Pitäkää ananaksenne purkissa! Vetoomus Unescolle: Miljoonat italialaiset vaativat pizzalle virallista suojelua
Italialaiset ovat ärsyyntyneet pizzatäytteisiin, jotka eivät heidän mielestään kuulu pizzaan.
Kaksi miljoonaa italialaista on kirjoittanut vetoomuksen saadakseen perinteisen napolilaisen pizzan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Listalla ovat ennestään muun muassa Välimeren ruokavalio ja ranskalainen gastronomia.
Italia vaalii käsitystä, jonka mukaan maailman ensimmäiset pizzat valmistettiin Napolissa 1800-luvulla. Kansalaiset toivovat, että myös Yhdistyneiden kansakuntien alainen Unesco tunnustaa tämän ja antaa napolilaiselle pizzalle erityisaseman.
Perinteiseen napolilaiseen pizzaan tulisi käyttää durumvehnäjauhoja, merisuolaa, tuorehiivaa, tomaattikastiketta, puhvelinmaidosta valmistettua mozzarellaa ja basilikan lehtiä. Näin pizza myös tunnustaa Italiaa väreineen: punaista, valkoista ja vihreää kun löytyy myös maan lipusta.
Ensimmäinen tällainen pizza syntyi vuonna 1889, ja se sai nimekseen Margherita silloisen Italian kuninkaan vaimon mukaan.
Pizzaa tulee suojata ruokapiratismilta
Aineettoman kulttuuriperinnön listalle pääseminen olisi virallinen tunnustus napolilaisen pizzan erityisyydestä. Moni italialainen ei siedä ajatusta, että rakkaaseen ruokaan lisätään ananasta, katkarapuja tai majoneesia – vain mielikuvitus tuntuu olevan täytevaihtoehtojen rajana.
Viime aikoina pizzassa on nähty muun muassa myös mansikkainen ja suklainen versio.
Pizzaa täytyy italialaisten ruoantuottajien mukaan suojella ruokapiratismilta ja omimiselta.
Kansallisylpeys on kuitenkin koukuttanut jo niin monet makunystyrät ympäri maailman, että pizzatäytteiden kehittely tuskin tyssäisi Unescon suojeluun.
Lähde: The Telegraph
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa