Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jouluruokien valmistaminen nostaa ruokamyrkyksen riskiä – tunnista vaaralliset tavat

Joulupöydässä saattaa yllättäen piillä ruokamyrkytysriski.
Joulupöydässä saattaa yllättäen piillä ruokamyrkytysriski.Shutterstock
Julkaistu 15.12.2015 17:28

MTV LIFESTYLE

Daily Mail -sivustolla muistutetaan, että lähestyvä joulu on ruokamyrkytysten kulta-aikaa.

Yhdysvalloissa juhla-illallisilla pääosaa näyttelee perinteisesti kalkkuna, ja sitä pidetäänkin suurimpana riskitekijänä ruokamyrkytyksiä ajatellen. Asiantuntijan mukaan Yhdysvalloissa joulupöydästä saaduista ruokamyrkytyksistä peräti neljä viidestä johtuu nimenomaan kalkkunan huolimattomasta käsittelystä.

Jouluna arjen rutiinit unohtuvat

Tohtori Kevin Hargin ruokamyrkytyksiin erikoistuneesta Food Standards Agencystä ei pidä kummallisena sitä, että juuri joulun aikaan ruokamyrkytykset yleistyvät. Ilmiön taustalla vaikuttaa useampi syy, joita moni ei miellä riskeiksi.

– Ihmiset ostavat paljon enemmän ruokaa kuin tavallisesti, ruokaa tehdään paljon tavallista suuremmalle porukalle, jääkaapit on tungettu liian täyteen ja ruokaa säilytetään huoneenlämmössä kauemmin kuin tavallisesti. Kaikki nämä syyt lisäävät ruokamyrkytyksen riskiä joulun jälkeen, Hargin toteaa.

Kalkkuna muodostaa erityisen riskin

Myös tohtori Lisa Ackerley on huolissaan joulukauden aikaansaamasta ruokamyrkytystapausten piikistä tilastoissa. Hän pitää kalkkunaa erityisen riskialttiina tuotteena myrkytystapauksia silmällä pitäen.

Ensimmäinen virhe, jonka kalkkunan valmistamisessa voi tehdä, on sen jättäminen puoliraa'aksi jo paistovaiheessa. Tällöin muun muassa salmonella- tai kampylobakteerit voivat kulkeutua lihan mukana juhlavieraisiin.

Toinen kohtalokas virhe kalkkunan käsittelyssä on vaihe, jossa sitä käsitellään raakana. Tässä vaiheessa kannattaa olla erityisen tarkkana sen kanssa, ettei esimerkiksi koske mihinkään harkitsemattomasti ennen käsien pesemistä. Bakteerit leviävät helposti esimerkiksi maustekulhoihin, talouspaperiin tai niiden raaka-aineiden säilytysastioihin, joita on käytetty käsittelyn aikana.


Sulata liha jääkaapissa

Mikäli käyttää pakastettuja tuotteita, kaikki liha kalkkunasta kinkkuun on syytä sulattaa huoneenlämmön sijaan jääkaapissa. Harginin ohjeen mukaan jokainen kilo vaatii noin neljässä asteessa sulaessaan 12 tunnin sulamisajan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kolmen kilon painoinen kalkkuna sulaa jääkaapissa puolitoista vuorokautta.

Lähde: Daily Mail

Lisää aiheesta:

Ruokavirastolta jauhelihavaroitus: "Ruokamyrkytysriski"Tutuissa ruoissa piilee tautiriski – Ruokaviraston ylitarkastaja: "Jauhelihan kohdalla kannattaa erityisesti muistaa, että..."Tiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheetEthän kääri jouluruoan jämiä folioon? Voi pilata hyvät ruokasi hetkessä!Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?Varo ruokamyrkytystä – näiden ruokien kanssa on syytä olla tarkkana
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:52
    Ruokaniksit

    Pasta kypsäksi minuutissa! Alkuvalmistelut lyhentävät keittoaikaa huomattavasti

  • Eilen16:20
    Ruoka

    Kanadalaiskokki teki poikkeuksellisen voileivän – pääsi suorituksellaan ennätystenkirjaan

  • to16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • to11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"