Jesse kokeili, mitä säilyketölkille tapahtuu, jos sen grillaa – katso video ja kokeile vain omalla vastuulla

0:33 Jesse päätti kokeilla, mitä säilyketölkille tapahtuu, jos sen grillaa – katso video ja kokeile vain omalla vastuulla

Ulkonakin voi kokata vaikka mitä! Ulos syömään -keittokirjan tekijät testasivat, saako grillissä tehtyä kinuskia. Videosta tuli hitti TikTokissa.

Videolla: Mitä säilyketölkille kävi grillatessa? Katso video!

Kerroimme aiemmin ruokatoimittaja Heli Niemisen, keittiömestari Jesse Söderlundin ja kuvaaja Jaska Poikosentuoreesta Ulos syömään -keittokirjasta, jossa inspiroidutaan kokkaamaan ja syömään ulkona kaikkina vuodenaikoina. 

Ulos syömään -kirjassa on 70 reseptiä. Kaikki kirjan ruoat voi kokata ja syödä ulkona.Tänään, 1.10.2021, julkaistun kirjan ideana on, että lähes mitä tahansa ruokaa voi tehdä ulkona lähes missä vain: omalla takapihalla, luonnossa, mökillä tai vaikka veneessä. 

Idea ruokaan painottuvasta ulkoilukirjasta sai alkunsa keskellä koronapandemiaa. 

–  Kun korona tuli, ryhdyimme pohtimaan, että mitä ihmiset nyt tekevät. Huomasimme, että moni viihtyy ulkona ja pihalla. Näin keksimme tehdä ruokakirjan, jossa kaikki ruoat tehdään ulkona, muisteli turkulainen keittiömestari Jesse Söderlund idean syntyä MTV:n haastattelussa.

Kinuskia vai räjähdys?

Kirjaa tehdessä syntyi monenlaisia uusia ideoita ja oivalluksia ulkona kokkaamiseen liittyen. Eräänä kuvauspäivänä työryhmä pätäti kokeilla, mitä tapahtuu, jos kondensoitua maitoa sisältävän säilyketölkin grillaa. Syntyykö kinuskia vai räjähdys? Aiheesta kuvattu TikTok-video on kerännyt parissa päivässä jo kymmeniä tuhansia näyttöjä. Voit katsoa videon tämän jutun alussa.

– Päätimme yhtenä päivänä kokeilla, miten kondensoidun maidon grillaaminen onnistuisi, ja tuumimme, että jos se onnistuu, otamme reseptin mukaan myös kirjaan, kertoo keittiömestari Jesse Söderlund. 

Samana päivänä kirjan kuvauksissa tehtiin karitsaburgereita ja juuresnyyttejä, ja säilyketölkki laitettiin niiden seuraksi grillin reunalle noin 45 minuutiksi. Tölkkiä käänneltiin varovasti pihdeillä grillaamisen aikana. Se pullistui grillaamisen aikana huomattavasti, mutta säilyi kuitenkin ehjänä.

Työryhmän mukaan grillatun tölkin avaaminen oli juhlallinen hetki, sillä kukaan ei tiennyt, mikä olisi lopputulos. Kun kansi saatiin auki, selvisi, että tölkin sisus oli kuin olikin muuttunut kinuskiksi.

– Kondensoidun maidon sisältämä sokeri oli osin kiteytynyt kuumuudessa, joten lopputulos oli hauska: kastike oli täynnä paahtuneita kinuskin palasia. Myös maku oli todella hyvä, Söderlund kertoo.

Grillattu tölkki päätyi siis mukaan Ulos syömään -kirjaan, ja erikoisella tavalla valmistettu kinuskikastike tarjoillaan kirjassa pikkujouluaikaan sopivan päärynä-piparkakkupiirakan kera.

Kokeile vain omalla vastuulla

Söderlund painottaa, että säilyketölkin grillaamista kannattaa kokeilla vain omalla vastuulla.

– Kannattaa myös pitää purkki pois grillin kuumimmasta kohdasta, ja valita kypsentämiseen miedompi lämpö. Kannattaa myös käännellä purkkia varovasti pihdeillä.

Myös jatkotoimenpiteissä on syytä olla varovainen, ja antaa tölkin jäähtyä kunnolla ennen avaamista. Tölkki kannattaa avata itsestä poispäin, eli juuri toisin kuin säilyketölkit yleensä avataan.

Ulos syömään -kirjan erikoisuuksia ovat myös  muun muassa grillattu glögi, jätkänkynttilän päällä paistettavat blinit sekä take away -donitsitaikina.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja