Islannin presidentti saa tukea kohussa: Tämän takia ananas on pizzassa pyhäinhäväistys!

Ei ikimaailmassa, jyrähtävät italialaiset ananaksesta pizzatäytteenä.

Chicken Hawaii, Americano, Opera Special, Saku Koivu... Ananas maistuu suomalaisten viikonloppujen kansallisruoassa pizzassa. Trooppinen herkku ei kuitenkaan kelpaa pizzassa Islannin presidentille, eikä italialaisille.

Vielä pari viikkoa sitten Guðni Thorlacius Jóhannesson oli nobody gourmet-maailmassa. Sitten Islannin presidentti aiheutti tietämättään pizzagaten.

Vastaillessaan lukiolaisten kysymyksiin islantilaisessa koulussa, hän hyökkäsi rajusti niitä pizzakokkeja vastaan, jotka kehtaavat laittaa vehnälätyn täytteeksi ananasta. Presidentti painotti kommenttinsa tulisuutta sanomalla, että kieltäisi ananaksen pizzoissa, jos vain valtaoikeudet antaisivat myötä.

Selittelemällä paras

Historioitsijan koulutuksen saaneen presidentin olisi kuitenkin pitänyt tajuta, että jos nirppanokkailee globaalille ruokakulttuuriperinnölle, voi polttaa suunsa.

Niinpä pizzakansan tuntoja herkästi kuunteleva johtaja teki mitä tehdä piti. Hän selitteli kommenttiaan.

– Pidän ananaksesta, mutta en pizzassa. Minulla ei ole valtuuksia laatia lakeja, jotka kieltäisivät ihmisiä laittamasta ananasta pizzaansa, Jóhannesson viilensi porua Facebook-sivullaan. Korkea-arvoinen take away -pizzojen ystävä sanoi itse suosivansa mereneläviä pizzassaan.

Ragnarökmäisen gastronomiakiistan laineet löivät Välimerelle asti.

Espanjalainen El País -lehti päättikin kysyä italialaisravintoloilta, onko keltalihaisella hedelmällä sijaa pizzauunin syövereissä, ruokapöydästä puhumattakaan.

"Suutumme, kun pizzamme tuhotaan"

– Mitäs luulet? Me italialaiset olemme hyvin ylpeitä pizzasta. Suutumme, kun se (pizza) tuhotaan tuolla tavoin. Jos Italiassa laittaa sitä pizzamenuun, saa kuonoonsa... ja jos pyydät minua tekemään niin, tapan sinut, vitsailee pizzan ja ananaksen eksistentiaalisesta vastakkainasettelusta Anna Barone, sevillalaisen Il Vesuvio -ravintolan johtaja.

Ananaksen pizzavastaisia ominaisuuksia ovat kuulemma sen happamuus ja pehmentyminen uunissa.

Mutta tätä ei välttämättä kerrota kaikille Italiassa.

Italiassa ananaspizzat turisteille

– Kyllä Italiassa on ravintoloita, missä saa ananasta pizzassa, mutta ne ovat turisteille, espanjalaisille, saksalaisille. Ananas tappaa pizzan. Ei sovi lainkaan, se on kammottavaa, tuhahtaa El Paísissa Marco Buonocore. Hän toimii keittiövastaavana barcelonalaisessa Mug-ravintolassa.

Pizza on lähes pyhä ateria etenkin eteläisessä Italiassa. Kun etsitään syyllistä pyhäinhäväistykseen, katse kohdistuu Atlantin taakse.

– Se on Yhdysvaltain syytä, sanoo bilbaolaisen La Trattorian johtaja Salvatore Di Palma.

Hänen mukaansa on olemassa aitoja italialaisia pizzoja, kuten margarita ja marinara. Sitten on yhdysvaltalaisia väärennöksiä, joissa voi olla muun muassa kermaa, bbq-kastiketta, ananasta tai kanaa.

"Parempi Napolissa kuin pikaruokalassa"

Rapakon taakse muutti aikoinaan valtavasti italialaisia siirtolaisia. Valenciassa asuva napolilainen Carmine D'Anna ei kuitenkaan syytä maanmiehiään ja -naisiaan, vaan liukuhihnatuotantoa.

– Aidoilla italialaisilla pizzoillamme ei ole mitään tekemistä suurten pikaruokaketjujen tuotteiden kanssa. Kannattaa mieluummin ottaa halpalento Napoliin kuin syödä niiden pizzoja, D'Anna vakuuttaa. 

El Paísin mukaan ananaksen petollinen tie pizzatäytteeksi on kuitenkin hämärän peitossa.

Syypää kreikkalainen vai saksalainen? 

Kanadan yleisradion CBC:n mukaan ruokamaailman Pandoran lippaan avasi ensimmäisenä kreikkalaissyntyinen Sam Panopoulos. Hän sanoo laittaneensa ananasta pizzaan ravintolassaan Kanadan Ontariossa jo vuonna 1962.

Toinen uhkarohkea kandidaatti on saksalainen kokki Clemens Wilmenrod. Espanjalaislehden mukaan hän kehitti 1950-luvulla havaijilaisen leivän, jota joku pitää ananaspizzan edeltäjänä.

Kuka sitten lopulta lieneekin tämä juudasiskariot, siitä ei kannata paukuttaa paistopeltejä ainakaan Italiassa.

Todettakoon vielä loppumausteena, että nyky-Yhdysvaltojen tunnetuin pizzafani on Donald Trump. Hän esiintyi 1990-luvulla Pizza Hutin mainoksessa.  


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.