 10 elintarviketta, jotka voivat laukaista migreenin. Kaikista ruoka-aineista ei ole vielä tarkkaa tieteellistä näyttöä, mutta on raportoitu monta tapausta, jotka liittävät yhteen tietyn ruoan ja migreenin.
1. Alkoholi
Varsinkin punaviini on tunnettu migreeniä edistävä juoma. Brasilialaisen tutkimuksen mukaan migreenikohtauksista noin 30 prosenttia voi johtua alkoholista.
Täysin tarkkaa tietoa alkoholin ja migreenin yhteydestä ei kuitenkaan vielä ole. Useiden tutkijoiden mukaan viinissä olevat tanniinit ja flavonoidit voivat olla migreeniä laukaisevia aineita.
2. Kahvi
Kofeiinin on nähty vaikuttavan migreeniin negatiivisella tavalla. Vuonna 2009 tehdyn selonteon mukaan kofeiini stimuloi tiettyjä reseptoreita aivoissa, jotka ovat yhteydessä migreeniin.
3. Pitkään kypsytetyt juustot
Vahvat juustot voivat laukaista migreenin. Tutkijat eivät vielä tarkasti tiedä, mikä juustossa aiheuttaa migreeniä, mutta on arveltu, että sen sisältämät tyramiinit voivat olla kohtausten syynä.
4. Suolattu ja prosessoitu liha
Valmislihatuotteet voivat laukaista tohtori Rebecca Traubin mukaan migreeniä. Tällaiset lihat voivat sisältää natriumnitraatti-säilöntäainetta. Tutkijoiden kesken on spekuloitu sitä, että tämä lisäaine voi aiheuttaa aivoissa kemiallisia muutoksia, jotka edistävät päänsärkyä.
5. Natriumglutamaatti
Monet valmistajat iloittavat nykyään selkeästi, että tuote ei sisällä natriumglutamaattia. Tämän lisäaineen on sanottu liittyvän vahvasti esimerkiksi ihmisten ylipainoon ja migreenin syntyyn.
