Älä vain kypsennä liian kauan! Poimi asiantuntijan vinkit kasvisten grillaamiseen

Poppamies grillikasvikset Aila Salminen
Grillikasvikset kannattaa kypsentää keskilämmöllä. Aila Salminen

Grillatut kasvikset ovat parhaimmillaan, kun niihin jättää pientä purutuntumaa.

Kasvisten käytön lisääntyminen näkyy myös kesän grillitrendeissä. Perinteisten maissin ja herkkusienten lisäksi grillissä valmistetaan myös monenmoisia kasvisvartaita, juureksia, bataattia, jopa kokonaisia kurpitsoja.

Grillaamisen asiantuntija, mausteyritys Poppamiehen perustaja Marko Suksi vinkkaa, että kasvikset kannattaa kypsentää keskilämpöisessä, noin 150–200-asteisessa grillissä.

Parhaimmillaan grillikasvikset ovat, kun niihin jättää hieman purutuntumaa.

– Kasviksia ei kannata grillata lötköiksi. Niiden ei tarvitse olla raakoja, mutta on kiva että siellä on sopivasti rakennetta jäljellä, Suksi sanoo.

Kesäkurpitsat ja munakoisot kypsyvät sopiviksi, kun ne leikkaa 1–2 senttimetrin paksuisiksi paloiksi. Juurekset voi jättää ohuemmiksi: 1–1,5 senttiä riittää.

– Kun ne grillataan sopivan paksuisina, pinta ruskistuu sopivasti, mutta ei kärvenny, ja kasvikset ovat sieltä keskeltäkin sopivan pehmeitä.

Maustamisessa maltti on valttia

Kasviksille riittää kevyt maustaminen. Helppo nyrkkisääntö on sekoittaa ruokalusikallinen haluttuja mausteita ruokalusikalliseen öljyä. Mausteöljyä sipaistaan ohuelti kasvisten pintaan ennen grillausta.

Kasvikset ja etenkin juurekset ovat hyviä myös maustamattomina. Pieni sipaisu öljyä ja ripaus suolaa riittää mausteeksi grillausvaiheessa. Tarjoiluvaiheessa lautaselle voi lisätä erilaisia maustekastikkeita.

Jos bbq-kastiketta haluaa lisätä kasvisten pintaan jo kypsennysvaiheessa, sillä ei kannata läträtä liikaa.

– Maltti on siinä valttia, ohuesti pikkuisen sipasee niin se tuo tosi hyvän maun, muttei peitä sitä kasviksen omaa makua.

Öljyn ja hunajan sekoitus toimii hyvin kasvisten maustamiseen. Tulisemman ruoan ystävä voi kokeilla chilikastikkeen ja hunajan sekoitusta, joka on myös Suksen oma suosikki.

– Laitan puolet chilikastiketta ja puolet hunajaa ja valelen sillä grillatessa. Siitä tulee todella hyvää, Suksi toteaa.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat