Kahvi pois kylmästä - nämä ruoat eivät kuulu jääkaappiin
Kaupasta tullessa on helppo purkaa koko ostoskassin sisältö jääkaappiin pois silmistä. Kaikkia elintarvikkeita ei kuitenkaan kannata säilyttää kylmässä.
Jokaisella elintarvikkeella oma rakenteensa, minkä takia samat olosuhteet eivät sovi kaikille ruoille. Seuraavat ruoat säilyvät parhaiten huoneenlämmössä.
Leipä
Jääkaapin viileä lämpötila kovettaa ja kuivattaa leivän kuusi kertaa nopeammin kuin se kuivuisi huoneenlämmössä. Säilytä siis leipä aina huoneenlämmössä, jos haluat pitää sen tuoreena mahdollisimman pitkään.
Tomaatit
Kylmä vahingoittaa tomaattien ohutta soluseinää ja vaikuttaa tomaatin makuun.
Avokado
Jos avokado ei ole vielä tarpeeksi kypsä, säilytä sitä huoneenlämmössä. Huoneenlämpö nopeuttaa kypsymistä. Puoliksi käytetyt avokadot sen sijaan kannattaa säilyttää jääkaapissa, jolloin hedelmä säilyy pidempään käyttökelpoisena.
Peruna
Jääkaapin kylmyys saa perunat itämään mutta myös tärkkelyksen muuttumaan sokeriksi, mikä tekee perunasta makean.
Basilika
Basilikan lehdet muuttuvat jääkaapissa tummiksi ja limaisiksi. Säilytä yrtti huoneenlämmössä ja kastele, jos haluat sen säilyvän mahdollisimman pitkään.
Sipuli
Sipuli ei ohuen kuorensa takia pysty suojautumaan olosuhteilta kovinkaan hyvin. Kylmän jääkaapin kosteus saakin sipulit homehtumaan melko nopeasti, ja sipuleista tulee helposti pehmeitä.
Valkosipuli
Valkosipuli alkaa itää jääkaapissa. Siitä voi myös tulla kumista, eikä maku ole enää parhaimmillaan. Kuivassa huoneenlämmössä valkosipuli säilyy pidempään.
Hunaja
Hunaja säilyy parhaiten huoneenlämmössä suljetussa purkissa, sillä jääkaapin kosteus vaikuttaa hunajan laatuun.
Marjat
Usko tai älä, mutta marjatkaan eivät kuulu jääkaappiin. Kylmyys muuttaa marjojen koostumusta ja vaikuttaa niiden makuun. Se myös edesauttaa homeen kasvua.
Kahvi
Kahvin aromit kärsivät kylmässä, joten jos haluat kahvisi todella herättävän sinut aamuisin, pidä kahvipakettisi pois jääkaapista. Säilytä kahvi aina ilmatiiviissä rasiassa, niin se pysyy tuoreena ja aromikkaana.
Lähde: thedailymeal.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria