Joulukinkun sulatus: Tästä tiedät, milloin kinkku on valmis paistettavaksi

1:57 Yksi kinkunpaistotapa on nyt asiantuntijan mukaan"kuuminta hottia"
KATSO MYÖS VIDEO: Yksi kinkunpaistotapa on nyt asiantuntijan mukaan "kuuminta hottia"

Oletko jo aloittanut joulukinkun sulattamisen? Pakastetun joulukinkun sulattaminen voi kestää yllättävän kauan. Sulamista ei kannata missään nimessä nopeuttaa, vaan antaa kinkun sulaa rauhassa jääkaapissa tai vaihtoehtoisesti ulkona.

Jos olet hankkinut suuren, pakastetun joulukinkun, sen sulatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Mitä isompi kinkku on, sen kauemmin sen sulatus kestää. On hyvä myös muistaa, että luullisen kinkun sulatus kestää luutonta kauemmin. Luu varaa itseensä kylmyyttä. 

Kinkun sulatus: Sulata jääkaapissa, älä ikinä huoneenlämmössä

Pakastettu kinkku sulatetaan mieluiten jääkaapissa. Jos ulkona on hyvät olosuhteet, eli lämpötila pysyttelee kahden pakkasasteen ja viiden plussa-asteen välillä, voi kinkun sulattaa myös ulkona. 

Kinkku kannattaa suojata, sillä se valuttaa nestettä sulaessaan. Joulukinkun sulaminen voi kestää kinkun koosta riippuen jopa 2–5 vuorokautta.

Kuinka kauan kinkun sulaminen kestää?

Pieni kinkku, 2–3 kg: 2 vrk
Keskikokoinen kinkku, 3–6 kg: 3 vrk
Iso kinkku, 8–12 kg: 5 vrk

HK muistuttaa, että joulukinkkua ei missään nimessä tule sulattaa huoneenlämmössä: kauan kestävän sulatuksen aikana kinkun pintaosat lämpiävät liiaksi, sisäosan ollessa vielä jäinen. Tämä aiheuttaa vaaran liiallisesta bakteerikasvusta kinkun pinnassa.

Kinkkua ei tule myöskään "pikasulattaa" lämpimän tai kuuman veden alla samasta syystä. 

Milloin kinkku on valmis paistettavaksi?

Kinkku otetaan huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen sen paistamista. Muuten kinkku voi paistua epätasaisesti. Joulukinkku on valmis paistettavaksi, kun sen sisälämpötila on noin +10 astetta. Käytä apunasi lihalämpömittaria.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja