Jouluruokien valmistaminen nostaa ruokamyrkyksen riskiä – tunnista vaaralliset tavat
Daily Mail -sivustolla muistutetaan, että lähestyvä joulu on ruokamyrkytysten kulta-aikaa.
Yhdysvalloissa juhla-illallisilla pääosaa näyttelee perinteisesti kalkkuna, ja sitä pidetäänkin suurimpana riskitekijänä ruokamyrkytyksiä ajatellen. Asiantuntijan mukaan Yhdysvalloissa joulupöydästä saaduista ruokamyrkytyksistä peräti neljä viidestä johtuu nimenomaan kalkkunan huolimattomasta käsittelystä.
Jouluna arjen rutiinit unohtuvat
Tohtori Kevin Hargin ruokamyrkytyksiin erikoistuneesta Food Standards Agencystä ei pidä kummallisena sitä, että juuri joulun aikaan ruokamyrkytykset yleistyvät. Ilmiön taustalla vaikuttaa useampi syy, joita moni ei miellä riskeiksi.
– Ihmiset ostavat paljon enemmän ruokaa kuin tavallisesti, ruokaa tehdään paljon tavallista suuremmalle porukalle, jääkaapit on tungettu liian täyteen ja ruokaa säilytetään huoneenlämmössä kauemmin kuin tavallisesti. Kaikki nämä syyt lisäävät ruokamyrkytyksen riskiä joulun jälkeen, Hargin toteaa.
Kalkkuna muodostaa erityisen riskin
Myös tohtori Lisa Ackerley on huolissaan joulukauden aikaansaamasta ruokamyrkytystapausten piikistä tilastoissa. Hän pitää kalkkunaa erityisen riskialttiina tuotteena myrkytystapauksia silmällä pitäen.
Ensimmäinen virhe, jonka kalkkunan valmistamisessa voi tehdä, on sen jättäminen puoliraa'aksi jo paistovaiheessa. Tällöin muun muassa salmonella- tai kampylobakteerit voivat kulkeutua lihan mukana juhlavieraisiin.
Toinen kohtalokas virhe kalkkunan käsittelyssä on vaihe, jossa sitä käsitellään raakana. Tässä vaiheessa kannattaa olla erityisen tarkkana sen kanssa, ettei esimerkiksi koske mihinkään harkitsemattomasti ennen käsien pesemistä. Bakteerit leviävät helposti esimerkiksi maustekulhoihin, talouspaperiin tai niiden raaka-aineiden säilytysastioihin, joita on käytetty käsittelyn aikana.
Sulata liha jääkaapissa
Mikäli käyttää pakastettuja tuotteita, kaikki liha kalkkunasta kinkkuun on syytä sulattaa huoneenlämmön sijaan jääkaapissa. Harginin ohjeen mukaan jokainen kilo vaatii noin neljässä asteessa sulaessaan 12 tunnin sulamisajan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kolmen kilon painoinen kalkkuna sulaa jääkaapissa puolitoista vuorokautta.
Lähde: Daily Mail
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka