Kristen testasi mullistavan munakikan: "Tapani valmistaa kananmunia ei ole enää entisellään"

paistetut kananmunat
Kuvituskuva. Shutterstock

Ruokatoimittaja testasi erikoista tapaa paistaa kananmunia ja rakastui. 

Food 52 -sivuston ruokatoimittaja Kristen Miglore testasi uutta tapaa paistaa kananmunia. Kristen törmäsi ideaan alan ammattilaisten Aki Kamozawan ja H. Alexander Talbotin Ideas in Food -ruokablogissa. Aki ja "Alex" olivat tehneet karamellisoituja kananmunia, ja Kristen päätti testata reseptiä.

Kananmunat valmistetaan muuten perinteiseen tyyliin, mutta paistaminen tapahtuu yllättävällä ainesosalla. 

– Tapani valmistaa kananmunia ei ole enää entisellään. Itse asiassa tämä mullisti myös kaiken muun paistamisen, kertoo Kristen reseptikokeilustaan.

Öljylle yllättävä korvaaja

Kristenin noudattama vinkki on, että paistamiseen käytetään öljyn sijasta kermaa. Vain ja ainoastaan kermaa. Akin ja Alexin mukaan kerma on kuin nestemäistä voita. Se soveltuu hyvin paistamiseen. 

Kerma laitetaan kylmälle pannulle. Lämpötilaa nostamalla kermasta alkaa erottua voita ja kirnupiimää. Kun kananmunaa paistetaan, kirnupiimä haihtuu pannulta, mutta voi jää kuplimaan pinnalle. Maito paahtaa kananmunia ja voi ruskistuu kivasti.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Kristen kertoo olevansa äimistynyt tästä vinkistä.

Kristenin mukaan kermassa paistamisessa on enemmän hyötyjä kuin perinteisessä tavassa. Kermalla paistaminen säästää aikaa kokkauksessa, ja siitä syntyy vähemmän sotkua. Kerma paistaa kananmunat lempeästi ja höyry tekee suurimman työn. 

"Kerman kanssa et voi mennä metsään"

Kristen muistuttaa, että blogin reseptissä ei anneta tarkkoja ohjeita raaka-aineiden määrille, vaan ainoastaan ehdotuksia. Syynä on, että niin monella asialla, kuten pannulla tai lämpötilalla on vaikutusta kerman määrään. 

Kristen innostui niksistä ja on kokeillut paistaa kermassa myös porkkanoita, perunaa ja jopa kaalia. Kunhan kermaa ei polta pohjaan, niin lopputulos on Kristenin mukaan aina voinen ja rapea. Alex suosittelee Kristenille myös lihan, kuten possun, kalan ja jopa hedelmien paistamista kermassa.

Niin Alex kuin Kristen vannovat kerman nimeen. Alex kertoo ymmärtävänsä, miten hullulta idea kuulostaa, mutta se toimii älyttömän hyvin.

– Olen samaa mieltä. Niin kauan, kun et polta sitä pohjaan, et voi mennä metsään kerman kanssa, Kristen lisää.

Lähteet: Food 52Ideas in Food

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!