Tekniikka, joka nostaa kalan maun uudelle tasolle – valmista suosittua kesäherkkua kotikeittiössä

Näin grillaat savulla - BBQ:n salat 6:49 Näin grillaat savulla - BBQ:n salat

Savukala on monen suosikkikesäherkku. Savustamalla kalan maku nousee uudelle tasolle ja tekee arkisestakin ruoasta makuelämyksen vailla vertaa. Useista ruokakaupoista löytyy valmiiksi savustettuja kaloja, mutta kalan voi savustaa myös itse, neuvoo Pro Kala ry.

Videolla vinkataan, miten savulla grillataan.

Savustamisesta on tullut trendinomainen ilmiö, ja monesta kesäkeittiöstä löytyy grillin lisäksi jonkinlainen savustin. Kala on erityisesti aloittelevalle savustajalle helppo valinta, sillä kala kypsyy nopeasti. Kalan kanssa kannattaa ennemmin varoa kypsentämästä sitä liikaa kuin pelätä, että se jäisi raa’aksi, tiedotteessa todetaan.

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustamista kala suolataan kevyesti ja sen pinnalle sivellään öljyä tai kirkasta voisulaa.

Valitse savustukseen sopivat välineet

Ruoka savustetaan perinteisesti savustuspöntössä. Sellaisen voi rakentaa itse, mutta kaupoista löytyy myös valmiita savustuslaatikoita sekä sähkösavustimia. Kaupunkikokkikin voi savustaa käyttämällä uuniin soveltuvaa savustuspussia.

Savustuksessa käytettävällä purulla on vaikutusta lopputulokseen. Perinteisesti kalan savustuksessa käytetään leppäpurua. Omena- tai kirsikkapuuta käyttämällä makuun saa hedelmäisyyttä. Amerikassa käytetään paljon hikkoria, jolla on erottuva ominaismakunsa. Puruja voi myös yhdistellä! Muista kostuttaa purut – kostutukseen valittava neste vaikuttaa myös makuun. Veden sijaan voi testata vaikkapa olutta, joka antaa omaa makuaan.

Savukala sopii myös raaka-aineeksi

Savukala on herkku jo itsessään, mutta sitä voi käyttää myös raaka-aineena. Kokeile savusiikamurupastaa ja savukalamoussea – vaikka olisit jo savukalaan kyllästynyt, näiden ruokien avulla opit varmasti taas pitämään siitä!

Savusiikamurupasta

4 annosta:

  • 500 g savusiikaa
  • 1/2 pientä purjoa
  • 2 tl rypsiöljyä
  • 2 dl herneitä, pakaste

Lisäksi:

  • 300 g pastaa
  • 3 rkl vihreää pestoa
  • 100 g fetajuustoa tai 200 g raejuustoa

Poista savusiiasta ruodot ja nahka, revi kala pieniksi paloiksi.

Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljytilkka paistinpannulla. Kuullota purjosuikaleita 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää joukkoon herneet. Nosta pannu liedeltä.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Valuta kypsä pasta lävikössä. Kaada pasta takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon vihreä pesto, purjopaistos, savusiikamuru ja murusteltua fetajuustoa tai raejuustoa.

Savukalamousse

  • n. 200 g lämminsavustettua kalaa (esimerkiksi silakkaa, siikaa, kirjolohta)
  • 120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
  • 3 rkl majoneesia
  • 0,5 dl kevätsipulia
  • 2 rkl kapriksenmarjoja
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 2 rkl tuoretta tilliä
  • mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.

Voit myös valmistaa savukalamoussesta helpon alkuruoan:

Liota hapankorppuja muutaman sekunnin ajan haaleassa kalaliemessä ja lado ne työlaudalle vierekkäin. Peitä hapankorput tuorekelmulla ja anna niiden vetäytyä noin 15 minuuttia. Levitä savukalamoussea hapankorpuille ja kääri ne rullalle. Lado hapankorppurullat astiaan saumapuoli alaspäin ja anna maustua kylmässä kelmulla peitettynä vähintään puoli tuntia. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera. Hapankorppurullat voi leikata myös cocktailpaloiksi noutopöytään.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.