Heli, Jesse ja Jaska todistavat, että kaikki ruoat voi kokata ulkona – suklaa-vaahtokarkkijälkkäristä hitti: "Nopea ja simppeli"

0:24 Vaahtokarkkeja, suklaata ja keksejä – näin teet itse s’mores-jenkkiherkun!

Moni suomalainen on innostunut ulkoilusta viimeistään koronapandemian myötä. Liikkumisen lisäksi ulkona voi myös kokata ja syödä lähes mitä vain!

Videolla: Ulos syömään -kirjan s'more-ohjeesta tuli kesällä TikTok-hitti. Katso, miten jenkkiherkku tehdään.

Ruokatoimittaja Heli Niemisen, keittiömestari Jesse Söderlundin ja kuvaaja Jaska Poikosen loppusyksystä ilmestyvässä Ulos syömään -keittokirjassa inspiroidutaan kokkaamaan ja syömään ulkona kaikkina vuodenaikoina. Ideana on, että lähes mitä tahansa ruokaa voi tehdä ulkona lähes missä vain: omalla takapihalla, luonnossa, mökillä tai vaikka veneessä. 

Idea ruokaan painottuvasta ulkoilukirjasta sai alkunsa keskellä koronapandemiaa. 

–  Kun korona tuli, ryhdyimme pohtimaan, että mitä ihmiset nyt tekevät. Huomasimme, että moni viihtyy ulkona ja pihalla. Näin keksimme tehdä ruokakirjan, jossa kaikki ruoat tehdään ulkona, muistelee turkulainen keittiömestari Jesse Söderlund idean syntyä.

Ulkona syöminen ja kokkaaminen on asennekysymys

Ulos syömään -kirjassa valmistetaan muun muassa blinejä jätkänkynttilän päällä, kokataan ruokaa itse pyydystetystä kalasta ja vaihdellaan valmistusvälineitä aina savustimesta paellapannuun. Jesse Söderlundin mukaan yllättävintä on ollut huomata, että ulkona todella pystyy tekemään ruokaa siinä missä sisälläkin. 

– Ehkä enemmän kyse onkin asenteesta, että tekeekö helmikuussakin ruokaa ulkona. Moni kirjan ruoista on toki sellainen, jonka pystyy esivalmistelemaan kotona ja kypsentämään sitten ulkona.

Vaikka kirjaa ei vielä ole julkaistukaan, on sen ympärille saatu Söderlundin mukaan rakennettua ja mukavaa hypeä. Kirjan nimellä perustettiin muun muassa TikTok-tili, jota kautta on voinut seurata teoksen valmistumista kulissien takaa. 

Jenkkiherkku s'more villitsi TikTokissa

Tilillä on myös jo vinkattu kirjaankin päätyneitä ruokaohjeita. Videopalvelussa erityiseksi hitiksi nousi klassinen jenkkiherkku s’more, joka on siis vaahtokarkeista, suklaasta ja kekseistä rakentuva jälkkäri.  Herkun nimi s’more viittaa tokaisuun ”some more” eli ”hieman lisää”.  Perinteisesti nuotiolla valmistettavan herkun nimen epäillään saaneen alkunsa siitä, että erityisesti lapset haluavat tätä jälkkäriä aina lisää sitä maistettuaan.

Ulos syömään -kirjaan s’more-ohje päätyi keittiömestari Jesse Söderlundin omien muistojen kautta.

–  Australiassa asuessani ruokaa tehtiin paljon ulkoa. Välillä käytiin päivisin grillaamassa jotain nopeaa ja s’more oli juuri sellainen nopea ja simppeli herkku, kokki muistelee.

S’moren hyvä puoli on se, että herkkua voi helposti varioida: suklaalaatua tai keksiä voi vaihdella fiiliksen mukaan. Ulos syömään -kirjassa s’moret valmistuvat Marie-kekseistä. 

– Väliin kannattaa laittaa kaksi vaahtokarkkia, koska se saa ihan pursuta suklaan ja keksien välistä. Kunnon nautinto!

Ulos syömään -kirja ilmestyy lokakuun alussa ja lanseerataan näillä näkymin Turun ruokamessuilla. 

S'mores – testaa Ulos syömään -ohje itse!

1 pss vaahtokarkkeja
1 pkt Marie-keksejä
1 levy suklaata

 1. Grillaa kaksi vaahtokarkkia samaan aikaan vartaassa. Ei haittaa, vaikka vaahtokarkit saavat kunnolla väriä.
 2. Laita Marie-keksien päälle suklaapaloja.
 3. Laita suklaan päälle grillatut vaahtokarkit suoraan kuumina grillistä. Käytä apuna haarukkaa.
 4. Laita toinen Marie-keksi vaahtokarkin päälle, ja paina niin että täyte pursuaa tasaisesti keksien välistä. Nauti joko piimäkastikkeen kanssa tai ilman sitä!

Vinkki! Voit käyttää tähän jälkiruokaan myös valkosuklaata tai haluamaasi makusuklaata.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja