Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ilmainen herkku Suomen metsissä voi olla satojen eurojen arvoinen

Shutterstock
Julkaistu 12.11.2014 12:05

MTV LIFESTYLE

Kotimaisesta terveysruoka-aineesta, pakurista, kaavaillaan vientituotetta maailmalle. Pakuria saa kerätä ilmaiseksi omilta mailta – ja asianmukaisen luvan kanssa muualtakin luonnosta.

Pakuri on pyörinyt suomalaisten huulilla viime vuosina tiuhaan tahtiin. Koivujen rungoilla esiintyvät hiilenmustat pahkurat ovat saaneet uutta tuulta alleen terveysintoilijoiden popularisoitua uudelleen ikivanhan teejuoman nauttimisen.

Vettä myllyyn on lisännyt myös se, että viranomaiset kielsivät hetkellisesti pakurin myynnin vuonna 2010. Arvokkaan raaka-aineen sataa euroa hipova kilohinta on nostettu mediassa monta kertaa pinnalle ja tällä hetkellä ”mustaa kultaa” kerätään talteen ennätyksellisen paljon.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) tutkii parhaillaan pakurin viljelymahdollisuuksia pohjoisessa – ensimmäisenä maailmassa. Pakurista pyritään leipomaan kotimaista vientituotetta maailmalle.

Kahvin korvikkeesta nykyajan terveystrendiksi

MTV3

Suomen historiassa koivujen kyljillä kasvavan pakurin käytöstä mainitaan jo 1800-luvulla Aleksis Kiven Seitsemän Veljestä -teoksessa. Tämän jälkeen pakurin tie on kulkenut sotavuosina kahvin korvikkeena juodusta ”tikkateestä” ja myyntipannassa lojuneesta uuselintarvikkeesta trendiksi, joka on saanut tuhannet suomalaiset hörppimään pakurista valmistettua teetä. 

Maailmalla hörpitään tällä hetkellä myös pakurikahvia, joka on noussut jonkun asteiseksi trendiksi terveyspiireissä.

Lääkinnällisten sienien kilohinta jopa yli 30 000 euroa

Suomalainen ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja on julkaissut pakurista kirjan Pakurikääpä – opas lääkinnällisten sienten maailmaan. Halmetoja muistuttaa, että suomalaisille tuttujen kantarellien ja suppilovahveroiden lisäksi takapihamme metsät ovat täynnä arvokkaita sieniä, joita vain pieni osa ihmisistä osaa hyödyntää.

Halmetojan pakuri-teos sivuaa myös useita muita lääkinnällisiä sieniä, kuten siitaketta, lakkakääpää, koppelokääpää, silkkivyökääpää ja näiden potentiaalia etenkin funtionaalisina elintarvikkeina. Kalleimpien lääkinnällisten sienten kilohinta voikin olla jopa yli 30 000 euroa.

Lähde: Mividata

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinKäveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"Vähäkalorinen ihmeruoka kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti – povataan yhtä suurta hittiä kuin naudanlihasta: "Et huomaa eroa"Pakuria voi kerätä talvellakin – näin tunnistat Suomen metsien superfoodinPakuri on oikeaa suomalaista superfoodia – tällaisia vaikutuksia sillä onSuomen metsien superfoodista povataan uutta vientitoivoa: Suuri kysyntä maailmalla!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Ruoka

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.20:00
    Sienet

    Sienikori täynnä? Näin tunnistat ja käsittelet sienet oikein

  • 14.9.17:33
    Ruoka

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy