Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa – intohimo kokkaamiseen lähti kotitaloustunneilta: "Ruoassa on vapaus"

1:08Huippukokki Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa –"Ruoassa on vapaus"Näin Alén kertoo suhteestaan ruokaan – ja voiko täydellistä annosta saavuttaa?
Julkaistu 10.07.2022 07:17

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

MTV Vieras selvitti, mikä saa huippukokki Henri Alénin suhtautumaan vielä 22 vuodenkin jälkeen ruokaan intohimoisesti. 

Henri Alén on yksi Suomen suosituimmista ja tunnetuimmista kokeista. Hän on ollut alalla yli 20 vuotta, minkä aikana hän on perustanut useita ravintoloita ja ollut muokkaamassa suomalaista ruokakulttuuria – myös television kautta. 

Alénin mukaan intohimo ja palo omaa työtä kohtaan ei ole kadonnut vuosien tai vuosikymmenten aikana mihinkään. 

Ehkä juuri siksi hän yhä etsii palavasti maailman parasta annosta. Siitäkin huolimatta, että Alén on vuosien saatossa kiertänyt maailmaa ja kokannut alan huippujen kanssa.

– 22 vuoden jälkeenkin, ajan takaa sitä yhtä täydellistä ruoka-annosta kuin hamsteri juoksupyörässä, Alén kertoo MTV Vieras -ohjelmassa.

Lue myös: Ruokatoimittajat palkitsivat Henri Alénin – kokille sataa kehuja: "Alénin työ on renessanssineron lonkeromaista"

Huippukokki kertoo, että tehtävä on kiinnostava mutta mahdoton – täydellistä annosta tuskin on olemassakaan. 

– Ja olen vieläpä niin hedonisti, että teen edelleen viisi päivää viikossa kokin töitä hellassa.

Joku voisi kysyä, miksi menestynyt ja usean ravintolan omistava mies haluaa edelleen tarttua soppakauhaan – hän kun voisi jättää ”likaisen työn” muille. 

– Minkä hemmetin takia olisin alkanut kokiksi, jos en saisi kokata? Mulle kaikkein stressittömin paikka on olla ravintolan hellassa, huippukokki taustoittaa. 

Mutta mistä se kipinä kokkaamiseen aikanaan lähti?

Alén tiesi jo nuorena, mitä haluaa tehdä isona. Hänen ”ei tarvinnut kipuilla asian kanssa”.

Perhe tai sukukaan ei painostanut ammatinvalinnassa – päätös oli täysin hänen omansa. Siitäkin huolimatta, että suku on täynnä lukion käyneitä ylioppilaita. ´

– Ei ollut sellaista, että olisin kasvanut päärynä- ja omenapuiden varjossa, missä isomummo olisi leiponut piiraita. Ei ole mitään romanttisia tarinoita. 

– Se lähti oikeastaan kotitaloustunneista, ja siitä, että en ollut lukuaineissa mikään terävin veitsi, Alén veistelee naurahtaen kielikuvalleen.

Hänestä ruoka tuntui vapauttavalta, ihmisiä ja maita yhdistävältä ”liimalta”, joka antaa tilaa myös luovuudelle. 

– Ruoassa on vapaus siitä, että ei ole määrättyä oikeaa tai väärää, matemaattisesti absoluuttisia totuuksia tai kaavoja. 

– Musta se tuntui hirveän vapauttavalta, hän kertaa haaveammattinsa taustoja.

Unelma ruokakulttuurista

Puhuttaessa tulevaisuuden haaveista, Alénilla nekin liittyvät ruokaan. 

– Jos olen rehellinen, olen pohtinut tätä todella paljon, Alén vastaa selvästi mietteliäänä.

Kokki on osa hallituksen asettamaa Yhteinen ruokapöytä -hanketta, jono kuuluu maa- ja metsätalousministerin lisäksi muun muassa ruoantuottajia ja muita alan toimijoita.

Hankkeen tavoitteena on ratkaista tai vähintäänkin helpottaa maatalousyrittäjien ahdinkoa, joka on jatkunut jo pitkään.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on syventänyt kriisiä entisestään, kun esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat nousseet kohtuuttomiksi. 

Lue myös: Kallistuuko myös ravintolaruoka? Henri Alén iskee faktat tiskiin: "Systeemi on ollut rikki jo pitkään"

Alén on sukeltanut hankkeen myötä syvälle suomalaista ruokakulttuuria ja -historiaa. Uuden oppimisen myötä huippukokki onkin asettanut itselleen tulevaisuuden varalle kunnianhimoisen tavoitteen. 

– Toivoisin, että voisin ratkoa pienellä panoksellani Suomen ruokakulttuurin ja kaiken ruoantuotannon solmuja.

– Ei mulla välttämättä älykkyys riitä mihinkään hienoihin tai isoihin juttuihin, mutta intohimoni on jättää edes jonkun positiivisen jutun siihen että, oon kehittänyt suomalaista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria. 

– Se on mun unelma, Alén päättää. 

MTV Vieras -ohjelmassa Henri Alén kertoo elämänvaiheesta, jolloin hän oli lääkekoukussa. Lisäksi hän kertoo koskettavasti hetkestä, joka teki hänet viimeksi erityisen onnelliseksi. 

Katso Henri Alénin koko haastattelu MTV Vieras -ohjelmassa tästä. 

Lisää aiheesta:

Kirjailija Juha Vuorinen metsästää kiinteää kakkaa ja tähtisiivooja Auri Kananen takoo ilmaisella työllä huikeaa tiliä – 13 suomalaista kertoo yllättäviä asioita intohimoistaanHelena Puolakka teki 18-tuntisia työpäiviä matkalla yhdeksi Suomen arvostetuimmaksi keittiömestariksi – oppi ratkaisevan asian Gordon Ramsayn alaisuudessaKoronapandemia runtelee Finnjävel-huippukokkien bisnestä – nämä vinkit he antavat hamstraajilleTässä on Suomen paras ravintola – nousi ylivoimaiseen voittoonIntohimo ohjaa Hans Välimäkeä: "Välillä täytyy tehdä niitä asioita, jotka tuntuvat itsestä tärkeiltä"Huippukokki Diego Muñoz puhuu perulaisen ruoan puolesta: "Edullista ja yksinkertaista"
MTV VierasHenri AlénRuokaYhteiskuntaMaatalousHyvän mielen jututSuosittelemme
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

MTV Vieras
  • 29.10.202206:03
    MTV Uutiset Live

    Kirjailija Juha Vuorinen metsästää kiinteää kakkaa ja tähtisiivooja Auri Kananen takoo ilmaisella työllä huikeaa tiliä – 13 suomalaista kertoo yllättäviä asioita intohimoistaan

  • 16.10.202211:00
    Gladiaattorit

    Näin kovassa kunnossa Gladiaattorien Cobra, Anki Honkala on 56-vuotiaana – ”Penturasva on hävinnyt”

  • 16.10.202210:59
    Doping

    Agneta Honkala kilpailee lajissa, jossa tulee kaikkein eniten dopingkäryjä – näin hän suhtautuu ilmiöön

  • 16.10.202210:40
    Gladiaattorit

    Gladiaattorien Cobra Anki Honkala , 56, veti päälle vanhan työasunsa – tällaiset muistot 90-luvun hittisarjasta jäi

  • 09.10.202206:12
    Saamelaiset

    Saamelaisen Ailu Vallen musiikkia ymmärtää hyvin harva – viesti on vahva: "On eri asia, riittääkö se"