Suosikkikinkkua tulossa kauppoihin aiempaa enemmän, mutta silti sitä ei riitä kaikille halukkaille – tässä on tavallisen ja luomukinkun todellinen ero

1:02 Kaksi tapaa tehdä perinteisiä tähtitorttuja – kummalla tavalla teet?

Supersuosittuja luomukinkkuja saadaan tänä vuonna kauppoihin viime vuotta enemmän, kertoo Pro Luomu ry. Silti suosikkikinkut myydään luultavasti loppuun jo ennen joulua, arvioidaan kaupoista.

Videolla: On olemassa kaksi tapaa tehdä perinteiset joulutortut – kummalla tavalla sinä teet?

Marraskuussa uutisoitiin Lejoksen tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan enemmistö suomalaisista on mieleltään jouluihmisiä. Kyselytutkimukseen vastasi 1055 18–75-vuotiasta suomalaista, joista jopa kaksi kolmesta (67 prosenttia) pitää joulua erittäin tai melko merkittävänä juhlana. Tutkimuksesta selvisi myös, että Suomessa kinkku on yhä joulupöydän kuningas, ja kaksi kolmesta valitsee sen juhlapyhien ykkösruoaksi.

Luomukinkkua tarjolla enemmän kuin viime vuonna

Erityisen suosituksi ovat viime vuosina nousseet luomujoulukinkut. Tämä on huomattu muun muassa lihatuottaja Tammisella

– Luomun käyttö on laajentunut viime vuosina eri väestöryhmiin, ja jo useamman vuoden peräkkäin olemme myyneet viimeistä myöden kaikki tuottamamme luomulaatuiset joulukinkut. Uskomme luomun kiinnostavan asiakkaita tänäkin vuonna, joten kotimaista luomukinkkua halajavien kannattaa hankkia omansa ajoissa, sanoi Tammisen myynti- ja markkinointijohtaja Tero Oinonen marraskuussa.

Nyt Pro Luomu ry:stä arvioidaan, että joulukinkkuja saadaan markkinoille viime vuotta enemmän. 

Pro Luomun arvion mukaan markkinoille tulee tänä jouluna noin 125 000 kiloa kotimaista luomukinkkua. Viime vuonna luomukinkkuja oli tarjolla 90 000 kiloa, mikä johtui suurelta osin saatavuusongelmista. Päivittäistavarakaupan ketjujen mukaan luomukinkut todennäköisesti myydään siitä huolimatta tänäkin vuonna loppuun. Kaikilla kaupparyhmillä on keskusliikkeiden kautta tarjolla tänä vuonna vain kotimaisia luomukinkkuja.

"Suosituimmat tuotteet voivat olla vähissä ennen joulua"

Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo, että Kesko on varautunut tänä vuonna hieman suurempaan luomukinkkumäärään kuin viime vuonna.

Luomukinkku ei sisällä lainkaan fosfaatteja eikä arominvahventeita, sillä luomusäädökset kieltävät niiden käytön luomulihajalosteiden valmistuksessa. Koska vettä sitovia fosfaatteja ei käytetä, luomukinkku säilyttää lihaisuutensa myös paistettaessa.

– Uskomme luomukinkkujen myynnin kasvavan tänä vuonna, sillä kotimaassa on nyt paljon joulunviettäjiä, jotka ovat aiemmin viettäneet joulun ulkomailla. Myös saatavuus on melko hyvällä tasolla, toki suosituimmat tuotteet voivat olla vähissä ennen joulua, kertoo Janne Vuorinen.

Myös SOK:n valikoimapäällikkö Juha Niemisen mukaan koronatilanne vaikuttaa joulukauppaan monin tavoin. Joulua vietetään kotimaassa, ja pääsääntöisesti pienellä porukalla.

– Luomukinkkukaupassa tämä näkynee etenkin pienten kinkkujen menekin kasvuna. Luomukinkun ostajan kannattaakin olla ajoissa liikenteessä varmistaakseen, että saa haluamansa kinkun, Juha Nieminen kertoo.

Lidl Suomen valikoimapäällikkö Antti Wainikaisen mukaan kiinnostus luomulihaan kasvaa koko ajan.

– Viime vuonna luomukinkut olivat suosittuja, joten olemme varautuneet sen mukaisesti. Luomukinkuilla on oma ostajakuntansa, jotka arvostavat lihan alkuperää ja ovat muutenkin jonkin verran tietoisempia kuluttajia,  Wainikainen sanoo.

Kinkun voi tilata myös verkkokaupasta

Pro Luomu ry kertoo, että koronapandemia on sysännyt ruoan verkkokaupan kasvuun, ja yhä useampi on halukas tilaamaan myös luomukinkun netistä. Luomukinkkuja on tarjolla SOK:n ja Keskon sekä tuottajien ja lihatalojen omissa verkkokaupoissa.

Tapola Oy lähtee tänä vuonna verkkokauppaan mukaan nimenomaan luomukinkkuihin keskittyvällä konseptilla. Toimitusjohtaja Kristian Tapolan mukaan Luomukinkku.fi-verkkokauppa on herättänyt kuluttajissa heti kiinnostusta.

– Olemme toimineet luomumarkkinoilla nyt vuoden verran. Halusimme tuoda jotain uutta myös kotimaisten luomukinkkujen ympärille ja etsiä uusia kuluttajia, jotka eivät ole vielä aikaisempina jouluina luomukinkkua hankkineet, Kristian Tapola kertoo.

Miten luomukinkku eroaa  muista kinkuista?

Luomukinkku ei sisällä lainkaan fosfaatteja eikä arominvahventeita, sillä luomusäädökset kieltävät niiden käytön luomulihajalosteiden valmistuksessa. Koska vettä sitovia fosfaatteja ei käytetä, luomukinkku säilyttää lihaisuutensa myös paistettaessa.

Luomu on Suomessa ainoa viranomaisen valvoma tuotantotapa, jossa eläinten hyvinvoinnille asetetaan tavanomaista korkeammat vaatimukset. Luomusikalassa on kaksi kertaa enemmän tilaa kuin tavanomaisessa lihasikalassa. Emakoita ei pidetä häkeissä, vaan ne synnyttävät ja imettävät possujaan vapaina. Myös ulkoilu, päivänvalo sisätiloissa, kuivat pehkut ja lajitovereiden seura on kirjattu luomutuotannon ehtoihin.

Luomupossut ruokitaan pääasiassa oman tai lähitilojen luomurehulla, joka on tuotettu ilman kemiallisia torjunta-aineita. Luomukotieläinten lääkintää on myös rajoitettu, ja varoaika on kaksi kertaa tavanomaista pidempi.

Lähde: Pro Luomu ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja