Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jauha paskaa - ukrainalaista pääsiäisleipää

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 19.04.2014 11:52

Purskautin pitkäperjantain aamukahvit suustani näkiessäni Facebookissa artikkelin paskasta, ukrainalaisesta pääsiäisleivästä. Kaksi tämän hetken ajankohtaisinta aihetta kimpassa. Etsin välittömästi käsiini paskan leivontaohjeen. Ehkäpä sen kautta ymmärtäisi ukrainalaisia ihan hitusen enemmän. Ja kyllähän mukana on väistämättä paljon tirsk-meininkiä. Päähän alkoi virrata josjonkinlaista kielikuvaa paskan haukkaamisesta, jauhamisesta, luomisesta ja mausta suussa. :)

Itse leipä on mielenkiintoinen makean ja suolaisen ilmava välimalli, josta voi rakentaa juhlavan jälkiruoan tai kahvipöydän kruunun koristelemalla pinnan sokerikuorrutuksella ja nompparelleilla tai muotoilla taikinasta palmikoita päälle. Itse tein turhan karun mallin.

VINKKI! Maista toki taikinaa ja säädä suola ja makeus omaa makuaistia helliväksi. Saat parhaan paskan maun suuhusi. 

Paska - ukrainalainen pääsiäisleipä

Esitaikina:

30 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa

0,5 dl lämmintä vettä

0,5 dl sokeria

3,75 dl lämmintä maitoa

5 dl vehnäjauhoja

Taikina:

3 kananmunaa, vatkattuna

0,5 dl sokeria

1 dl pehmeää voita

0,5-1 luomusitruunan kuori raastettuna

10-12 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

1 rkl vettä

1 rkl sulaa voita

Tee esitaikina. Anna hiivan liueta veteen. Liuota sillä välin sokeri lämpimään maitoon. Sekoita yhteen hiivaseoksen kanssa. Laita mukaan 5 dl jauhoja ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Peittele ja annan kohota lämpimässä 2 h, kunnes esitaikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Sekoita esitaikinaan 3 kananmunaa, sokeri, voi, suola ja sitruunankuori. Ala lisätä vehnäjauhoja desi kerrallaan, kunnes saat pehmeän, mutta kimmoisan taikinan (koostumus on mittoja tärkeämpää). Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä 10 min. Laita taikina voideltuun suureen kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota lämpimässä 2 h. Iske tämän jälkeen taikinasta ilmat pihalle ja anna kohota vielä 30 min.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita taikina suureen, voideltuun, pyöreään (perinne) ja uuninkestävään vuokaan. Anna taas kohota 45 min. Sekoita yhteen kananmuna ja 1 rkl vettä ja voitele sillä leivän pinta ennen uuniin laittamista. Paista uunissa 45 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea (itsellä meni hitusen yli). Voitele vielä pinta kevyesti voisulalla. Haukkaa paskaa.

MTV Oy, All rights reserved

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Juhlava paska on ukrainalainen pääsiäisleipä – testaa paska-ohjeIntialainen pav-sämpylä – katuruoan kera tai sellaisenaanSausage Rolls - jenkkien tuore somehittiReuben Stromboli - supermaukas pizzarullaPide - turkkilainen pizzapiirasKinuski-laskiaispullat
leipäleivontapaskapääsiäinenreseptiukrainalainen

Tuoreimmat aiheesta

leipä
  • 16.09.201910:29
    välipala

    Reuben Sandwich – jenkkien bistroklassikko

  • 26.03.201613:16
    bisnes

    Ravintolakonsepti - yksi tällainen, kiitos!

  • 25.12.201510:12
    Croque Monsieur

    Croque Monsieur - joulun tähteiden herkkusijoituspaikka

  • 01.10.201520:30
    pikaruoka

    Ruhtinaallisen ranskalainen lounasleipä

  • 29.09.201518:25
    graham

    Grahampatongit - ehtii vaikka arkena