Grillatut kasvikset ovat parhaimmillaan, kun niihin jättää pientä purutuntumaa.
Kasvisten käytön lisääntyminen näkyy myös kesän grillitrendeissä. Perinteisten maissin ja herkkusienten lisäksi grillissä valmistetaan myös monenmoisia kasvisvartaita, juureksia, bataattia, jopa kokonaisia kurpitsoja.
Grillaamisen asiantuntija, mausteyritys Poppamiehen perustaja Marko Suksi vinkkaa, että kasvikset kannattaa kypsentää keskilämpöisessä, noin 150–200-asteisessa grillissä.
Parhaimmillaan grillikasvikset ovat, kun niihin jättää hieman purutuntumaa.
– Kasviksia ei kannata grillata lötköiksi. Niiden ei tarvitse olla raakoja, mutta on kiva että siellä on sopivasti rakennetta jäljellä, Suksi sanoo.
Kesäkurpitsat ja munakoisot kypsyvät sopiviksi, kun ne leikkaa 1–2 senttimetrin paksuisiksi paloiksi. Juurekset voi jättää ohuemmiksi: 1–1,5 senttiä riittää.
– Kun ne grillataan sopivan paksuisina, pinta ruskistuu sopivasti, mutta ei kärvenny, ja kasvikset ovat sieltä keskeltäkin sopivan pehmeitä.
Maustamisessa maltti on valttia
Kasviksille riittää kevyt maustaminen. Helppo nyrkkisääntö on sekoittaa ruokalusikallinen haluttuja mausteita ruokalusikalliseen öljyä. Mausteöljyä sipaistaan ohuelti kasvisten pintaan ennen grillausta.

