Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ei pelkkää makkaraa! Saara ja Sonja neuvovat parhaat nuotiolla valmistuvat ruoat

7:25Huomenta Lappi – retkiruokaa nuotiollaKatso videolta vinkit nuotiokokkaamiseen.
Julkaistu 18.11.2024 12:43
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Suunnilleen kaikki suomalaiset ovat joskus syöneet nuotiolla paistetun makkaran. Ja melko moni on myös syönyt partiobanaanin eli nuotiolla kypsennetyn suklaa-banaanin. Nuotioruoka voi kuitenkin olla paljon muutakin kuin kaksi ikiaikaista klassikkoa.

Saara Atula ja Sonja Lassila ovat laatineet keittokirjan nuotiokokkaamisesta kiinnostuneille. Retkiruokaa nuotiolla -kirja (Cozy Publishing 2024) alkaa sopivien nuotiopuiden valinnasta ja tulen sytyttämisestä jatkuen välineiden kautta reseptiikkaan. Vaelluksen pituus vaikuttaa mukaan otettavaan ruokaan ja välineisiin, sillä erämaahan ei kukaan kanna valurautapataa, mutta lähilaavulle sen voi hyvinkin raahata.

Atula ja Lassila painottavat kirjassaan ympäristön hyvinvoinnin huomioimista. 

– On hienoa, että retkeily on lisääntynyt, mutta mitä enemmän luonnossa liikutaan, sitä enemmän se kuluu. On tärkeää pitää huolta ympäristöstä, jotta se säilyisi hyvänä retkeilijältä toiselle, sanoo Saara Atula.

Siispä nuotio opastetaan tekemään tarkoitukseen sopivaksi ja mahdollisimman vähän päästöjä aiheuttavaksi. 

– Sekapuu palaa puhtaimmin, kun eri puulaatujen palamisominaisuudet tukevat toisiaan, neuvoo Sonja Lassila.

Herkullisimmat herkut

Sekä Lassila että Atula ovat ahkeria retkeilijöitä ja he myös kokkaavat mielellään. He ovatkin kehittäneet reseptejä, jotka toimivat metsässä ja maistuvat kuin ravintolassa. 

Tämän jutun tekemistä varten he veivät toimittajan lounaalle rovaniemeläiselle laavulle.

Suolaiset köyhät ritarit valmistuivat nuotiolla hyvin vaivattomasti, ja maistuivat hurjan hyvälle. Jälkiruoaksi oli tikkukorvapuusteja ja lakritsikaakaota. Köyhät ritarit vaativat vain hieman enemmän viitseliäisyyttä kuin makkaran paistaminen, mutta maku maksoi vaivan.

NuotioruokaaSuolaiset köyhät ritarit valmistuvat helposti herkullisiksi nuotiolla.MTV

Tikussa nuotion paahteessa paistettu korvapuusti oli aivan käsittämätöntä herkkua, mikä oli merkillistä, sillä kyseessä oli koko lailla tavallinen maku.

Ulkoilma onkin erittäin hyvä mauste. Se tekee tavanomaisesta herkkua ja herkusta taivaallista. Kirjailijat myöntävätkin, että ulkona sama ruoka maistuu selvästi paremmalta kuin kotona pöydän ääressä.

– Kun on nuotiolla pitkän kaavan mukaan kokannut, niin ruokailuunkin keskittyy enemmän. Metsä ja tuli luovat tunnelman, johon ei keittiössä pääse, kuvailee Sonja Lassila.

– Ja metsässä rauhoittuu paremmin. Mielessä eivät pyöri arkiset asiat eikä taustalla pauhaa televisio, jatkaa Saara Atula.

Tikkukorvapuusti oikeasti

Tulille, mars!

Nuotiolla kokkaaminen on hauskaa puuhaa eikä varusteiden kanssa tarvitse hifistellä.

– Alkuun pääsee, kun on puukko, sanoo Saara Atula.

– Ja minä tykkään kantaa mukanani kevyttä, laadukasta paistinpannua, sanoo Sonja Lassila.

Jonkinlainen paistinlasta on myös kätevä eikä paina liikaa pidemmälläkään retkellä.

– Mutta olemme me joskus senkin unohtaneet ja hyvin on selvitty, nauraa Sonja Lassila.

– Puutikulla voi sekoittaa ja pieni klapi käy lastasta, vinkaa Saara Atula.

Lakritsikaakao

Laavujen tulipaikoilla on yleensä ritilä, joka on suureksi avuksi nuotiokokille.

Retkiruokakirjassa on valmiita reseptejä, mutta ne on kirjoitettu niin, että lukija saattaa hyvinkin innostua kehittelemään niitä eteenpäin.

Nuotiokeittokirjaa selatessa sydän halajaa metsään ja alkaa tehdä mieli nuotiobataatteja savustetulla tofulla tai lakritsikaakaotilkkaa.

Lue myös: Saako käristyneestä grilliruoasta syövän? Ravitsemusterapeutti: "Leikkaisin pois"

Lisää aiheesta:

Retki-Riikan nerokkaat lohinyytit kokataan nuotiolla: "Ei vie paljoa aikaa"Löytyykö sinulta tämä keittiöväline? Ruokatoimittaja ylistää: "Yksi hyödyllisimmistä ja monipuolisimmista"Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Jesse kokeili, mitä säilyketölkille tapahtuu, jos sen grillaa – katso video ja kokeile vain omalla vastuullaPerheenisä haluaa vaalia perinteisiä taitoja – valmisti kokonaisen jouluaterian avotulella keskellä metsääMissä he ovat nyt: Jaakko Kolmonen opetti suomalaiset kokkaamaan – poronperäsuolikeitto veti ruokailijat sanattomaksi
RetkeilyRuokaUutisohjelmien aiheetMakuja
Nuotiolla korvapuustista tulee herkullinen, mutta paistajalta vaaditaan malttia.MTV
Kermavaahto ja lakritsijauhe nostavat kaakaon aivan uudelle tasolle.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Retkeily
  • 09:45
    Alone Suomi

    Näillä varusteilla Alone Suomi -osallistujat pärjäävät yksin erämaassa

  • 9.9.15:15
    Vapaa-aika

    Ei kannata lähteä sienimetsään, jos et aio toimia näiden ohjeiden mukaan

  • 9.9.08:05
    Alone Suomi

    Kommentti: Testasin yöpymistä Alone Suomi -hengessä yksin luonnon armoilla – ruuan puute yllätti nopeasti

  • 8.9.14:20
    Alone Suomi

    Tällainen on Alone Suomi -osallistujien vaatimaton pakkauslista – näillä varusteilla on pärjättävä yksin erämaassa

  • 31.8.14:50
    Vapaa-aika

    Niina ja Lorenz Backman yöpyivät Maikkarin katolla – näin se sujui!