Suunnilleen kaikki suomalaiset ovat joskus syöneet nuotiolla paistetun makkaran. Ja melko moni on myös syönyt partiobanaanin eli nuotiolla kypsennetyn suklaa-banaanin. Nuotioruoka voi kuitenkin olla paljon muutakin kuin kaksi ikiaikaista klassikkoa.
Saara Atula ja Sonja Lassila ovat laatineet keittokirjan nuotiokokkaamisesta kiinnostuneille. Retkiruokaa nuotiolla -kirja (Cozy Publishing 2024) alkaa sopivien nuotiopuiden valinnasta ja tulen sytyttämisestä jatkuen välineiden kautta reseptiikkaan. Vaelluksen pituus vaikuttaa mukaan otettavaan ruokaan ja välineisiin, sillä erämaahan ei kukaan kanna valurautapataa, mutta lähilaavulle sen voi hyvinkin raahata.
Atula ja Lassila painottavat kirjassaan ympäristön hyvinvoinnin huomioimista.
– On hienoa, että retkeily on lisääntynyt, mutta mitä enemmän luonnossa liikutaan, sitä enemmän se kuluu. On tärkeää pitää huolta ympäristöstä, jotta se säilyisi hyvänä retkeilijältä toiselle, sanoo Saara Atula.
Siispä nuotio opastetaan tekemään tarkoitukseen sopivaksi ja mahdollisimman vähän päästöjä aiheuttavaksi.
– Sekapuu palaa puhtaimmin, kun eri puulaatujen palamisominaisuudet tukevat toisiaan, neuvoo Sonja Lassila.
Herkullisimmat herkut
Sekä Lassila että Atula ovat ahkeria retkeilijöitä ja he myös kokkaavat mielellään. He ovatkin kehittäneet reseptejä, jotka toimivat metsässä ja maistuvat kuin ravintolassa.



