Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Heli, Jesse ja Jaska todistavat, että kaikki ruoat voi kokata ulkona – suklaa-vaahtokarkkijälkkäristä hitti: "Nopea ja simppeli"

0:24Vaahtokarkkeja, suklaata ja keksejä – näin teet itse s’mores-jenkkiherkun!
Julkaistu 03.09.2021 16:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Moni suomalainen on innostunut ulkoilusta viimeistään koronapandemian myötä. Liikkumisen lisäksi ulkona voi myös kokata ja syödä lähes mitä vain!

Videolla: Ulos syömään -kirjan s'more-ohjeesta tuli kesällä TikTok-hitti. Katso, miten jenkkiherkku tehdään.

Ruokatoimittaja Heli Niemisen, keittiömestari Jesse Söderlundin ja kuvaaja Jaska Poikosen loppusyksystä ilmestyvässä Ulos syömään -keittokirjassa inspiroidutaan kokkaamaan ja syömään ulkona kaikkina vuodenaikoina. Ideana on, että lähes mitä tahansa ruokaa voi tehdä ulkona lähes missä vain: omalla takapihalla, luonnossa, mökillä tai vaikka veneessä. 

Idea ruokaan painottuvasta ulkoilukirjasta sai alkunsa keskellä koronapandemiaa. 

–  Kun korona tuli, ryhdyimme pohtimaan, että mitä ihmiset nyt tekevät. Huomasimme, että moni viihtyy ulkona ja pihalla. Näin keksimme tehdä ruokakirjan, jossa kaikki ruoat tehdään ulkona, muistelee turkulainen keittiömestari Jesse Söderlund idean syntyä.

Ulkona syöminen ja kokkaaminen on asennekysymys

JaskaJesseHeli
Kuvaaja Jaska Poikonen, keittiömestari Jesse Söderlund ja ruokatoimittaja Heli Nieminen tekivät Ulos syömään -kirjan.Ulos syömään

Ulos syömään -kirjassa valmistetaan muun muassa blinejä jätkänkynttilän päällä, kokataan ruokaa itse pyydystetystä kalasta ja vaihdellaan valmistusvälineitä aina savustimesta paellapannuun. Jesse Söderlundin mukaan yllättävintä on ollut huomata, että ulkona todella pystyy tekemään ruokaa siinä missä sisälläkin. 

– Ehkä enemmän kyse onkin asenteesta, että tekeekö helmikuussakin ruokaa ulkona. Moni kirjan ruoista on toki sellainen, jonka pystyy esivalmistelemaan kotona ja kypsentämään sitten ulkona.

Vaikka kirjaa ei vielä ole julkaistukaan, on sen ympärille saatu Söderlundin mukaan rakennettua ja mukavaa hypeä. Kirjan nimellä perustettiin muun muassa TikTok-tili, jota kautta on voinut seurata teoksen valmistumista kulissien takaa. 

Jenkkiherkku s'more villitsi TikTokissa

0G7A3925Jenkkiherkku s'more valmistuu kekseistä, suklaasta ja paahdetuista vaahtokarkeista. Kuva: Jaska Poikonen.Ulos syömään

Tilillä on myös jo vinkattu kirjaankin päätyneitä ruokaohjeita. Videopalvelussa erityiseksi hitiksi nousi klassinen jenkkiherkku s’more, joka on siis vaahtokarkeista, suklaasta ja kekseistä rakentuva jälkkäri.  Herkun nimi s’more viittaa tokaisuun ”some more” eli ”hieman lisää”.  Perinteisesti nuotiolla valmistettavan herkun nimen epäillään saaneen alkunsa siitä, että erityisesti lapset haluavat tätä jälkkäriä aina lisää sitä maistettuaan.

Ulos syömään -kirjaan s’more-ohje päätyi keittiömestari Jesse Söderlundin omien muistojen kautta.

–  Australiassa asuessani ruokaa tehtiin paljon ulkoa. Välillä käytiin päivisin grillaamassa jotain nopeaa ja s’more oli juuri sellainen nopea ja simppeli herkku, kokki muistelee.

S’moren hyvä puoli on se, että herkkua voi helposti varioida: suklaalaatua tai keksiä voi vaihdella fiiliksen mukaan. Ulos syömään -kirjassa s’moret valmistuvat Marie-kekseistä. 

– Väliin kannattaa laittaa kaksi vaahtokarkkia, koska se saa ihan pursuta suklaan ja keksien välistä. Kunnon nautinto!

Ulos syömään -kirja ilmestyy lokakuun alussa ja lanseerataan näillä näkymin Turun ruokamessuilla. 

S'mores – testaa Ulos syömään -ohje itse!

0G7A3934Tee s'moreseja itse! Kuva: Jaska Poikonen.Ulos syömään

1 pss vaahtokarkkeja
1 pkt Marie-keksejä
1 levy suklaata

  1. Grillaa kaksi vaahtokarkkia samaan aikaan vartaassa. Ei haittaa, vaikka vaahtokarkit saavat kunnolla väriä.
  2. Laita Marie-keksien päälle suklaapaloja.
  3. Laita suklaan päälle grillatut vaahtokarkit suoraan kuumina grillistä. Käytä apuna haarukkaa.
  4. Laita toinen Marie-keksi vaahtokarkin päälle, ja paina niin että täyte pursuaa tasaisesti keksien välistä. Nauti joko piimäkastikkeen kanssa tai ilman sitä!

Vinkki! Voit käyttää tähän jälkiruokaan myös valkosuklaata tai haluamaasi makusuklaata.

Lisää aiheesta:

McDonald's-keksit villitsevät somessa – Outin ohjeella älyttömän helppo tehdäJesse kokeili, mitä säilyketölkille tapahtuu, jos sen grillaa – katso video ja kokeile vain omalla vastuullaNakkikikka-Samulilla on takataskussaan toinenkin vinkki: "Kökkömöölösmoothie" on helpoin tapa syödä puoli kiloa kasviksia yhdeltä istumaltaHannan himonuudeleissa on niin koukuttava kastike, että se vie ja sinä vikiset: "Kun sen on kerran maistanut ja tajunnut, kuinka hullun hyvää siitä tulee..."Hanna vinkkaa itkettävän herkullisen pastan, joka on täydellinen arkiruoka: "Jäätävän hyvää"Henri Alén ylistää Raija-tädin helppoa kanaruokaa: "Ihanan mureaa ja suussa sulavaa – nopeaa, kohtuuhintaista ja ennen kaikkea täyttävää"
RuokaRetkeilyMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • to08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan