Purskautin pitkäperjantain aamukahvit suustani näkiessäni Facebookissa artikkelin paskasta, ukrainalaisesta pääsiäisleivästä. Kaksi tämän hetken ajankohtaisinta aihetta kimpassa. Etsin välittömästi käsiini paskan leivontaohjeen. Ehkäpä sen kautta ymmärtäisi ukrainalaisia ihan hitusen enemmän. Ja kyllähän mukana on väistämättä paljon tirsk-meininkiä. Päähän alkoi virrata josjonkinlaista kielikuvaa paskan haukkaamisesta, jauhamisesta, luomisesta ja mausta suussa. :)
Itse leipä on mielenkiintoinen makean ja suolaisen ilmava välimalli, josta voi rakentaa juhlavan jälkiruoan tai kahvipöydän kruunun koristelemalla pinnan sokerikuorrutuksella ja nompparelleilla tai muotoilla taikinasta palmikoita päälle. Itse tein turhan karun mallin.
VINKKI! Maista toki taikinaa ja säädä suola ja makeus omaa makuaistia helliväksi. Saat parhaan paskan maun suuhusi.
Paska - ukrainalainen pääsiäisleipä
Esitaikina:
30 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 dl lämmintä vettä
0,5 dl sokeria