Hyödynnä keitetyt perunat uudella tapaa – herkullinen lopputulos!
Kasvisten syöminen on kovassa kasvussa, ja kasvisten kypsennykseen haetaan nyt uusia vinkkejä ja ideoita.
Kesälomalla grillaus on monille ainoa oikea tapa valmistaa ruokaa. Tänä kesänä suomalaiset grillaavat kasviksia samalla, kun kalat, makkarat ja lihat kypsyvät vieressä. Uusi trendikäs valmistustapa on savustaminen. Savustaminen tuo kasviksiin hienon savun aromin.
Leikkaa tasapaksuja paloja tai laita folionyyttiin
Aloita savustus huuhtelemalla ja paloittelemassa kasvikset.
– Kokonaisia kasviksia paloitellessa kannattaa palakoko pitää riittävän suurena, jotta kasvikset eivät putoa savustimen ritilän väleistä. Esimerkiksi bataatti ja sipuli viipaloidaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Porkkanat voi halkaista pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan. Kasvikset voi myös pilkkoa pienemmiksi paloiksi, jolloin ne laitetaan avoimeen folionyyttiin, opastaa Apetit Ruoka Oy:n keittiömestariMikko Viitanen.
Kasviöljyä, suolaa ja sen jälkeen kuumaan savustimeen
Ennen kypsentämistä kasvikset tulee pyöräyttää kasviöljyssä ja maustaa.
– Isommat kasvikset kannattaa pyöräyttää öljyssä, ja sen jälkeen pinnalle ripotellaan suolaa. Folionyyttikypsennyksessä kasvisten päälle laitetaan hiukan öljyä ja suolaa. Mausteita, kuten esimerkiksi mustapippuria voi käyttää oman maun mukaan. Mielenkiintoista makua saa myös, jos käyttää maustettua rypsiöljyä, vaikkapa sitruunan tai yrttien makuista, Viitanen opastaa.
Savustimeen laitetaan normaalisti ensin leppähaketta ja sokeripalat samalla tavalla kuin esimerkiksi kalaa savustettaessa. Savustin saa kuumentua kunnolla, ja vasta sitten sinne laitetaan kasvikset.
– Savustin on tarpeeksi kuuma, kun savunmuodostus on kunnolla alkanut, jatkaa Viitanen.
Sopiva kypsennysaika on noin 10–15 minuuttia. Parhaimman lopputuloksen saa, kun tietää, miten oma savustuspönttö toimii. Kokeilemalla ja harjoittelemalla pääsee hyvään lopputulokseen. Kovien kasvisten kypsyyden varmistamiseksi palat voi ennen savustusta ryöpätä kiehuvassa vedessä noin 3–5 minuuttin ajan palan koosta riippuen.
– Kannattaa muistaa, että kasvikset ovat parhaimmillaan, kun ne jäävät sopivan rapsakoiksi, muistuttaa Viitanen.
Keitetyt varhaisperunat voi myös savustaa
Jos kesäkeittiöön on jäänyt edelliseltä päivältä keitettyjä varhaisperunoita, voi myös ne lämmittää savustimessa.
– Pyöräytä perunat öljyssä ja laita kokonaisina kuumaan savustimeen tai pilko tuoreen sipulin kanssa avoimeen folionyyttiin. Ripottele öljyä ja suolaa päälle. Sopiva kypsennysaika on vain 4–5 minuuttia, keittiömestari Viitanen vinkkaa.
Lähde: Apetit
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti