Jos aiot mennä jouluviikolla Alkoon, vältä näitä päiviä ja kellonaikoja – yksi juoma viedään tänäkin vuonna käsistä

Onko Sami Kurosen punaviini juomakelpoista ja miltä maistuu Lauri Tähkän punkku? MTV:n raati arvioi julkkisiviinit 8:29 Onko Sami Kurosen punaviini juomakelpoista ja miltä maistuu Lauri Tähkän punkku? MTV:n raati arvioi julkkisiviinit
KATSO MYÖS VIDEO: Onko Sami Kurosen punaviini juomakelpoista ja miltä maistuu Lauri Tähkän punkku? MTV:n raati arvioi julkkisiviinit.

Joulunaikaan myös Alkon ovi käy normaalia tiuhemmin. Suomalaisten joulupöydän juomissa näkyvät vallitsevat trendit.

Alkossa käy jouluna kova kuhina ja kysyntä kasvaa lähes kaikissa kategorioissa, Alko kertoo tiedotteessaan. Jouluviikolla Alkossa ennustetaan käyvän noin 1,6 miljoonaa asiakasta, kun keskimääräinen asiakasmäärä on miljoona asiakasta viikossa.

Milloin Alkoon kannattaa jouluviikolla mennä?

Vilkkain päivä jouluviikolla Alkossa on aatonaatto, perjantai 23. joulukuuta. Juomien myynnin arvioidaan hieman yli kaksinkertaistuvan jouluviikolla.

Alkosta suositellaan ostosten tekemistä ennakkoon ruuhkien välttämiseksi. Tuotteita voi myös tilata verkkokaupasta.

9a7127e6-ff09-46ed-bdf3-b357b9a581ce
Taulukosta käyvät ilmi Alkon jouluviikon ruuhkahuiput sekä rauhallisemmat hetket.

Joulun vaikutusta Alkon myyntiin on verrattu arvioimalla kahden joulunalusviikon myyntiä vasten juhlatonta ajanjaksoa.

Nämä juomat ovat joulun hittejä: Punaviini viedään käsistä

Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna muistuttaa joulun olevan monelle se rakkain ruokajuhla, jolloin moni hakee herkuille myös täydellistä juomakumppania.

Suomalaiset ovat mieltyneet joulupöydässään erityisesti punaviiniin. Alko arvioi punaviinin kysynnän olevan kahdella joulunalusviikolla lähes kaksi miljoonaa litraa, kun normaalina ajankohtana kysyntää on noin 700 000 litraa. Myös oluen kysyntä kaksinkertaistuu.

Joulupöydän punaviiniä valitessa kannattaa olla tarkkana, ettei valitse liian täyteläistä ja tanniinista juomaa.

Master of Wine Tuomas Meriluoto on aiemmin suositellut joulupöytään hedelmäistä punaviiniä. Sitä voi juoda läpi jouluaterian, jos juoman vain muistaa viilentää hyvin ennen tarjoilua. 

Alkon mukaan punaviinin pehmeät aromit ja esimerkiksi pinot noir -rypäle toimivat kinkun parina hienosti ja sopivat myös kalkkunalle. 

Punaviinin ja oluen lisäksi suomalaiset ostavat Alkosta myös runsaasti samppanjaa. Joulun makeiden herkkujen kylkeen ostetaan portviiniä, likööriä, madeiraa tai sherryä – lahjapaketteihin sen sijaan konjakkia, viskiä tai rommia. 

Tämän vuoden trendeissä näkyvät tutut ilmiöt

Myös erilaiset vallitsevat trendit heijastuvat joulun ruoka- ja juomavalintoihin. Vallitseva maailmantilanne saa monet kaipaamaan tuttuja ja turvallisia perinteitä.

Monet haluavat myös tehdä vastuullisia valintoja ja tukea paikallisia tuottajia.

Alkoholittomien juomien buumi näkyy joulupöydässäkin ja niiden kysyntä kasvaa jouluna yli 70 prosenttia Alkossa.

– Alkoholittomien tuotteiden valintaa ei tule enää sen kummemmin perustella, vaan se on valtavirtaa. Alkoholitonta nauttivan ei tarvitse tyytyä vain veteen tai limuun, vaan vaihtoehtoja löytyy viineistä panimotuotteisiin ja kuohuvaan, Alkosta kerrotaan.

Muita joulun trendejä ovat tänä vuonna esimerkiksi erilaiset kylmänä ja lämpimänä nautittavat glögit sekä glögijuomasekoitukset. Myös oluiden suosio joulupöydässä on kasvussa.

Lähde: Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.