Kotimaisesta terveysruoka-aineesta, pakurista, kaavaillaan vientituotetta maailmalle. Pakuria saa kerätä ilmaiseksi omilta mailta – ja asianmukaisen luvan kanssa muualtakin luonnosta.
Pakuri on pyörinyt suomalaisten huulilla viime vuosina tiuhaan tahtiin. Koivujen rungoilla esiintyvät hiilenmustat pahkurat ovat saaneet uutta tuulta alleen terveysintoilijoiden popularisoitua uudelleen ikivanhan teejuoman nauttimisen.
Vettä myllyyn on lisännyt myös se, että viranomaiset kielsivät hetkellisesti pakurin myynnin vuonna 2010. Arvokkaan raaka-aineen sataa euroa hipova kilohinta on nostettu mediassa monta kertaa pinnalle ja tällä hetkellä ”mustaa kultaa” kerätään talteen ennätyksellisen paljon.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) tutkii parhaillaan pakurin viljelymahdollisuuksia pohjoisessa – ensimmäisenä maailmassa. Pakurista pyritään leipomaan kotimaista vientituotetta maailmalle.

