Jos haluat tämän joulukinkun, kannattaa toimia ripeästi

Yksi kinkunpaistotapa on nyt asiantuntijan mukaan"kuuminta hottia" 1:57 Yksi kinkunpaistotapa on nyt asiantuntijan mukaan"kuuminta hottia"
KATSO MYÖS VIDEO: Yksi kinkunpaistotapa on asiantuntijan mukaan "kuuminta hottia". Lihakeskusliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Hannuksela kertoi viime joulukuussa vinkit.

Kinkku pitää vuodesta toiseen pintansa suomalaisten joulupöydissä. Kinkkuostoksille kannattaa kuitenkin suunnata ajoissa, jos haluaa varmistaa saavansa juuri tietynlaisen kinkun, ruokakaupoista vinkataan.

Pro Luomu selvitti suomalaisilta ruokakaupoilta, millainen saatavuus luomukinkuilla on tänä joulusesonkina. Arvioiden mukaan kauppoihin saadaan tänä vuonna noin 65 000 kiloa kotimaista luomukinkkua. Määrä on hieman viime vuotta pienempi, sillä inflaation ja ruuan hintojen nousun takia arvokkaampien tuotteiden kysyntä on laskenut jonkin verran viime vuodesta. 

S-ryhmän myyntipäällikkö Juha Nieminen arvioi luomukinkun kysynnän kuitenkin säilyvän pitkälti ennallaan.

– Jouluna asiakkaat noudattavat perinteitä ja jouluruokaan ollaan valmiita panostamaan, Nieminen toteaa tiedotteessa.

Miten luomukinkku eroaa muista kinkuista?

Luomukinkku ei sisällä lainkaan fosfaatteja eikä arominvahventeita, sillä luomusäädökset kieltävät niiden käytön luomulihajalosteiden valmistuksessa. Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma tuotantotapa, jossa eläinten hyvinvoinnille asetetaan tavanomaista korkeammat vaatimukset.

Lue lisää:Tässä on tavallisen ja luomukinkun todellinen ero

S-ryhmän valikoimissa on tänä vuonna pieni 2,5 kilon luuton juhlakinkku pakasteena. Lisäksi samankokoinen tuoresuolattu kinkku tulee myyntiin joulukuun puolivälissä.

Keskolla on varauduttu luomukinkkujen osalta hieman viime vuotta pienempään menekkiin. Keskon osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö kertoo suurimman kysynnän kohdistuvan edellisvuosien tapaan luuttomaan pikkukinkkuun.

Toimi ripeästi, jos haluat luomukinkun

Kuten aiempinakin vuosina, luomukinkkuja ei välttämättä riitä jokaiselle halukkaalle. Milloin kinkku sitten kannattaa hankkia?  

– Jos luomukinkun haluaa ehdottomasti omaan joulupöytään, on hyvä varata se mahdollisimman pian ennakkoon, Keskon Kirsi Väistö toteaa tiedotteessa.

Väistö muistuttaa, että luomukinkkujen tarjonta voi poiketa hyvinkin paljon eri myymälöissä. Kinkkuvalikoiman voi tarkistaa esimerkiksi verkkokaupasta. 

S-ryhmältä puolestaan kerrotaan, että pakasteessa olevaa luomukinkkua on ollut saatavilla kaupoissa jo lokakuun lopusta alkaen. Tuore luomukinkku tulee myyntiin 12. joulukuuta.

– Kinkkuostoksille kannattaa suunnata ajoissa, jos haluaa varmistaa saavansa juuri tietynlaisen kinkun, myyntipäällikkö Juha Nieminen muistuttaa.

Lähde: Pro Luomu

 

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat