Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä vain kypsennä liian kauan! Poimi asiantuntijan vinkit kasvisten grillaamiseen

Grillikasvikset kannattaa kypsentää keskilämmöllä.
Grillikasvikset kannattaa kypsentää keskilämmöllä.Aila Salminen
Julkaistu 20.05.2017 09:30
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Grillatut kasvikset ovat parhaimmillaan, kun niihin jättää pientä purutuntumaa.

Kasvisten käytön lisääntyminen näkyy myös kesän grillitrendeissä. Perinteisten maissin ja herkkusienten lisäksi grillissä valmistetaan myös monenmoisia kasvisvartaita, juureksia, bataattia, jopa kokonaisia kurpitsoja.

Grillaamisen asiantuntija, mausteyritys Poppamiehen perustaja Marko Suksi vinkkaa, että kasvikset kannattaa kypsentää keskilämpöisessä, noin 150–200-asteisessa grillissä.

Parhaimmillaan grillikasvikset ovat, kun niihin jättää hieman purutuntumaa.

– Kasviksia ei kannata grillata lötköiksi. Niiden ei tarvitse olla raakoja, mutta on kiva että siellä on sopivasti rakennetta jäljellä, Suksi sanoo.

Kesäkurpitsat ja munakoisot kypsyvät sopiviksi, kun ne leikkaa 1–2 senttimetrin paksuisiksi paloiksi. Juurekset voi jättää ohuemmiksi: 1–1,5 senttiä riittää.

– Kun ne grillataan sopivan paksuisina, pinta ruskistuu sopivasti, mutta ei kärvenny, ja kasvikset ovat sieltä keskeltäkin sopivan pehmeitä.

Maustamisessa maltti on valttia

Kasviksille riittää kevyt maustaminen. Helppo nyrkkisääntö on sekoittaa ruokalusikallinen haluttuja mausteita ruokalusikalliseen öljyä. Mausteöljyä sipaistaan ohuelti kasvisten pintaan ennen grillausta.

Kasvikset ja etenkin juurekset ovat hyviä myös maustamattomina. Pieni sipaisu öljyä ja ripaus suolaa riittää mausteeksi grillausvaiheessa. Tarjoiluvaiheessa lautaselle voi lisätä erilaisia maustekastikkeita.

Jos bbq-kastiketta haluaa lisätä kasvisten pintaan jo kypsennysvaiheessa, sillä ei kannata läträtä liikaa.

– Maltti on siinä valttia, ohuesti pikkuisen sipasee niin se tuo tosi hyvän maun, muttei peitä sitä kasviksen omaa makua.

Öljyn ja hunajan sekoitus toimii hyvin kasvisten maustamiseen. Tulisemman ruoan ystävä voi kokeilla chilikastikkeen ja hunajan sekoitusta, joka on myös Suksen oma suosikki.

– Laitan puolet chilikastiketta ja puolet hunajaa ja valelen sillä grillatessa. Siitä tulee todella hyvää, Suksi toteaa.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Meri-Tuuli Väntsi vinkkaa yllättävän grilliruoan: "Helppo, ihanan makuinen ja kaikki tykkäävät"Kokit kertovat, mitä ruokia kannattaa grillata ja mitä ei – trendihedelmä saa jyrkän tuomion: "Kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti"Banaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitMuista tärkeä työvaihe ennen lihan grillaamista! Suomalaiskokit kertovat, miten teet täydelliset ribsitHyödynnä keitetyt perunat uudella tapaa – herkullinen lopputulos!"Maan alla kasvavat kylmään veteen" – teetkö sinäkin yleisen virheen kasvisten keittämisessä?
Grillatut kasviksetMarinoidut kasviksetGrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillatut kasvikset
  • 01.05.201809:32
    Grilli

    Banaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkit

  • 22.04.201714:01
    Parsa

    Jamie Oliver paljastaa, kuinka parsa kannattaisi aina kypsentää: "Aivan mahtava maku"

  • 26.05.201613:19
    Ruokavalio

    Suomalaisten ruokavaliossa kolme isoa ongelmaa – kärsitkö sinäkin näistä?