Kymmenen ruokaa, jotka voivat laukaista migreenin

Migreeniä sairastavien kannattaa tarkkailla ruokavaliotaan, koska ruoalla voi olla suurikin vaikutus migreenikohtauksien syntymiseen.

Health.com listasi 10 elintarviketta, jotka voivat laukaista migreenin. Kaikista ruoka-aineista ei ole vielä tarkkaa tieteellistä näyttöä, mutta on raportoitu monta tapausta, jotka liittävät yhteen tietyn ruoan ja migreenin.

1. Alkoholi

Varsinkin punaviini on tunnettu migreeniä edistävä juoma. Brasilialaisen tutkimuksen mukaan migreenikohtauksista noin 30 prosenttia voi johtua alkoholista.

Täysin tarkkaa tietoa alkoholin ja migreenin yhteydestä ei kuitenkaan vielä ole. Useiden tutkijoiden mukaan viinissä olevat tanniinit ja flavonoidit voivat olla migreeniä laukaisevia aineita.

2. Kahvi

Kofeiinin on nähty vaikuttavan migreeniin negatiivisella tavalla. Vuonna 2009 tehdyn selonteon mukaan kofeiini stimuloi tiettyjä reseptoreita aivoissa, jotka ovat yhteydessä migreeniin.

3. Pitkään kypsytetyt juustot

Vahvat juustot voivat laukaista migreenin. Tutkijat eivät vielä tarkasti tiedä, mikä juustossa aiheuttaa migreeniä, mutta on arveltu, että sen sisältämät tyramiinit voivat olla kohtausten syynä.

4. Suolattu ja prosessoitu liha

Valmislihatuotteet voivat laukaista tohtori Rebecca Traubin mukaan migreeniä. Tällaiset lihat voivat sisältää natriumnitraatti-säilöntäainetta. Tutkijoiden kesken on spekuloitu sitä, että tämä lisäaine voi aiheuttaa aivoissa kemiallisia muutoksia, jotka edistävät päänsärkyä.

5. Natriumglutamaatti

Monet valmistajat iloittavat nykyään selkeästi, että tuote ei sisällä natriumglutamaattia. Tämän lisäaineen on sanottu liittyvän vahvasti esimerkiksi ihmisten ylipainoon ja migreenin syntyyn.

Tutkimuksellista näyttöä ei pelkästään natriumglutamaatin osalta ole, mutta vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 2,5 prosenttia päänsärkykohtauksista voi johtua tästä aineesta.

6. Sitrushedelmät

Sitrushedelmien yhteydestä migreeniin on puhuttu paljon. Näyttöä on molempiin suuntiin, mutta joidenkin tutkimusten mukaan sitrushedelmät aiheuttavat migreeniä.

Migreeniä sairastavien kannattaakin pitää päänsärkypäiväkirjaa, johon merkitään päivän aikana syöty ruoka. Näin migreeniä aiheuttavia ruoka-aineita voi koittaa karsia.

7. Aspartaami

Makeutusaine aspartaamin on nähty aiheuttavan migreeniä joillain ihmisillä.

– Kysyn yleensä ensimmäisenä tämän aineen käytöstä potilaillani, neurologi Louise Klebanoff kertoo.

8. Palkokasvit

Pavut, herneet ja linssit voivat laukaista migreenin, mutta ne eivät tohtori Traubin mukaan ole yhtä pahoja päänsärylle kuin alkoholi ja kahvi.

9. Pähkinät

– Tämä ruoka kuuluu myös kategoriaan ”ei paljon tutkittu, mutta lääkäreiden havaitsema”, kertoo tohtori Klebanoff.

Jos syöt kourallisen pähkinöitä ja saat päänsäryn seuraavan 12 tunnin aikana, voivat pähkinät olla migreenin laukaisija.

10. Suklaa

Klebanoff laskee suklaan omalle listalleen potentiaalisista migreenin aiheuttajista, vaikka asia ei ole aivan yksiselitteinen.

Brasilialaisen 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan migreenikohtauksen alkuvaiheessa moni voi kokea mielihaluja suklaata kohtaan. Itse suklaata ei kuitenkaan nähty päänsärkyä aiheuttavaksi ruoaksi.

Koska suklaasta on vaikea vielä sanoa mitään migreeniin tarkasti liittyvää, Klebanoff sanoo, että se tulisi migreeniä sairastavan pitää kuitenkin mielessä.

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat