Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa – intohimo kokkaamiseen lähti kotitaloustunneilta: "Ruoassa on vapaus"

Huippukokki Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa –"Ruoassa on vapaus" 1:08 Huippukokki Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa –"Ruoassa on vapaus"
Näin Alén kertoo suhteestaan ruokaan – ja voiko täydellistä annosta saavuttaa?

MTV Vieras selvitti, mikä saa huippukokki Henri Alénin suhtautumaan vielä 22 vuodenkin jälkeen ruokaan intohimoisesti. 

Henri Alén on yksi Suomen suosituimmista ja tunnetuimmista kokeista. Hän on ollut alalla yli 20 vuotta, minkä aikana hän on perustanut useita ravintoloita ja ollut muokkaamassa suomalaista ruokakulttuuria – myös television kautta. 

Alénin mukaan intohimo ja palo omaa työtä kohtaan ei ole kadonnut vuosien tai vuosikymmenten aikana mihinkään. 

Ehkä juuri siksi hän yhä etsii palavasti maailman parasta annosta. Siitäkin huolimatta, että Alén on vuosien saatossa kiertänyt maailmaa ja kokannut alan huippujen kanssa.

– 22 vuoden jälkeenkin, ajan takaa sitä yhtä täydellistä ruoka-annosta kuin hamsteri juoksupyörässä, Alén kertoo MTV Vieras -ohjelmassa.

Huippukokki kertoo, että tehtävä on kiinnostava mutta mahdoton – täydellistä annosta tuskin on olemassakaan. 

– Ja olen vieläpä niin hedonisti, että teen edelleen viisi päivää viikossa kokin töitä hellassa.

Joku voisi kysyä, miksi menestynyt ja usean ravintolan omistava mies haluaa edelleen tarttua soppakauhaan – hän kun voisi jättää ”likaisen työn” muille. 

– Minkä hemmetin takia olisin alkanut kokiksi, jos en saisi kokata? Mulle kaikkein stressittömin paikka on olla ravintolan hellassa, huippukokki taustoittaa. 

Mutta mistä se kipinä kokkaamiseen aikanaan lähti?

Alén tiesi jo nuorena, mitä haluaa tehdä isona. Hänen ”ei tarvinnut kipuilla asian kanssa”.

Perhe tai sukukaan ei painostanut ammatinvalinnassa – päätös oli täysin hänen omansa. Siitäkin huolimatta, että suku on täynnä lukion käyneitä ylioppilaita. ´

– Ei ollut sellaista, että olisin kasvanut päärynä- ja omenapuiden varjossa, missä isomummo olisi leiponut piiraita. Ei ole mitään romanttisia tarinoita. 

– Se lähti oikeastaan kotitaloustunneista, ja siitä, että en ollut lukuaineissa mikään terävin veitsi, Alén veistelee naurahtaen kielikuvalleen.

Hänestä ruoka tuntui vapauttavalta, ihmisiä ja maita yhdistävältä ”liimalta”, joka antaa tilaa myös luovuudelle. 

– Ruoassa on vapaus siitä, että ei ole määrättyä oikeaa tai väärää, matemaattisesti absoluuttisia totuuksia tai kaavoja. 

– Musta se tuntui hirveän vapauttavalta, hän kertaa haaveammattinsa taustoja.

Unelma ruokakulttuurista

Puhuttaessa tulevaisuuden haaveista, Alénilla nekin liittyvät ruokaan. 

– Jos olen rehellinen, olen pohtinut tätä todella paljon, Alén vastaa selvästi mietteliäänä.

Kokki on osa hallituksen asettamaa Yhteinen ruokapöytä -hanketta, jono kuuluu maa- ja metsätalousministerin lisäksi muun muassa ruoantuottajia ja muita alan toimijoita.

Hankkeen tavoitteena on ratkaista tai vähintäänkin helpottaa maatalousyrittäjien ahdinkoa, joka on jatkunut jo pitkään.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on syventänyt kriisiä entisestään, kun esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat nousseet kohtuuttomiksi. 

Alén on sukeltanut hankkeen myötä syvälle suomalaista ruokakulttuuria ja -historiaa. Uuden oppimisen myötä huippukokki onkin asettanut itselleen tulevaisuuden varalle kunnianhimoisen tavoitteen. 

– Toivoisin, että voisin ratkoa pienellä panoksellani Suomen ruokakulttuurin ja kaiken ruoantuotannon solmuja.

– Ei mulla välttämättä älykkyys riitä mihinkään hienoihin tai isoihin juttuihin, mutta intohimoni on jättää edes jonkun positiivisen jutun siihen että, oon kehittänyt suomalaista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria. 

– Se on mun unelma, Alén päättää. 

MTV Vieras -ohjelmassa Henri Alén kertoo elämänvaiheesta, jolloin hän oli lääkekoukussa. Lisäksi hän kertoo koskettavasti hetkestä, joka teki hänet viimeksi erityisen onnelliseksi. 

Katso Henri Alénin koko haastattelu MTV Vieras -ohjelmassa tästä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat