Borssikeitto onkin ukrainalaista ruokaa – ravintola-alan vetoomuksessa kannustetaan nyt kokkaamaan myös Kievin kanaa: "Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä"

dd0f3678-2f55-4835-8b01-2f17e3cd604a
Kievinkanaa kutsutaan Suomessa myös Kiovan kanaksi ja Kiovan kotletiksi Kuva: Toomas Tikenberg. Toomas Tikenberg

Kokit ja muut ravintola-alan vaikuttajat ovat allekirjoittaneet vetoomuksen Ukrainan kansan puolesta ja sodan lopettamiseksi. Vetoomuksen pani alulle ravintoloihin ja ruokakulttuuriin keskittyvä media Viisi Tähteä

Viisi Tähteä -media julkaisi tiistaina vetoomuksen, jonka on allekirjoittanut jo yli 100 ravintola-alan vaikuttajaa sekä kokkia. Vetoomus julkaistiin Ukrainan kansan puolesta ja sodan lopettamiseksi.

Borssikeittoa ja Kievin kanaa

Viisi Tähteä -median Heikki Kähkönen kertoo MTV Uutisille idean vetoomukseen lähteneen siitä, että toimituksessa mietittiin, miten aihetta voisi lähestyä ruoan kautta. Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi tietyt ruoat yhdistetään vahvasti Venäjään, vaikka todellisuudessa ne liittyvätkin Ukrainaan.

Kievin kana on ruokalaji, joka koostuu leivitetyistä ja uppopaistetuista broilerin rintafileistä, jotka on täytetty voin ja mausteiden seoksella. Ruoka tunnetaan perinteisesti nimellä Kievin kana, mutta siitä käytetään myös nimityksiä kieviläinen kanakieviläiset tai Kievin kotletit ja jossain määrin myös Kiovan kana.

Lähde: Kielikello

– Borssikeitto ja Kievin kana ovat esimerkkejä meille suomalaisille tutuista Ukrainaan liittyvistä ruoista. Monet luulevat borssia alkuperältään venäläiseksi, mutta sen juuret ovat yhtä syvällä itsenäisen Ukrainan maaperässä kuin vareniki-nyyteillä ja täytetyillä kaalikääryleillä, holubtseilla, Viisi Tähteä -sivuston vetoomuksessa todetaan. 

Siitä tosin on erimielisyyttä, missä Kievin kana on alun perin keksitty. Joka tapauksessa ruokalajin nimi vie ajatukset Ukrainaan ja sen pääkaupunkiin Kiovaan, joka tällä hetkellä on Venäjän sotatoimien kohteena. 

"Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä"

Vetoomuksen tarkoituksena on kannustaa suomalaisia ravintoloita ja keittiöitä tarjoamaan ukrainalaisen keittiön ruokia ja juomia tuen osoituksena, sillä  ruoka ja juoma yhdistävät kansoja. 

– Pienilläkin symbolisilla eleillä on merkitystä. Siksi me tarjoamme ravintoloissa ja nautimme asiakkaina mahdollisuuksiemme mukaan borssikeittoa ja Kievin kanaa (Kiovan kana), joiden välityksellä välitämme syvän huolemme Ukrainan ruokakulttuurin, maan matkailu- ja ravintola-alojen sekä kaikkien ukrainalaisten puolesta, vetoomuksessa todetaan.

Viisi Tähteä -sivuston vetoomuksessa kannustetaan myös suomalaisia perheitä ja kotikokkeja valmistamaan näitä ruokia kotona.  

Vetoomuksen on allekirjoittanut jo yli sata ruoka-alan vaikuttajaa sekä kokkia ja nimilista kasvaa edelleen. Allekirjoittajien joukossa on tunnettuja kokkeja ja keittiömestareita, kuten Hans Välimäki, Kari Aihinen, Pekka Terävä ja Pipsa Hurmerinta.

Katso koko vetoomus Viisi Tähteä -sivustolta.


Videolla: Suomalaisyritykset boikotoivat nyt venäläistuotteita. 

Myös suomalaisyritykset boikotoivat venäläistuotteita 2:00
Tällaisia tuotteita esimerkiksi Kesko vetää myynnistä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat